Alles over het isoleren van de spouwmuren
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Spouwmuurisolatie van een jaren ’70 woning

Spouwmuurisolatie jaren 70Isoleren was in de jaren ‘70 van de vorige eeuw helemaal niet zo vanzelfsprekend als nu. Als u een woning bezit die gebouwd is in deze periode dan kunt u wellicht jaarlijks veel geld besparen op de energiekosten. Van het isoleren van de vloeren tot het isoleren van de spouwmuren, elke verbetering die u doorvoert levert niet alleen besparing op van de energiekosten. Het vermeerderd ook de waarde van uw woning.

Isoleren van woningen in de jaren 1970

Nederland staat ‘vol’ met huizen die gebouwd zijn in de jaren ‘70. Deze huizen staan vaak in wijken waar standaard woningen staan die er allemaal hetzelfde uitzien. Bij de standaard huizenbouw in de jaren 70 was isolatie geen onderdeel van de werkzaamheden die werden uitgevoerd. Isolatie werd pas een thema in de bouw na de oliecrisis en sinds het begin van de jaren ‘80 wordt isolatie vaker en vaker toegepast. Als u een woning heeft uit de jaren ‘70 waar nog weinig tot niets aan is geïsoleerd dan kunt u veel kostenbesparen door alsnog tot isolatie over te gaan.

Sinds de invoering van het verplichte energielabel in 2015 is de kans groot dat uw woning uit de jaren ‘70 niet verder komt dan een ‘G’ met uitschieters in positieve zin tot een ‘E’. Als dat het geval is dan kunt u met bijvoorbeeld spouwmuurisolatie het energie label van uw woning positief verbeteren. Door te isoleren laat u de waarde van uw woning stijgen en de maandelijkse kosten voor het energieverbruik dalen.

Spouwmuurisolatie jaren 70 woning

Vrijwel iedere woning gebouwd in de jaren ‘70 heeft een spouwmuur. De ruimte van de spouw is gemiddeld drie tot zes centimeter en is niet geïsoleerd. Hierdoor kunnen uw muren koud en kil aanvoelen en bestaat de mogelijkheid dat u last heeft van optrekkend vocht. Overweeg de mogelijkheid om de spouwmuren te laten isoleren en bespaar maandelijks op de uitgaven van energie. Spouwmuurisolatie voorkomt dat 25% van de opgewekte warmte verloren gaat aan ‘niets’. Uw energielabel gaat van ‘F’ omhoog naar ‘E’ en is in combinatie met bijvoorbeeld vloerisolatie zelfs naar ‘D’ te brengen. Er valt dus heel wat geld te besparen met een vrij eenvoudige ingreep als spouwmuurisolatie.

Voor een gemiddelde tussenwoning liggen de kosten voor spouwmuurisolatie aan een woning uit de jaren ‘70 op zo’n € 1.000, terwijl u voor een vrijstaande woning moet rekenen op € 2.000. Al direct nadat de werkzaamheden zijn uitgevoerd beginnen de kosten voor het energieverbruik te dalen. Hierdoor verdient u uw investering zichzelf binnen drie tot vijf terug.

Spouwmuurisolatie subsidie 1970 woning

Wellicht bent u op de hoogte van het feit dat de overheid subsidies beschikbaar stelt voor burgers die energiebesparende maatregelen aan een woning toepassen. Dit is ook het geval als u een woning uit de jaren 70 wilt laten isoleren. Vaak is het zo dat u per maatregel subsidie krijgt en dat het mogelijk is om samen met de buren nog een bonuskorting te krijgen. Uw gemeente en/of het isolatiebedrijf van uw keuze vertelt u graag meer over de mogelijkheden van de beschikbaarheid van subsidies.

Bovendien bieden veel gemeenten hun inwoners de mogelijkheid om een zogenaamde stimuleringslening duurzaamheid af te sluiten. Dit soort leningen wordt na goedkeuring beschikbaar gesteld in de vorm van een woonkrediet. Hiermee kunt u tegen een gunstig rentetarief van gemiddeld 2,4% isolatiewerkzaamheden aan uw jaren ‘70 woning uit laten voeren. Mede omdat het een kostenneutrale lening betreft hoeft u zich over de maandelijkse aflossing niet druk te maken. U spaart immers een bedrag uit op de energierekening en dit kunt u gebruiken voor de aflossing van de lening en het rentebedrag. Overige voorwaarden van deze stimuleringleningen zijn:

  • Het minimale leenbedrag is € 2.500 en het maximale € 25.000
  • Per bestaande woning wordt slechts één duurzaamheidslening toegekend. Als u meerdere isolatiewerkzaamheden wilt laten combineren dan neemt u de verschillende bedragen mee in de aanvraag voor de lening welke u bij de gemeente indient.
  • Vraagt u een lening aan terwijl u de woning huurt, dan dient u een getekende verhuurdersverklaring in te leveren.
  • Bent u ouder dan 75 jaar op het moment van de aanvraag dan betreft het geen lening op basis van een onderhandse akte, maar een lening op basis van een hypothecaire akte.

Spouwmuurisolatie jaren 70 woning offertes aanvragen

Vraag altijd meerdere offertes aan als u van plan bent om te gaan investeren in bijvoorbeeld spouwmuurisolatie van uw woning. De markt kent een ruim aanbod van isolatiebedrijven en deze bedrijven hanteren vaak hun eigen tarieven. Door goed de markt te verkennen en nauwkeurig de ontvangen offertes met elkaar te vergelijken kunt u vaak al 40% op de totale kosten besparen. Kosten waar u iets voor kunt doen of waar u een begin mee kunt maken met wellicht het isoleren van de ramen door middel van het plaatsen van HR++ glas. HR++ glas isoleert tot drie keer beter dan gewoon dubbel glas. Deze investering levert u jaarlijks bijna € 400 op aan uitgespaarde energiekosten. Een investering die de moeite zeker waard is en eentje die u het energielabel van uw woning bovendien zomaar van ‘D’ naar ‘C’ kan laten stijgen.

Bij het aanvragen van de offertes voor het isoleren van de spouwmuren wordt er doorgaans een medewerker van het isolatiebedrijf bij u langs gestuurd. Deze medewerker voert een algemene inspectie uit van de spouwmuur. Dit kan gebeuren met behulp van een camera die in de muur wordt aangebracht. Spouwmuurvervuilingen en cementbaarden worden op deze manier snel in beeld gebracht. Alvorens het isolatiebedrijf tot isolatie kan over gaan wordt bekeken of de cementbaarden een probleem vormen dat eerst dient te worden gecorrigeerd of dat er geïsoleerd kan worden. Deze inspectie voorkomt achteraf vochtproblemen en bovendien kan het isolatiebedrijf een weloverwogen keuze maken voor een bepaald soort isolatiemateriaal.

Tesamen met de offertes kunt u ook online reviews en beoordelingen lezen van de isolatiebedrijven waar u een prijs bij heeft aangevraagd. U kunt hier alleen maar uw voordeel mee doen al is het wel aan te raden om met een open blik naar deze meningen van anderen te kijken. Negatieve ervaringen worden nu immers veel sneller gedeeld dan iemand die een prima ervaring heeft met een bepaald bedrijf.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Stappenplan spouwmuurisolatie kopen

december 21, 2018

Spouwmuurisolatie is de meest kosteneffectieve isolatiemethode voor je woning. Je betaalt gemiddeld

7x Valkuilen + veelgemaakte fouten spouwmuurisolatie

december 21, 2018

Het aanbrengen van isolatiemateriaal in de spouw in je muur is een

spouwmuren isoleren

7x Valse vooroordelen spouwisolatie

december 21, 2018

Als jouw woning een niet geïsoleerde spouw heeft, dan heb je geluk.