Alles over het isoleren van de spouwmuren
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

spouwmuur-vocht

Vochtproblemen als reden voor spouwmuurisolatie

Op het moment dat jij besluit om je spouwmuur te gaan isoleren speelt er een aantal factoren mee. De belangrijkste factor is natuurlijk dat jij niet wil dat je voor de vogeltjes stookt. Je cv-installatie draait op volle toeren, maar tegelijkertijd lijkt het wel alsof de warmte niet in jouw woning blijft hangen. Op het moment dat jij in een woning woont die is gebouwd tussen 1930 en 1980 zou dit ook zomaar kunnen kloppen. Woningen die in deze periode zijn gebouwd hebben namelijk doorgaans een spouwmuur. Die spouwmuur is eigenlijk een dubbele muur met daartussen een laag lucht; de spouw. De twee gemetselde muren worden onderling bijeen gehouden met muurankers, daartussen staat gewoon lucht.

De onderlinge gedachte was dat deze spouw, doordat het stilstaande lucht is, een isolerende werking zou moeten hebben. Dit blijkt echter in de praktijk niet zo te zijn. De reden hiervan is het materiaal wat wordt gebruikt om een huis te bouwen. Wanneer een muur wordt gemetseld wordt dat metselwerk na verloop van een aantal jaren wat poreus, waardoor vocht en kou toch in de spouw kunnen trekken. Hierdoor ontstaat een koude luchtstroom in je spouwmuur. Bovendien kan er via de poreus wordende muren vocht in je huis komen door overmatige regenval.

De gevolgen van vochtproblemen door gebrek aan isolatie

Dit vocht zal zorgen voor vochtproblemen in je bakstenen, maar ook voor schimmelvorming in je spouw en – wanneer je pech hebt – schimmelvorming in je binnenmuur. Deze schimmelvorming zal zorgen voor vochtoverlast en schimmel in je woning. Je zal hierdoor de hele tijd een muffe geur ruiken in je woning, en daarnaast zorgt schimmel in je woning ook voor een kil en vochtig klimaat. Dit is uiteraard heel slecht voor de gezondheid, en dient dan ook bestreden te worden.

Spouwmuurisolatie tegen vochtproblemen

Op het moment dat jij je spouwmuur besluit te gaan isoleren komt er een spouwmuurisolatiemiddel in de spouw tussen je binnenmuur en je buitenmuur in te zitten. Dit spouwmuurisolatiemiddel zorgt ervoor dat kou niet meer binnen komt in je woning, dat warmte je woning niet meer kan verlaten, maar ook zorgt het isolatiemiddel ervoor dat vocht van buitenaf niet meer zomaar kan binnen dringen in jouw woning. Al het isolatiemiddel wat voor spouwmuurisolatie beschikbaar is in de Nederlandse handel is namelijk in meerdere of mindere mate vochtwerend. Het type isolatiemateriaal wat wordt gebruikt bij de na-isolatie van jouw woning bepaalt in hoeverre vochtproblemen van vocht van buitenaf worden bestreden. Een isolatiemateriaal als PUR schuim heeft bijvoorbeeld een gesloten structuur. De bubbels in het schuim kleven zodanig tegen de buiten-en binnenmuur aan dat er absoluut geen vocht meer binnen kan komen van buitenaf in jouw woning. Kies je daarentegen voor een isolatiemiddel zoals steenwol of glaswol, dan is het middel vezelig van structuur. Dit middel heeft uiteraard ook wel een vochtwerende functie, maar deze is toch minder sterk dan die van een middel met een gesloten structuur.

Schade aan je spouwmuurisolatie door vocht

Op het moment dat jouw spouwmuurisolatie niet professioneel genoeg is aangelegd, en je last krijgt van koudebruggen kan het ook zijn dat er alsnog vocht in jouw spouwmuur kan komen. Dit vocht kan dus ook in je isolatiemateriaal trekken wanneer het gebruikte isolatiemateriaal daar gevoelig voor is. Het is dus altijd zaak om te kijken alvorens tot isolatie over te gaan of jouw muur wel geschikt is voor spouwmuurisolatie, maar ook welk isolatiebedrijf je ervoor inhuurt. Lees ook: kosten vochtbestrijding.

Vochtproblemen als gevolg van spouwmuurisolatie

Het is natuurlijk altijd goed om je woning te isoleren. Je betaalt aanmerkelijk minder aan het energiebedrijf, en daarnaast help je op jouw manier het milieu mee doordat er een lagere CO2 uitstoot vanaf jouw woning komt. Het wordt echter een andere zaak wanneer jij je woning te goed hebt geïsoleerd. Het klinkt onwaarschijnlijk, maar het is heel goed mogelijk. Er zijn genoeg gevallen bekend van huishoudens die nooit last hadden van vochtproblemen tot de spouwmuur werd geïsoleerd. Hoe dat komt zullen we uitleggen.

Een huis moet kunnen ademen

Bij een huis dat moet kunnen ademen denk je ook al snel aan stoken voor de vogeltjes. Toch is dit niet waar. In een woning wordt door allerlei factoren condens geproduceerd. Er zit vocht in de lucht die we uitademen, maar ook bijvoorbeeld water wat in een vaas staat verdampt in de lucht. Een vloer die is gedweild en opdroogt geeft ook vocht af aan de lucht. Wanneer er eten wordt bereidt zal er ook altijd waterdamp komen in een woning en ga zo maar door.

Nou moet lucht enigszins vochtig zijn, wil je kunnen spreken van een gezond binnenklimaat, maar overdaad schaadt. Het is daarom nodig dat een woning kan ventileren. Hiervoor zijn speciale ventilatiekanalen aangebracht in jouw woning. Het is niet goed wanneer je deze ventilatiekanalen gaat afsluiten door je woning volledig af te sluiten voor vocht. Het vocht wat binnen in je woning ontstaat kan namelijk geen kant meer op in dat geval. Dit zal schimmelvorming tot gevolg hebben, met alle kwalijke gevolgen van dien. Je zal er daarom voor moeten zorgen dat ook een spouwmuurisolatielaag een dampdoorlatende werking heeft, zodat overtollig vocht jouw huis kan verlaten op de natuurlijke manier, zonder dat dit ten koste gaat van de warmte-isolerende werking.

Spouwmuur isoleren; denk aan de kruipruimte

Veel vocht in je woning kan zich ophopen in de kruipruimte van je woning. De kruipruimte is een ruimte onder je woning die speciaal is open gelaten om leidingen op een nette manier weg te kunnen werken. In deze kruipruimte kan echter ook vocht komen te staan. Dit vocht moet natuurlijk worden afgevoerd en daarom zijn kruipruimtes allemaal voorzien van een ventilatiekanaal. Bij veel woningen is dit ventilatiekanaal dwars door de spouwmuur gemonteerd. Wanneer je een spouwmuur gaat ventileren zal je er dus op moeten letten dat deze ventilatiekanalen worden verlegd mochten ze door de spouwmuur heen zijn aangelegd. Doe je dat niet, dan is het risico groot dat er vochtoverlast ontstaat in je kruipruimte als gevolg van de spouwmuurisolatie, waardoor er vocht in je woning omhoog kan gaan kruipen in je muren als gevolg van de isolatiewerkzaamheden.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Stappenplan spouwmuurisolatie kopen

december 21, 2018

Spouwmuurisolatie is de meest kosteneffectieve isolatiemethode voor je woning. Je betaalt gemiddeld

7x Valkuilen + veelgemaakte fouten spouwmuurisolatie

december 21, 2018

Het aanbrengen van isolatiemateriaal in de spouw in je muur is een

spouwmuren isoleren

7x Valse vooroordelen spouwisolatie

december 21, 2018

Als jouw woning een niet geïsoleerde spouw heeft, dan heb je geluk.