Alles over het isoleren van de spouwmuren
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

De kosten van spouwmuurisolatie per m2

kosten spouwmuurisolatie per m2Investeren in spouwmuurisolatie loont. U bespaart fors op de kosten van de elektriciteits- en gasrekening. Daarnaast stijgt uw woning in waarde en verbeterd het energielabel dat tegenwoordig verplicht is als u uw woning wilt verkopen en/of verhuren. Maar wat kost het isoleren van de spouwmuren eigenlijk? Lees het snel in dit artikel en bespaar geld met enkele handige tips.

*Tip:
→ Spouwmuurisolatie prijzen vergelijken? Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale specialisten.

Prijzen van spouwmuurisolatie nader bekeken

Als u prijzen gaat vergelijken van verschillende aanbieders dan zult u al snel zien dat de vierkante meter prijs van spouwmuurisolatie onder meer afhangt van de dikte van de spouw en de totale oppervlakte van de muur. Per onderneming kunnen ook de kosten voor transport, de algemene staat van onderhoud van de gevel en de conditie van de spouwmuren een rol spelen. Laat eventuele reeds aanwezig scheuren eerst repareren voordat de isolatiewerkzaamheden worden uitgevoerd.

Overzicht van de verschillende soorten isolatiemateriaal</h3>

Naast een verschil in kwaliteit zit er ook een verschil in de toepasbaarheid van de diverse soorten isolatiemateriaal. Niet iedere spouwmuur is gelijk en een deskundige zal u altijd adviseren welk materiaal het meest geschikt is voor de isolatie van uw spouwmuur.

 • Prijs glaswol voor spouwmuurisolatie. Glaswol is het meest bekende isolatiemateriaal. Het wordt toegepast op verschillende plaatsen in de woning en wellicht dat u de overbekende rollen vast wel eens ergens heeft gezien. Glaswol is relatief goedkoop en wordt voor de spouwmuur in vlokvorm toegepast. De gemiddelde vierkante meter prijs schommelt tussen € 15 en € 20.
 • PUR schuim kosten spouwmuurisolatie. PUR schuim is bijzonder goed om oppervlakten op thermische wijze te isoleren. Het is een goede keuze voor extra smalle spouwmuren maar ook spouwmuren die vervuild zijn kunnen met PUR schuim geïsoleerd worden. De kosten liggen tussen de € 25 en € 30 per vierkante meter.
 • Prijs EPS Parels, HR++. Om spouwmuren te isoleren wordt er steeds vaker gebruikt gemaakt van zwarte EPS parels. Het isolatiemateriaal is ecologisch verantwoord en vult de spouw bijzonder goed. Per vierkante meter bedragen kosten zo’n € 20 à € 25.

De kosten van spouwmuurisolatie terugverdienen

Als u van plan bent om te investeren dan is het ook van belang om te weten op welke termijn u uw investering kunt terugverdienen. De kosten van spouwmuurisolatie vallen doorgaans best mee en u kunt er van uitgaan dat u deze investering binnen drie tot vijf jaar heeft terugverdiend. Direct na de isolatiewerkzaamheden begint u met het besparen op het energieverbruik.

Kosten- en besparingsoverzicht spouwmuurisolatie:

Kosten inclusief BTW verlaging Gemiddelde besparing per jaar Besparing gas in kubieke meter
Gem. tussenwoning € 750 € 210 320 m3
Gem. hoekwoning € 2.000 € 550 850 m3
Vrijstaande woning € 2.900 € 850 1.260 m3

In het overzicht is een spouwmuurisolatie met Rd =1,3 berekend met een HR-combiketel en een binnentemperatuur van 16,5 graden. De gasprijs in het overzicht van € 0,66 per kubieke meter gas.

Maak gebruik van subsidiemogelijkheden

Per provincie en woonplaats zijn er subsidieregelingen van toepassing die u als inwoner stimuleren om energiebesparende maatregelen aan uw woning uit te voeren. Door gebruik te maken van deze mogelijkheden kan het investeren in spouwmuurisolatie nog interessanter worden en de terugverdientijd korter. Informeer altijd vooraf bij de gemeente of er beschikbare subsidiepotjes zijn waar u wellicht nog een beroep op kunt doen.

Daarnaast hebben veel gemeenten mogelijkheden voor een zogenaamde stimuleringslening duurzaamheid. Deze lening stelt u in staat energiebesparende maatregelen aan uw woning uit te laten voeren waarbij u direct geniet van de volgende voordelen:

 • Vermindering van de energienota.
 • De lening is kostenneutraal. Door het bedrag dat u maandelijks uitspaart kunnen zowel de aflossing als de rente betaald worden.
 • Na het aflossen van de lening profiteert u extra van de lage energiekosten.
 • De lening heeft een lage rente van ongeveer 2,4%.
 • De verbeteringen die u uitvoert aan de woning verhogen de waarde.

Voorwaarden voor de stimuleringslening duurzaamheid

Net als bij vrijwel iedere andere lening die u afsluit zijn er aan de stimuleringslening duurzaamheid een aantal voorwaarden verbonden.

 • U kunt de lening alleen aanvragen als u eigenaar-bewoner óf huurder bent van de betreffende woning.
 • Per woning wordt slechts één stimuleringslening duurzaamheid toegekend.
 • De looptijd van de lening bedraagt maximaal 10 jaar voor bedragen tot maximaal € 7.500 en maximaal 15 jaar tot bedragen van € 25.000. Het minimaal te lenen bedrag is € 2.500 en maximaal kunt u € 25.000 lenen.
 • Huurders van een woning dienen bij de aanvraag een getekende verhuurdersverklaring in te leveren waarin staat dat de verhuurder akkoord is met de te nemen energiebesparende maatregelen.
 • Vraagt u een stimuleringslening duurzaamheid op het moment dat u 75 jaar of ouder bent dan gebeurt dit op basis van een hypothecaire akte. Meer informatie hierover wordt door uw woongemeente graag verstrekt.

Overige premies en kortingen op de kosten van spouwmuurisolatie

Door uzelf goed te informeren is het mogelijk om verdere kortingen te bedingen op de kosten van de isolatie van de spouwmuur. Zo kan het zijn dat u bij de netbeheerder in aanmerking komt voor een vergoeding per vierkante meter. Hierbij is de voorwaarde gesteld dat u de werkzaamheden dient uit te laten voeren door een erkende aannemer. Bovendien moet de betreffende spouw minimaal 5 centimeter dik zijn. Naderhand dient de aannemer te verklaren dat de isolatiewerkzaamheden volledig volgens de eisen die de technische specificatie uitlegt werden uitgevoerd. Naast een vergoeding van de netbeheerder kunt u mogelijk in aanmerking komen voor het lage btw tarief van 6%. Ook hierbij dienen de werkzaamheden door een gespecialiseerde onderneming te worden uitgevoerd en dient uw woning ouder dan vijf jaar te zijn. Is dit het geval dan komt de spouwmuurisolatie in aanmerking voor het lage btw tarief en dat scheelt u toch ruim 15% op de kosten van spouwmuurisolatie per m2.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Stappenplan spouwmuurisolatie kopen

december 21, 2018

Spouwmuurisolatie is de meest kosteneffectieve isolatiemethode voor je woning. Je betaalt gemiddeld

7x Valkuilen + veelgemaakte fouten spouwmuurisolatie

december 21, 2018

Het aanbrengen van isolatiemateriaal in de spouw in je muur is een

spouwmuren isoleren

7x Valse vooroordelen spouwisolatie

december 21, 2018

Als jouw woning een niet geïsoleerde spouw heeft, dan heb je geluk.