Alles over het isoleren van de spouwmuren
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Het isoleren van een spouwmuur kan je op jaarbasis een besparing op de energiefactuur opleveren van zomaar even 30 procent. Dat betekent dat deze toch wel niet onaanzienlijke factuur met zomaar even één derde kan worden verlaagd. Het is onnodig om te zeggen dat dit feit er voor heeft gezorgd dat zeer veel mensen er de voorbije jaren reeds voor hebben gekozen om hun spouwmuur van een isolatielaag te voorzien. Ben jij op dit ogenblik ook aan het bouwen en wil je graag je spouwmuur isoleren? In dat geval is er voor kiezen om daarvoor gebruik te maken van XPS isolatieplaten absoluut een aanrader.

Hoe je spouwmuur isoleren met XPS spouwmuurisolatie?

Wanneer je van plan bent om je spouwmuur te isoleren is het altijd van belang om rekening te houden met de situatie waarin dit gaat gebeuren. Met andere woorden, kies je er voor om de spouwmuur van een nieuwbouw te isoleren of is er sprake van na-isolatie? Alleen in het eerste geval is het mogelijk om hiervoor gebruik te maken van XPS-isolatieplaten. Deze platen bestaan namelijk uit één stuk waardoor ze niet in een bestaande gevel geplaatst kunnen worden. Mocht je dat wel willen, dan zou dat betekenen dat de gevel open dient te worden gemaakt en daar zijn uiteraard grote werken en bovendien ook kosten aan verbonden. Het is dan ook niet voor niets dat mensen er in deze situatie vooral voor kiezen om gebruik te maken van isolatiematerialen zoals PUR-isolatieschuim of isolerende vlokken.

De voordelen van XPS spouwmuurisolatie

Het isoleren van de spouwmuur door gebruik te maken van XPS isolatiemateriaal is dus in slechts enkele situaties mogelijk. Het gaat hierbij om de realisatie van een nieuwbouw evenals om de grootschalige renovatie van een bestaande woning. Is er hiervan sprake en wil je in dit geval gebruik gaan maken van XPS spouwmuurisolatie? In dat geval kan je rekenen op de hieronder aangegeven voordelen:

 

  • XPS isolatieplaten kenmerkend zich door een uitstekende isolatiewaarde. Deze is gelegen tussen de 0,032 en 0,035 W/mK;
  • XPS isolatieplaten zijn waterafstotend. Dit zorgt er voor dat ze probleemloos toegepast kunnen worden in een vochtige omgeving;
  • XPS isolatieplaten kunnen op een zeer eenvoudige manier worden verwerkt (het snijden en zagen er van gebeurt zonder huidirritatie);
  • XPS isolatie is prima bestand tegen schimmels;
  • De zogenaamde diffusiewaarde van XPS is met een waarde van tussen de 150 en 300 ronduit uitstekend te noemen;
  • XPS is een drukvast isolatiemateriaal waardoor je na verloop van tijd geen wegzakking of verval in de spouwmuur moet vrezen;

 

Alle bovenstaande voordelen samen zorgen er voor dat XPS spouwmuurisolatie werkelijk uitstekend is geschikt voor het isoleren van de spouwmuur van je woning. Je dient er zoals eerder aangegeven alleen wel rekening mee te houden dat het na-isoleren van de spouwmuur bij dit soort isolatiemateriaal niet tot de mogelijkheden behoort.

Zijn er ook nadelen verbonden aan XPS spouwmuurisolatie?

De op deze pagina aangegeven voordelen zorgen er voor dat de populariteit van XPS isolatieplaten door de jaren heen aanzienlijk is toegenomen. Het zou echter niet correct zijn om de nadelen die er aan dit isolatiemateriaal zijn verbonden achter te houden. Die nadelen zijn er namelijk wel degelijk. In eerste instantie dient er bijvoorbeeld rekening mee te worden gehouden dat XPS een brandbaar materiaal is. Daar moet wel de kanttekening bij worden gemaakt dat de rook die wordt veroorzaakt door XPS veel minder schadelijk is in vergelijking met die bij PUR. Een ander nadeel is terug te vinden in het feit dat XPS niet echt goedkoop is, in tegendeel. Ze is in de praktijk dan ook duurder in vergelijking met EPS, maar goedkoper ten opzichte van PIR en PUR.

Wat is het verschil tussen XPS en EPS spouwmuurisolatie?

Voor het isoleren van een nieuwe spouwmuur wordt er over het algemeen een keuze gemaakt tussen XPS en EPS isolatieplaten. Veel mensen zijn zich in eerste instantie echt niet goed bewust van de verschillen tussen de beide isolatiematerialen. Toch zijn deze er wel degelijk. Daar waar XPS zich kenmerkt door een schuimstructuur geldt voor EPS dat ze een bolletjesstructuur heeft. De gesloten structuur waar XPS over beschikt zorgt er voor dat ze minder vocht opneemt. Daarnaast zijn de drukvaste eigenschappen ook veel aanzienlijker ten opzichte van EPS. Toch kiezen nog steeds zeer veel mensen er voor om voor het isoleren van hun huis gebruik te maken van EPS-platen in plaats van XPS exemplaren. Waarom? Omwille van de kostprijs. EPS is namelijk nog steeds een stukje voordeliger in vergelijking met XPS.

Hoeveel kost XPS spouwmuurisolatie?

Wanneer je er aan denkt om XPS isolatieplaten te kopen voor het isoleren van je spouwmuur zal je kunnen vaststellen dat de laagste prijs ergens is gelegen rond de 12 euro per vierkante meter. Het betreft in dit geval isolatieplaten die beschikken over een dikte van 3 centimeter. Is deze dikte niet voldoende en ben je op zoek naar isolatieplaten van 5 centimeter? In dat geval schommelen de prijzen ergens rond de 16 à 17 euro per vierkante meter. Dit maakt meteen duidelijk dat XPS spouwmuurisolatie niet bepaald de goedkoopste op de markt is, maar anderzijds zijn er ook heel wat duurdere varianten verkrijgbaar. Alles samen zouden we dan ook kunnen stellen dat kiezen voor XPS spouwmuurisolatie gelijk staat aan kiezen voor de gulden middenweg.

Tot 30% besparen op de kosten van XPS spouwmuurisolatie

Ben jij er ook van overtuigd dat investeren in XPS spouwmuurisolatie interessant kan zijn? Beschik je echter over onvoldoende financiële middelen zodat je verplicht bent om op zoek te gaan naar een mogelijkheid om te besparen op de kosten die hieraan verbonden zijn? In dat geval is het altijd de moeite waard om een vergelijking uit te voeren tussen verschillende isolatiebedrijven die voor jouw XPS spouwmuurisolatie kunnen plaatsen. Door meerdere offertes aan te vragen en deze offertes met elkaar te vergelijken zal je kunnen vaststellen dat er in het beste geval een mooie besparing kan worden gerealiseerd die kan oplopen tot wel 30 procent. Het is onnodig om te zeggen dat hiermee jouw investering in XPS spouwmuurisolatie sterk kan worden verlaagd waardoor ze heel wat betaalbaarder wordt.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Stappenplan spouwmuurisolatie kopen

december 21, 2018

Spouwmuurisolatie is de meest kosteneffectieve isolatiemethode voor je woning. Je betaalt gemiddeld

7x Valkuilen + veelgemaakte fouten spouwmuurisolatie

december 21, 2018

Het aanbrengen van isolatiemateriaal in de spouw in je muur is een

spouwmuren isoleren

7x Valse vooroordelen spouwisolatie

december 21, 2018

Als jouw woning een niet geïsoleerde spouw heeft, dan heb je geluk.