Alles over het isoleren van de spouwmuren
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Waarom kiezen voor spouwmuurisolatie met glaswol?

glaswolGlaswol staat al jaren met stip op één als het gaat om de meest gebruikte isolatiematerialen in en om het huis. Het materiaal bestaat uit gerecycleerde glasscherven die worden aangevuld met zuiver zand. Als isolatiemateriaal is glaswol verkrijgbaar in verschillende vormen, zo kent u ongetwijfeld de grote zacht uitziende gele rollen (dekens), maar er is ook glaswol in de vorm van platen en speciaal voor spouwmuurisolatie is glaswol beschikbaar in vlokvorm.

Uw spouwmuren laten isoleren met glaswol

Spouwmuren worden optimaal geïsoleerd met glaswol. Het isolatiemateriaal wordt in vlokvorm in de muren geblazen en vult de muur volledig op. De gemiddelde vierkante meter prijs voor glaswol ten behoeve van spouwmuurisolaite ligt rond de € 7,50. De uiteindelijke hoeveelheid dat gebruikt wordt hangt af van het type woning en de totale muuroppervlakte. U zult van het isolatiebedrijf een prijsopgave ontvangen met daarin vermeld:

 • Materiaalkeuze, in dit geval glaswol
 • Totale arbeidskosten
 • Gebruik van machines
 • Voorrijkosten
 • BTW

Gemiddeld door de markt heen genomen ligt de prijs voor een rijtjes tussenwoning met een geveloppervlakte van 65 m2 zo tussen de € 800 en € 1.000. Voor een gedegen prijsofferte die voor uw eigen woning van toepassing is vraagt u een opgave aan een aantal verschillende isolatiebedrijven. Waarom bij verschillende bedrijven vraagt u zichzelf wellicht af? Door meerdere offertes aan te vragen zult u zien dat isolatiebedrijven uiteenlopende tarieven voor het spouwmuurisolatie met glaswol hanteren. In sommige gevallen lopen de prijzen meer dan 40% uit elkaar, goed vergelijken loont te moeite en spaart kosten.

Spouwmuurisolatie glaswol voordelen

Waarom zijn glaswol vlokken ideaal isolatiemateriaal voor spouwmuren. Glaswol heeft een aantal voordelen in vergelijking met andere isolerende materialen:

 • Isolatiewaarde: U kunt uw woning energiezuinig maken door voor het juiste isolatiemateriaal te kiezen. Isolatiemateriaal dat u het hoogste rendement biedt herkent u eenvoudig aan het zogenaamde HR++ label. Glaswol voor spouwmuurisolatie is verkrijgbaar in uiteenlopende varianten. Op de markt zijn verschillende merken glaswol verkrijgbaar die bovendien ieder een eigen isolatiewaarde hebben. De isolatiewaarden van glaswol loopt uiteen van HR+ tot HR++. Ter vergelijking: HR++ Glaswol heeft een veel betere isolatiewaarde van bijvoorbeeld steenwol.
 • Glaswol is geluidsabsorberend: Een bijkomend voordeel van spouwmuurisolatie met glaswol is de geluiswerende werking die het isolatiemateriaal heeft. Glaswol beperkt dus in ruime mate de geluidsoverlast zowel in als buiten de woning. In vergelijking met andere spouwmuurisolatiematerialen is steenwol wellicht beter op het gebied van geluidabsorptie en wegen de bijkomende voordelen van glaswol hier niet tegen op.
 • Glaswol heeft een brandwerende werking: U geniet van nog meer wooncomfort als u weet dat uw woning brandveilig is. Spouwmuurisolatie met glaswol levert hier een belangrijke bijdrage aan. Glaswol is brandveilig en biedt u en uw gezin een effectieve mate van bescherming bij / tegen brand. Glaswol is een van de meest brandveilige isolatiematerialen.
 • Glaswol is waterafstotend: Naast fijne glasscherven en zand bestaat glaswol onder meer uit siliconen deeltjes die zorgen voor de waterafstotendheid. Uw geïsoleerde muren zijn zo goed geweerd tegen de verschillende weersinvloeden en voorkomt dat het isolatiemateriaal gaat rotten. De waterafstotendheid zorgt bij spouwmuurisolatie met glaswol dat u zich weinig tot geen zorgen hoeft te maken over eventuele schimmelvorming en/of ongedierte.

Spouwmuurisolatie met glaswol, hoe gaat dat?

Spouwmuurisolatie met glaswol wordt op een vrij eenvoudig manier aangebracht. Aan de buitenzijde van de muur worden er patroonsgewijs gaten van circa 23 milimeter geboord. Binnenshuis merkt u niets van de werkzaamheden en u hoeft ook geen speciale of bijzondere voorzorgen te treffen. Buiten zorgt u het beste dat de gevel vrij is van eventuele plantenbakken en brievenbussen. Doorheen de gaatjes worden de glaswol vlokken naar binnen geblazen. Juist omdat de gaten in een bepaald patroon zijn geboord wordt de volledige muur, dus ieder hoekje en gaatje, van glaswol isolatie voorzien. Direct na het isoleren worden de geboorde gaten weer dichtgemaakt met metselspecie in dezelfde kleur als de bestaande voegen. Professionele isolatiebedrijven isoleren de spouwmuren van uw woning doorgaans binnen 1 dag, waarbij u weinig tot geen hinder van de werkzaamheden zult ondervinden.

Is spouwmuurisolatie met glaswol de beste oplossing

Niet iedere spouwmuur die u wilt laten isoleren komt in aanmerking voor een behandeling met glaswol. Om te weten of uw spouwmuur geïsoleerd kan worden met glaswol schakelt u het beste een professioneel isolatiebedrijf in. Als eerste zal de spouw van uw woning met een camera worden onderzocht. Tijdens dit zogenaamde endoscopische onderzoek wordt een kleine camera via een gaatje in een voeg in de muur gebracht. De camera laat snel de binnenkant van de spouw zien. Spouwvervuiling is zo gedetecteerd en cementbaarden worden door de camera opgemerkt. Het isolatiebedrijf kan aan de hand daarvan besluiten dat glaswol misschien niet de voorkeur heeft als isolatiemateriaal voor uw spouwmuur. In plaats daarvan kan gekozen worden voor:

 • Steenwol
 • PUR Schuim
 • EPS Parels

Wellicht dat er eerst reparatiewerkzaamheden aan de spouwmuur moeten worden uitgevoerd waaronder het verwijderen van puin of het repareren van scheuren en gaten. Daarna kan de aannemer alsnog besluiten om de spouwmuur met behulp van glaswol te isoleren.

Mogelijke nadelen van spouwmuurisolatie glaswol

Net zoals ieder ander bouw- en / of isolatiemateriaal dat op de markt verkrijgbaar is heeft glaswol ook een aantal nadelen. Deze nadelen zijn te verwaarlozen als u ze afzet tegen de voordelen en het grote gebruikersgemak, maar de nadelen zijn er wel. Door het samengeperste materiaal dat bestaat uit glasscherven, zand en andere fijne componenten komen er bij de verwerking van glaswol behoorlijk wat minerale vezels vrij. Het kan zijn dat deze vezels irritaties veroorzaken aan zowel uw huid, ogen als luchtwegen. Als u werkt met glaswol dan is het aangeraden om altijd gebruik te maken van beschermingsmiddelen als handschoenen, een stofbril en een mondkapje / stofmasker.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Stappenplan spouwmuurisolatie kopen

december 21, 2018

Spouwmuurisolatie is de meest kosteneffectieve isolatiemethode voor je woning. Je betaalt gemiddeld

7x Valkuilen + veelgemaakte fouten spouwmuurisolatie

december 21, 2018

Het aanbrengen van isolatiemateriaal in de spouw in je muur is een

spouwmuren isoleren

7x Valse vooroordelen spouwisolatie

december 21, 2018

Als jouw woning een niet geïsoleerde spouw heeft, dan heb je geluk.