Inhoud
- 1 Vooronderzoek voordat je gaat isoleren
- 2 Test of je huis een spouwmuur heeft
- 3 Test of de spouwmuur van jouw woning wel geïsoleerd kan worden
- 4 Een schone spouw
- 5 De gebruikte materialen moeten geschikt zijn voor isolatie
- 6 Test welke materialen je gebruikt voor de isolatie
- 7 Test welk isolatiebedrijf je kiest
Vooronderzoek voordat je gaat isoleren
Op het moment dat jij besluit dat jouw energievoorschot wat je maandelijks betaalt aan je energiebedrijf de spuigaten uitloopt, maar je daarnaast ook nog eens jaarlijks moet bijbetalen wanneer je jaarafrekening komt heb je waarschijnlijk een probleem met de isolatie van je woning. Een niet goed geïsoleerde woning verliest immers veel warmte die jij met je cv-installatie opwekt naar buiten toe. Je stookt op die manier voor de vogeltjes, en dat is een onwenselijke situatie. Je zal in dat geval dus over willen gaan tot het isoleren van je huis, maar voordat je dat gaat doen zal je eerst een aantal zaken moeten onderzoeken. We hebben ze voor je op een rijtje gezet, zodat jij goed beslagen ten ijs komt.
Test of je huis een spouwmuur heeft
Wanneer jij een huis hebt wat gebouwd is tussen 1930 en 1980, heeft jouw woning waarschijnlijk een spouwmuur. Een spouwmuur is een muur die eigenlijk bestaat uit twee muren met een ruimte ertussen. Die ruimte heet een spouw. Een woning die na 1980 is gebouwd heeft ook een spouwmuur, maar deze muur is al geïsoleerd omdat dat bouwtechnisch verplicht werd vanaf 1980. In dat jaar besloot de Nederlandse overheid dat de CO2 uitstoot van huishoudens drastisch moest worden verlaagd, en isolatie is de eenvoudigste methode om dit te bewerkstelligen. Voordat je echter over gaat tot de isolatie van een spouwmuur zal je allereerst moeten onderzoeken of jouw woning wel echt een spouwmuur heeft. Wanneer je een koopwoning hebt staat doorgaans in de omschrijving van je woning of er een spouwmuur in zit.
Op het moment waarop je dit niet met zekerheid weet, omdat je bijvoorbeeld het bouwjaar van jouw woning niet weet geldt; meten is weten. Je gaat hiervoor naar een buitendeur en kijkt naar de buitenmuur die langs je deurpost loopt. Die muur meet je op. Heeft jouw muur een dikte van minimaal 24 centimeter, dan weet je wel bijna zeker dat jouw woning een spouwmuur heeft. Twijfel je nog nadat je deze twee zaken hebt onderzocht, roep dan de hulp in van een medewerker van het isolatiebedrijf. Deze medewerker heeft een speciale sonar camera waarmee hij in jouw muur kan kijken. Op die manier weet jij gelijk of je een spouwmuur heeft, en of het technisch mogelijk is om jouw spouwmuur te isoleren.
Test of de spouwmuur van jouw woning wel geïsoleerd kan worden
Helaas is niet iedere spouwmuur geschikt om na-geïsoleerd te worden. Je muur moet daarvoor namelijk aan een aantal eisen voldoen.
- Je spouw moet schoon zijn.
- Het metselwerk moet in orde zijn.
- De gebruikte materialen moeten geschikt zijn om een spouwmuur te isoleren.
We zullen deze zaken nader toelichten.
Een schone spouw
Je spreekt van een schone spouw wanneer de spouw tussen de beide muren helemaal schoon en leeg is. Het gebeurt echter nogal eens tijdens de bouw van een woning dat er bouwpuin belandt tussen de beide muren in tijdens het bouwen. Ook kan het zijn dat er cementbaarden zijn ontstaan tijdens het metselen van een woning. Cementbaarden zijn randen cement die tussen de stenen vandaan zijn gezakt en nu tegen de binnenkant van de spouw aan zitten. Dit zijn allebei factoren waardoor het isolatiemateriaal niet goed door de spouw kan worden verspreid. Je zal in zo’n geval bemerken dat je koudebruggen krijgt. Dit zijn koude zones in je woning, wat een heel onaangenaam gevoel en bovendien vocht overlast geeft.
De gebruikte materialen moeten geschikt zijn voor isolatie
Niet iedere muur is zomaar geschikt om te worden voorzien van spouwmuur isolatie. Wanneer je woont in een oud huis zal het voegmiddel tussen de bakstenen poreus zijn geworden, net zoals de bakstenen zelf. In dit geval kan het zomaar gebeuren dat een muur scheurt wanneer er isolatiemateriaal in wordt gespoten. Bovendien zal je moeten kijken naar het materiaal van de bakstenen zelf. Zijn de bakstenen geglazuurd of voorzien van waterafstotende verf; in dat geval zou je een vochtprobleem kunnen krijgen in je isolatiemateriaal omdat het vocht wat in je isolatiemateriaal komt niet meer naar buiten kan worden geventileerd.
Test welke materialen je gebruikt voor de isolatie
Grofweg ingedeeld zijn er drie soorten isolatiemateriaal voor de isolatie van een spouwmuur. We spreken dan over
- Vezelig materiaal zoals glaswol of steenwol.
- Korrel materiaal zoals isolatieparels.
- Schuim, zoals PUR.
Welk materiaal geschikt is voor de isolatie van jouw woning hangt af van een aantal factoren. De dikte van de spouw speelt een belangrijke rol, net zoals de conditie van het metselwerk van je huis. De expert van het isolatiebedrijf zal jou alles kunnen vertellen over welk isolatiemateriaal er voor jouw woning het meest geschikt is.
Test welk isolatiebedrijf je kiest
Een spouwmuur isoleren lijkt een gemakkelijk karwei, maar niets is minder waar. Er komt veel meer kijken bij isoleren dan het inspuiten van isolatiemateriaal in een muur. Je doet er daarom verstandig aan om de isolatie van jouw spouwmuur uit te besteden aan een betrouwbaar isolatiebedrijf. JE herkent zo’n bedrijf aan een aantal factoren:
- Het isolatiebedrijf is een erkend bedrijf. Isolatiebedrijven die erkend zijn hebben zich gebundeld in de VENIN. Dit staat voor de Vereniging van Erkende Na-isolatiebedrijven in Nederland.
- Het isolatiebedrijf heeft een ruime ervaring op het gebied van spouwmuurisolatie.
- Het isolatiebedrijf werkt met verschillende soorten isolatiematerialen.
- Het isolatiebedrijf staat kwalitatief goed bekend.
- Het isolatiebedrijf is service gericht en heeft ook een goede aftersales afdeling voor als er toch problemen ontstaan na de isolatie.
- Het bedrijf is aangesloten bij de belangrijke branche verenigingen op dit gebied zoals de IKOB-BKB.
- Het bedrijf werkt met een garantie, in dit geval de KOMO garantie.
- Als laatste zou je bij voorkeur kunnen kiezen voor een isolatiebedrijf wat in jouw eigen omgeving zit. Deze bedrijven zijn namelijk niet alleen technisch goed onderlegd, maar ze zijn ook volledig op de hoogte van premies die door een lokale overheid worden afgegeven voor isolatie.