Alles over het isoleren van de spouwmuren
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

spouwmuur-inspectieMuren controleren voor spouwmuurisolatie

Stel u heeft plannen om de spouwmuren van uw woning te laten isoleren. Dan wilt u graag weten hoe de algemene staat van de spouw is en of isoleren tot de mogelijkheden behoort. Spouwmuurisolatie controleren is dan een manier om te ontdekken of de isolatie naar volle tevredenheid kan worden uitgevoerd.

Waarom spouwmuurisolatie controleren?

Als u een woning heeft die tussen 1920 en 1976 gebouwd is dan is de kans groot dat u spouwmuren heeft die niet geïsoleerd zijn. Alvorens een isolatiebedrijf tot het isoleren van de spouw overgaat is het belangrijk om de spouwmuren te controleren. Hierdoor wordt constructie van het huis in beeld gebracht. Heeft u de woning nog niet zo lang geleden aangekocht dan bestaat de mogelijkheid dat vorige eigenaren de spouwmuren al van isolatiemateriaal hebben voorzien. Spouwmuurisolatie controleren is daarom van groot belang, maar hoe kan een spouwmuur op een degelijke wijze gecontroleerd worden?

 • Camera onderzoek. Wilt u zeker weten of de spouwmuur van uw woning juist wel of niet geïsoleerd is dan is een zogenaamd endoscopisch onderzoek de meest betrouwbare manier om bevestiging te krijgen. Een kleine camera wordt via een gaatje in de muur gebracht en laat direct zien of de spouwmuur van isolatie is voorzien. Als er van isolatie geen sprake is dan kan men direct vaststellen hoe de algemene staat van onderhoud van de spouwmuur is. Eventuele spouwmuurvervuiling wordt opgespoord en indien mogelijk verwijderd. Een endoscopisch onderzoek van uw spouwmuur kan het isoleren van de spouwmuren positief ten goede komen. Vaak is de spouwmuurisolatie controle inbegrepen bij de kosten van het isolatiebedrijf dat u de werkzaamheden laat uitvoeren.
 • Kleurverschil, door gaten, in de gevel. Naast een camera onderzoek is het in principe ook mogelijk om zelf te constateren of de gevel wellicht geïsoleerd is. Aangezien spouwmuurisolatie via kleine gaatjes aan de buitenzijde van de gevel in de muur wordt geblazen en/of gespoten, blijf je altijd kleine kleurverschillen zien op de plaatsen waar de gaatjes werden aangebracht. Bent u er niet helemaal zeker van dan kunt u natuurlijk ook aan de vorige eigenaar van uw woning vragen of deze wellicht spouwmuurisolatie werkzaamheden uit heeft laten voeren. Bovendien zal in het energielabel, dat tegenwoordig verplicht is, beschreven zijn welke isolerende maatregelen de woning heeft.

Spouwmuurisolatie controleren met een thermische scan

Het na-isoleren van de spouwmuren is een vakkundige klus die met zorg en aandacht moet worden uitgevoerd. Naast het product waar het isolatiebedrijf mee werkt is het ook belangrijk ‘hoe’ er geïsoleerd wordt. Zo dient er rekening gehouden te worden met eventuele koudebruggen. Spouwmuren voorzien van isolatiemateriaal is op zich niet ingewikkeld, het gaat er om dat het gekozen materiaal deskundig wordt aangepakt zodat er in de muren geen grote temperatuurverschillen ontstaan. Voor het isoleren van de spouwmuren kon de warmte via de hele muur weg. Wordt de spouwmuurisolatie niet of onvoldoende gecontroleerd dan kan het zijn dat de warmte na het isoleren via balken die niet gezien zijn alsnog wegloopt. Deze onopgemerkte ‘problemen’ kunnen leiden tot vochtplekken en uiteraard een kleinere besparing dan gehoopt op de energiekosten.

Tegenwoordig kunt u ook een zogenaamde thermografische of wel warmtebeeld scan van de spouwmuren laten maken. Tijdens dit proces wordt uiterst nauwkeurig in beeld gebracht hoe het huis en de warmte zich gedragen. Lekkages zijn direct zichtbaar en het is mogelijk om te zien waar deze lekkages precies uit bestaan. Nadat het isolatiemateriaal is aangebracht wordt een tweede thermografische scan gemaakt en deze beelden worden dan vergeleken met de eerste scan. Zo kan in één opslag gezien worden hoe het isolatiemateriaal werd aangebracht en of het zich ook daadwerkelijk over de volledige spouwmuur heeft verspreid. U ziet of de hoeken gevuld zijn en hoe de verdeling rondom ramen en eventuele andere obstakels in de muur is. Aangezien isolatiebedrijven doorgaans 10 jaar garantie geven op de isolatiewerkzaamheden die uitgevoerd worden kunt u er voor kiezen om na bijvoorbeeld 3 jaar nog een keer een thermische scan te laten maken. U krijgt dan een goed beeld hoe het isolatiemateriaal zich houdt en of er niets verzakt of verplaatst is.

Spouwmuurisolatie controleren helpt kosten besparen

Het ideale van regelmatige spouwmuurisolatie controle is dat u op een optimale manier op de energiekosten kunt blijven besparen. De warmtebeeld scan stelt u in staat om op tijd in te grijpen als dat nodig zou zijn. Het doel van de energiebesparende maatregelen die u aan uw woning uit laat voeren zijn er uiteraard niet alleen op gericht om uw woning klimaatneutraal te maken. U investeert om uiteindelijk een aardig rendement op deze investering te behalen en aan de andere kant de maandelijkse lasten te verlagen. Spouwmuurisolatie controle draagt bovendien bij aan:

 • Besparing op de maandelijke energiekosten
 • U geniet van een verbeterd wooncomfort
 • De waarde van uw woning neemt toe
 • U heeft geen ‘last’ meer van koud aanvoelende muren
 • Uw woning krijgt een hoger energie label
 • Binnen enkele jaren, drie tot vijf, heeft u de investering terugverdiend
 • Spouwmuurisolatie is milieuvriendelijk
 • De gebruikte isolatiematerialen dichten alle gaatjes en bereiken de kleinste hoekjes
 • Bijkomend voordeel is dat spouwmuurisolatie bovendien een geluidsisolerende werking heeft

Ook na het aanbrengen van de spouwmuurisolatie controle

Als u de isolatiewerkzaamheden uit laat voeren door een isolatiebedrijf dat is aangesloten bij de VENIN dan bestaat de mogelijkheid dat u benaderd wordt door het KOMO kwaliteitsinstituut. KOMO voert op steeksproefsgewijze manier controles uit op onder meer spouwmuurisolatie uitgevoerd door aangesloten ondernemingen. VENIN aangesloten bedrijven werken met KOMO gecertificeerde materialen. Het kwaliteitsinstituut voert een controle uit of er ook daadwerkelijk met deze materialen is gewerkt en of de werkzaamheden zijn uitgevoerd volgens de door het KOMO opgestelde kwaliteitseisen.

Spouwmuurisolatie controle geeft u meer zekerheid

Door uw spouwmuren vooraf en indien gewenst na het isoleren te laten controleren krijgt u een grotere zekerheid over de mogelijkheden. Goede isolatiebedrijven zullen u informeren als de spouw vervuild is door onder meer cementbaarden of achtergebleven puin. Een oplossing wordt gezocht om koudebruggen te voorkomen en als het niet anders kan wordt een andere vorm van gevelisolatie voorgesteld. U heeft er namelijk niets aan als de spouwmuur wordt geïsoleerd en u naderhand met verschillende koudebruggen zit die verspreid over de muur voor lelijke vochtplekken zorgen.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Stappenplan spouwmuurisolatie kopen

december 21, 2018

Spouwmuurisolatie is de meest kosteneffectieve isolatiemethode voor je woning. Je betaalt gemiddeld

7x Valkuilen + veelgemaakte fouten spouwmuurisolatie

december 21, 2018

Het aanbrengen van isolatiemateriaal in de spouw in je muur is een

spouwmuren isoleren

7x Valse vooroordelen spouwisolatie

december 21, 2018

Als jouw woning een niet geïsoleerde spouw heeft, dan heb je geluk.