Alles over het isoleren van de spouwmuren
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wanneer ga je een spouwmuur isoleren

Wanneer je iedere maand weer bedenkt waarom je maandtermijn die je aan het energiebedrijf toch zo hoog is, en je daarnaast ook steeds schrikt van het bedrag wat je moet bijbetalen wanneer de jaarafrekening van je stroom en gas verbruik wordt het tijd dat je eens goed onder de loep gaat nemen waarom je toch zoveel betaalt aan vaste maandelijkse lasten.De oorzaak is meestal de post aardgasverbruik. Aardgas gebruik je om je cv-ketel mee te stoken om je huis behaaglijk warm te houden. En daar zit hem nou net het probleem; veel woningen gaan helemaal niet zo efficiënt met die warmte om.

*Tip:
→ Offertes vergelijken? Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale specialisten.

Welke huizen hebben een niet geïsoleerde spouwmuur

Wanneer jij woont in een huis wat na 1930 is gebouwd, maar voor 1980, mag je er eigenlijk al vanuit gaan dat jouw huis een niet geïsoleerde spouwmuur heeft, wat behoorlijk onvoordelig voor jou kan uitpakken. Vanaf 1980 werden woningen opgeleverd met geïsoleerde spouwmuren omdat de overheid moest gaan werken aan een lagere CO2 uitstoot. Wanneer je in een oudere woning woont die waarschijnlijk geen isolatie in de spouw heeft valt hier een hoop winst te behalen wanneer het op isoleren aankomt.

Wat is een spouwmuur

Een spouwmuur is eigenlijk een dubbele muur met een ruimte tussen de twee metselmuren in (de spouw). Die spouw is een ruimte van minimaal 5 centimeter breed. De beide muren zitten door middel van muurankers aan elkaar vast. De oorspronkelijke gedachte achter de spouw in de spouwmuur was dat door de lucht die stilstond er een isolerende laag zou ontstaan waardoor warmte niet uit je huis kon ontsnappen. Helaas blijkt dit in de praktijk anders uit te pakken; een muur die gemaakt is uit een dubbel metselwerk ademt nog steeds wat; dit is ook nodig voor de ventilatie van je woning. Daarnaast heeft vocht van buitenaf wanneer het veel heeft geregend vrij spel. Er ontstaat schimmel in de spouw van je muren door optrekkend vocht, en een klimaat waar schimmel in groeit voelt kil en koud aan. Als antwoord op dat kille gevoel zou je nog wel meer kunnen gaan stoken, maar het resultaat is doorgaans niet afdoende.

Ga je zelf isoleren of huur je de vakman in

Wanneer je besluit om je spouwmuur te gaan isoleren kan je twee dingen besluiten.

  • Je gaat het zelf doen. Je regelt de materialen om jouw spouwmuur mee te isoleren, je regelt het gereedschap om dat te doen en je gaat aan de slag.
  • Je huurt een vakman in, die alle benodigde materialen al met zich meeneemt en die daarnaast alle vakkennis in huis heeft om jouw woning zo goed mogelijk te isoleren.

Voor het eerste geval valt natuurlijk heel wat te zeggen. Je spaart jezelf het arbeidsloon van een vakman uit, en je kan de muur isoleren op een tijdstip waarop het jou het allerbeste uitkomt. Dit lijkt voordeliger, maar schijn bedriegt. Wanneer je zelf aan de slag gaat zal je ontdekken dat er aan de isolatie van een spouwmuur meer werk vast zit dan je op het eerste gezicht zou denken. Er komt specifiek gereedschap aan te pas want wanneer je gaat na-isoleren, dus wanneer je een bestaande spouwmuur alsnog gaat isoleren, moet het spouwmuur isolatie materiaal in de muur worden gespoten via boorgaten. Dan moet je ook nog oppassen dat je het isolatiemateriaal gelijkmatig in je spouwmuur spuit, want anders ontstaan er in je woning koudebruggen. Daarnaast vervalt de garantie op je isolatiemateriaal wanneer het allemaal niet vakkundig in je woning wordt aangebracht.
Je kan dus toch maar beter de vakman inhuren. We zullen omschrijven wat de voordelen zijn van het inhuren van een vakman om je spouwmuur te isoleren.

Het vooronderzoek van de vakman

Wanneer je een isolatiebedrijf inschakelt om de spouwmuur van jouw woning te komen isoleren zal er allereerst een offerte worden opgesteld. Voordat de vakman tot een goede offerte kan komen zal hij eerst de situatie in ogenschouw moeten nemen bij jouw muur. Met een camera die speciaal voor dit werk is gemaakt zal hij een kijkje nemen in jouw spouwmuur. Op deze manier zal de vakman al snel ontdekken of het wel mogelijk is om jouw spouwmuur te isoleren. Wanneer een spouw smaller is dan 5 centimeter is het niet mogelijk om jouw spouwmuur te isoleren. Wanneer de spouw gevuld is met bouwpuin tijdens de bouw van jouw woning is het ook niet mogelijk om de spouwmuur te isoleren. Het isolatiemateriaal kan dan immers niet goed in jouw muur worden verspreid.
Dat eerste bezoekje van de vakman is dus heel erg belangrijk. Daarnaast zal de vakman een verder onderzoek doen naar de spouw in jouw muur. Hij zal dan kijken welke soorten isolatiemateriaal er allemaal kunnen worden gebruikt om jouw spouwmuur te isoleren. Niet alle muren kunnen met hetzelfde isolatiemateriaal worden gebruikt. En wanneer jij of een van je gezinsleden een aandoening aan je luchtwegen hebt zoals CARA of astma is ook niet iedere vorm van isolatiemateriaal geschikt. Sommige isolatiematerialen geven namelijk vluchtige gassen af in jouw woning gedurende de eerste weken na de isolatie. Je kan daar – wanneer je er gevoelig voor bent – behoorlijk ziek van worden.

De uiteindelijke offerte van de vakman

Wanneer dan alles is bekeken en berekend kan de vakman van het isolatiebedrijf voor jou een offerte opstellen. Samen met jou worden de mogelijkheden bekeken van het isolatiemateriaal, en aan de hand van de mogelijkheden wordt een keuze gemaakt. Daarna wordt een berekening gemaakt van het muuroppervlak van jouw woning. Hierbij is het type woning waarin jij woont van het grootste belang. Woon je in een hoekwoning, een rijtjeswoning, een twee onder één kap woning of een vrijstaande woning?

Het mag duidelijk zijn; hoe groter het geveloppervlak, hoe hoger de kosten zullen zijn. Daarbij wordt ook rekening gehouden met muren die eventueel afwijkend verlopen. Ook dit zijn extra werkzaamheden die moeten worden ingecalculeerd voordat er een offerte afgegeven kan worden.
Dan komt er een kostenplaatje op papier te staan, maar dit is wel het bruto kostenplaatje. Een isolatiebedrijf is namelijk ook heel goed op de hoogte van subsidies die worden verstrekt vanuit de landelijke overheid en de plaatselijke overheid. Dit scheelt nog een flink stuk op het uiteindelijke bedrag. Wanneer je dan het totale kostenplaatje ziet heb je gelijk een goed overzicht op de periode die je nodig gaat hebben om deze investering terug te verdienen.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Stappenplan spouwmuurisolatie kopen

december 21, 2018

Spouwmuurisolatie is de meest kosteneffectieve isolatiemethode voor je woning. Je betaalt gemiddeld

7x Valkuilen + veelgemaakte fouten spouwmuurisolatie

december 21, 2018

Het aanbrengen van isolatiemateriaal in de spouw in je muur is een

spouwmuren isoleren

7x Valse vooroordelen spouwisolatie

december 21, 2018

Als jouw woning een niet geïsoleerde spouw heeft, dan heb je geluk.