Alles over het isoleren van de spouwmuren
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Bespaar op uw energiekosten: spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie wordt zonder overlast vaak binnen een dag uitgevoerd. De werkzaamheden vinden aan de buitenzijde van de gevel plaats en binnen heeft u daardoor geen ‘troep’ of rommel als het werk erop zit. Spouwmuurisolatie laat uw bovendien besparen op energiekosten en u woning heeft met een relatief eenvoudige ingreep een meer aangenaam wooncomfort.

 Betaal maandelijks minder energiekosten

Woningen die niet of onvoldoende geïsoleerd zijn verliezen veel warmte op verschillende manieren. Via het dak, de vloer, de ramen, de deuren en zelfs via de muren en de kruipruimte. Het verschil in verbruik kan tussen woningen zonder isolatie en met isolatie oplopen naar ruim 1.500 kubieke meter gas en dat is bijna € 1.000. Door uw spouwmuren te laten isoleren kunt u op een vrij snelle manier maandelijks geld besparen.

 Hoe kunt u met spouwmuurisolatie besparen?

Door het isoleren van de spouwmuren bespaart u op het gebruik van energiekosten. Het is mogelijk om nog verder te besparen en overige energiebesparende maatregelen aan uw woning toe te passen:

  • Het is inmiddels duidelijk en bekend dat investeren in woningisolatie loont. U heeft met spouwmuurisolatie een rendement van maar liefst 11%, iets wat geen enkele spaarrekening u ooit zal opleveren. Ook andere vormen van isolatie bieden een aantrekkelijk rendementspercentage waaronder 5% bij dubbele beglazing, dakisolatie 8% en het isoleren van de vloeren levert u een rendement op van 7%.
  • Online vindt u veel voorbeelden van energiebesparende tips en mogelijkheden die uw woning klimaatneutraal helpen te maken.
  • Als u besluit om te investeren doe dat dan meteen goed. Kies voor isolatiematerialen die een hoge isolatiewaarde hebben. Hierdoor bespaart u met spouwmuurisolatie nog meer en de kosten vallen mee.
  • Het soort isolatiemateriaal is van minder belang. Het feit dat u heeft gekozen om uw woning te isoleren is van grote belang. Indien u een beroep doet op de diensten van een isolatiebedrijf dan zal deze u altijd adviseren welk isolatiemateriaal het beste gebruikt kan worden.

Kosten en besparing spouwmuurisolatie

Wist u dat spouwmuurisolatie één van de voordeligste methoden van gevelisolatie is? U kunt de gemaakte investering in ongeveer drie à vijf jaar terugverdienen doordat uw maandelijkse energierekening lager wordt. Er is momenteel een tijdelijke regeling van kracht die heeft beslist dat op het laten aanbrengen van spouwmuurisolatie het lage btw-tarief van 6% van toepassing is. Daarmee heeft u de eerste 15% al verdiend.

Als u een aantal gemiddelde woningen met elkaar zou vergelijken die een spouwmuurisolatie waarde van Rd = 1,3 hebben en die gebruik maken van een HR-combiketel met een gemiddelde binnentemperatuur van 16,5 graden. Dan kan met een gasprijs van € 0,66 per m3 gas de besparingstabel er als volgt uitzien:

Kosten inclusief BTW verlaging Gemiddelde besparing per jaar Besparing gas in kubieke meter
Gem. Tussenwoning € 750 € 210 320 m3
Gem. Hoekwoning (rij) € 2.000 € 550 850 m3
Gem. Vrijstaand huis € 2.900 € 850 1.260 m3

Bron: Milieu Centraal

Spouwmuurisolatie besparing en toch meer wooncomfort

Het isoleren van uw spouwmuren draagt niet alleen bij tot een verlaging van de energiekosten, het draagt bij aan de verbetering van uw wooncomfort. U zult al gauw merken dat een geïsoleerde woning warmte beter vast houdt en dat er veel minder sprake is van tocht. Bovendien heeft u geen last meer van ‘beslagen’ ramen, blijven uw voeten meer warm en heeft u binnen minder last van geluiden die van buitenaf komen. Daarnaast draagt u ongemerkt uw steentje bij aan een beter klimaat. Als uw woning warmte beter vasthoudt betekent dat automatisch dat u minder energie verbruikt om binnen een aangename temperatuur te krijgen. Het directe resultaat is hiervan dat uw huishouden minder CO2 uitstoot. Spouwmuurisolatie laat tegelijkertijd uw woning in waarde stijgen en geeft u een beter energielabel. Dit energielabel heeft u nodig bij verhuur of verkoop van de woning.

Nog meer besparen op spouwmuurisolatie

De bovenstaande kostenbesparingen zijn gemiddelden voor doorsnee woningen. Het is mogelijk om per individuele woning meer te besparen. Als u wilt weten hoe het besparings- en kostenplaatje voor uw woning er uit ziet vraag dan om advies bij een erkend isolatiebedrijf. Vraag altijd meerdere offertes aan en krijg zo direct een inzicht in wat het isoleren van de spouwmuren u gaat kosten. De onderlinge prijsverschillen tussen de verschillende isolatiebedrijven kunnen soms oplopen tot ruim 40% en daarmee spreekt het voor zich dat de eerste besparing op spouwmuurisolatie zit in het vergelijken van de kosten.

Een goed isolatiebedrijf zal in de offerte ook altijd melding maken van eventuele subsidieregelingen en stimuleringsleningen duurzaamheid die eventueel in uw woongemeente toe te passen zijn. Deze regelingen zijn speciaal in het leven geroepen om inwoners te stimuleren om energiebesparende maatregelen op woningen aan te brengen. Doe zeker een beroep op een van deze beschikbare potjes, u verdiend op deze manier nog sneller uw investering terug.

De stimuleringsleningen duurzaamheid worden door plaatselijke gemeenten aangeboden en hebben als ‘voordeel’ dat u een bedrag leent tegen een vast rentepercentage gedurende de hele looptijd van de lening. Het minimale leenbedrag is € 2.500 en het maximum € 25.000. Het rentepercentage ligt gemiddeld op 2,4%. Bovendien is het een zogenaamde kostenneutrale vorm van lening. Doordat uw energiekosten maandelijks naar beneden gaan, kunt u met deze kostenreductie de kosten voor het aflossen van de lening en de rente betalen.

Welke kosten zijn in de offerte inbegrepen?

Kies bij het vergelijken van de verschillende prijsopgaven niet te snel voor de goedkoopste aanbieder. Het neemt slechts een beetje tijd in beslag om de verschillende kosten die in de prijs zijn opgenomen met elkaar te vergelijken. Zo kan het zijn dat de ene offerte alle kosten omvat die van toepassing zijn bij het isoleren van de spouwmuren, maar dat bij de andere apart kosten in rekening worden gebracht voor het controleren van de muren voorafgaand aan de werkzaamheden. Door alle ontvangen offertes goed met elkaar te vergelijken en een opsomming te maken van de verschillende diensten krijgt u een beter inzicht in hetgeen mogelijk is. Dat wil niet zeggen dat goedkoop per definitief duurkoop is, maar het is ook niet gezegd dat de duurste aanbieder het allerbeste is. Kijk goed om u heen en lees bijvoorbeeld online referenties en ervaringen van klanten die u reeds voor zijn gegaan bij een bepaald isolatiebedrijf.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Stappenplan spouwmuurisolatie kopen

december 21, 2018

Spouwmuurisolatie is de meest kosteneffectieve isolatiemethode voor je woning. Je betaalt gemiddeld

7x Valkuilen + veelgemaakte fouten spouwmuurisolatie

december 21, 2018

Het aanbrengen van isolatiemateriaal in de spouw in je muur is een

spouwmuren isoleren

7x Valse vooroordelen spouwisolatie

december 21, 2018

Als jouw woning een niet geïsoleerde spouw heeft, dan heb je geluk.