Alles over het isoleren van de spouwmuren
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Het aanbrengen van isolatiemateriaal in de spouw in je muur is een uitstekende methode om je muren te laten isoleren. De methode heeft weinig voeten in de aarde en je muren worden goed geïsoleerd. Doordat de werkzaamheden binnen een dag kunnen worden gedaan, is het ook geen dure klus en kun je voor een bedrag vanaf €15 per vierkante meter je muren al laten isoleren. Als jij weet dat je een spouw hebt, dan is dit dus een erg voordelige en efficiënte isolatiemethode. Probeer dan wel de volgende valkuilen en veelgemaakte fouten te vermijden.

Een vervuilde spouw isoleren

Een goed isolatiebedrijf zal altijd eerst een endoscopisch onderzoek doen om te zien wat de staat is van je spouw. Deze moet namelijk schoon zijn en indien er vervuiling is, dan moet dit eerst worden verwijderd. Soms zijn er spouwankers aanwezig en dit zijn een soort metalen verbindingen tussen de twee muren die tijdens de bouw zijn aangebracht. Het is ook mogelijk dat er cementbaarden worden aangetroffen die een brug vormen tussen de twee muren. Als laatste kan het zijn dat er zelfs nog afval van de werkers in de spouw ligt. Een vervuilde spouw kan niet worden geïsoleerd omdat er dan mogelijk koudebruggen ontstaan en de isolatie ongedaan wordt gemaakt. Daarnaast kun je daar grote problemen met vocht van krijgen. Laat daarom altijd je spouw onderzoeken met een camera en laat deze eerst gereed maken voor het isolatiemateriaal.

Ventilatie vergeten

Als jij een kruipruimte hebt onder je woning, dan kan het zijn dat deze via de spouwmuur wordt geventileerd. Ventilatie van de kruipruimte is erg belangrijk, omdat een slecht klimaat daar doortrekt naar je woongedeeltes. Ook kan je vloer dan nat worden, kromtrekken, schimmelen en er kunnen zelfs zwammen ontstaan onder je woning. Dit is natuurlijk niet bevorderlijk voor jouw gezondheid en de gezondheid van je vloer. Door de spouw te isoleren kan het zijn dat deze ventilatiekanalen worden afgedicht en dat ventilatie dus niet meer mogelijk is. Dan zal je de kruipruimte op een andere manier moeten gaan ventileren en gelukkig is dit niet moeilijk. Het is alleen belangrijk dat je dit niet vergeet.

De verkeerde muur isoleren

Er zijn enkele materialen waarvan spouwmuren soms zijn gemaakt die je niet kunt isoleren. Ook hier wordt regelmatig te weinig aandacht aan besteed met als gevolg dat je muren in de winter gaan barsten. Gevels van geglazuurde bakstenen, verblend stenen, strengpers stenen of gevels met daarop een dampdichte verflaag kunnen niet worden geïsoleerd. Het is namelijk erg belangrijk dat je gevel naderhand nog kan ademen. Het vocht moet naar buiten kunnen en verdampen, anders kan het bij vrieskou gaan uitzetten en grote schade aanrichten aan je gevel.

Controle van de dakgoten en het dak wordt vergeten

Bij spouwmuurisolatie is het erg belangrijk dat je dak en dakgoten schoon zijn en in tact. Lekkende daken of geblokkeerde dakgoten kunnen water de spouwmuur inbrengen en dat is erg slecht voor de isolatie. Wederom kunnen er dan koudebruggen en problemen met vocht ontstaan en in het ergste geval ontstaan er natte plekken op de muren binnen. Laat daarom altijd je dak en je dakgoten controleren en eventueel repareren voordat je aan spouwmuurisolatie begint.

Kies het juiste materiaal

Er zijn verschillende materialen beschikbaar waarmee je je spouw kunt laten isoleren. Het ene materiaal is beter geschikt voor spouwen die nauw zijn en het andere materiaal is beter geschikt voor spouwen die breed zijn. Ook zijn er materialen waarmee je kunt na-isoleren als er al isolatiemateriaal in je spouw aanwezig is. Vraag daarom advies aan een isolatiebedrijf of doe zelf wat onderzoek naar de mogelijkheden wat betreft de materialen. Iedere situatie is natuurlijk anders en het is de bedoeling dat je de hoogst mogelijke isolatiewaarde bereikt.

Overweeg ook je gevel te onderhouden en te impregneren

Als jouw gevel zo gesitueerd is dat er veel slagregen tegenaan komt, of als jouw gevel poreus is en al wat ouder, dan kun je deze het beste eerst even laten onderhouden. Laat daarom de gevel grondig reinigen, gaatjes dichtmaken, laat defecte stenen en barstjes repareren en laat eventueel de voegen opnieuw plaatsen. Dit alles rondt je af met een laag impregneermiddel. Je hebt dan de zekerheid dat je gevel weer in uitstekende staat verkeert en dat je dit onderhoud niet snel weer hoeft te doen. De impregneerlaag zorgt ervoor dat water niet meer in de gevel kan doordringen, maar dat de stenen nog wel kunnen ademen. Nadat je gevel in uitstekende conditie is opgeleverd kun je spouwmuurisolatie laten uitvoeren en je muren kunnen er weer tientallen jaren tegenaan.

Vergeet niet de subsidies te controleren

Op landelijk niveau is er op dit moment geen subsidie beschikbaar voor particulieren die hun spouwmuur laten isoleren. Deze was er wel, maar dat budget is inmiddels uitgeput. Het is wel mogelijk dat er in de toekomst een nieuw initiatief komt van de overheid of dat je gemeente en provincie subsidiegelden beschikbaar hebben gemaakt. Vaak worden inwoners die een soortgelijk energiebesparend initiatief tonen toch beloond met wat financiële hulp. Controleer dit dus bij je gemeente- of provinciehuis, zodat je zeker geen subsidiegelden misloopt.

Vergelijk offertes

Als jij van plan bent je spouwmuur te gaan isoleren, dan kun je hier de eerste stap zetten. Wij kunnen je helpen met het vinden van een betrouwbaar isolatiebedrijf als je onze vergelijkingstool gebruikt. Je vult de verplichte velden in en je ontvangt snel enkele vrijblijvende offertes van isolatiespecialisten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

Stappenplan spouwmuurisolatie kopen

december 21, 2018

Spouwmuurisolatie is de meest kosteneffectieve isolatiemethode voor je woning. Je betaalt gemiddeld

7x Valkuilen + veelgemaakte fouten spouwmuurisolatie

december 21, 2018

Het aanbrengen van isolatiemateriaal in de spouw in je muur is een

spouwmuren isoleren

7x Valse vooroordelen spouwisolatie

december 21, 2018

Als jouw woning een niet geïsoleerde spouw heeft, dan heb je geluk.