Alles over het isoleren van de spouwmuren
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wanneer geen spouwmuurisolatieAls je je gevel wilt laten isoleren, dan heb je drie opties. Je kunt kiezen om een nieuwe bekleding te laten plaatsen aan de buitenkant, je kunt de binnenkant laten bedekken met isolatiemateriaal en je kunt spouwmuurisolatie kiezen. Van deze drie is spouwmuurisolatie het goedkoopste, het snelste en geeft het de minste overlast, maar niet iedere gevel is hiervoor geschikt. Hier lees je over wat spouwmuurisolatie is en de mogelijke problemen die kunnen optreden.

*Tips:

  • Vergelijk is besparen. Vraag daarom vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale bedrijven aan, vergelijk en bespaar tot 30%.
  • Wist je al dat je gebruik kunt maken van subsidies?

Wat is spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie wordt uitgevoerd door een isolatiemateriaal onder hogedruk de spouw in te spuiten. De spouw is de lege ruimte tussen de buiten- en de binnenmuur. Dit wordt gedaan door een aantal gaten te maken aan de buitenkant van de gevel en hier wordt een spuit op gezet. Wanneer de spouw voldoende is gevuld, worden de gaten weer gedicht en zie je verder niets van de ingreep. De werkzaamheden zijn binnen een dag afgerond, je hebt minimale overlast in huis en de kosten zijn laag. Je kunt spouwmuurisolatie al laten plaatsen voor een bedrag tussen de €10 en €20 per vierkante meter, terwijl de andere twee methoden makkelijk €100 per vierkante meter kosten. Een ideale manier dus, om een betere isolatiewaarde van je woning te realiseren. Maar er zijn situaties waarin spouwmuurisolatie niet mogelijk is.

Geen spouw aanwezig

De eerste vereiste is uiteraard de aanwezigheid van een spouw. Dit kun je zelf makkelijk controleren. Als jouw woning gebouwd is voor 1920 dan heb je waarschijnlijk geen spouw. De spouw heeft als functie doorslaand vocht tegen te gaan en in plaats van diep in de muur te dringen, kan het in de spouw verdampen en worden weggevoerd. Deze techniek werd pas sinds 1920 toegepast. Huizen met een bouwjaar van na 1976 hebben waarschijnlijk al een geïsoleerde spouw. Dit materiaal was toen van slechtere kwaliteit, dus het kan zijn dat dit is verzakt of vergruisd en dat je de spouw moet na-isoleren. Behalve het bouwjaar kun je ook kijken naar de dikte van de muren. Dit doe je in de deurpost of in het raamkozijn. Meten jouw muren van buitenkant naar binnenkant minder dan 24 centimeter, dan heb je hoogstwaarschijnlijk geen spouw. 

Een vervuilde spouw

Ook woningen die een spouw hebben komen niet altijd in aanmerking voor spouwmuurisolatie. De isolatiespecialist zal eerst een endoscopisch onderzoek doen van je spouw en met een camera de situatie in je muren bekijken. Als de spouw vervuild is, bijvoorbeeld met zand, schimmel of bouwpuin, dan kan het isolatiemateriaal niet goed worden aangebracht. Dit kan vervolgens koudebruggen veroorzaken en de isolatiewaarde verminderen. In dit geval zal de isolatiespecialist je adviseren of de spouw eerst te laten reinigen (dit kost gemiddeld €25 per vierkante meter) of in het ergste geval afraden spouwisolatie te plaatsen.

Cementbaarden

Komt de isolatiespecialist tijdens het endoscopisch onderzoek cementbaarden tegen, dan kan er ook een negatief advies worden uitgesproken over de isolatie. Cementbaarden zijn het gevolg van slordig metselwerk. Is er te veel cement gebruikt dan kunnen deze een brug hebben gevormd tussen de buiten- en de binnenmuur. Hierdoor kun je te maken krijgen met vochtproblemen en koudebruggen, omdat het isolatiemateriaal niet goed aan de muren kan hechten. Bovendien is er een connectie tussen de twee muren wat kan leiden tot vochtproblemen. Een klein aantal cementbaarden kunnen van tevoren worden verwijderd, maar is er sprake van een groot probleem, dan zal de isolatiespecialist geen spouwmuurisolatie kunnen uitvoeren.

Kruipruimte ventilatie

Een ander aandachtspunt heeft te maken met de kruipruimte. Wordt deze geventileerd door de spouw, dan kun je door deze te laten isoleren ventilatieproblemen in de kruipruimte veroorzaken. Hierdoor kan radongas je woongedeelte binnenkomen of kun je problemen krijgen met een hoge luchtvochtigheid onder je woning wat vervolgens weer kan leiden tot schimmelvorming en mosgroei. Is dit bij jou het geval, dan zal je naast de isolatie ook nieuwe ventilatiekanalen moeten laten aanleggen voor je kruipruimte.

Gevelmaterialen

De laatste reden waarom spouwmuurisolatie niet uitgevoerd zou kunnen worden is door de materialen waaruit de gevel bestaat. Is deze bijvoorbeeld bekleed met geglazuurde baksteen, en isoleer je vervolgens de spouw, dan is er geen mogelijkheid voor de stenen om te ademen en kan vocht zich achter het glazuur gaan ophopen. Om dezelfde reden is een gevel geschilderd met een dampdichte verf ook niet geschikt. Oudere woningen zijn vaak opgebouwd uit stenen die niet bestand zijn tegen vorst, zoals strengpers stenen en verblend stenen. Laat je in dat geval je spouw isoleren, dan kunnen de stenen niet goed drogen en kunnen ze in de winter barsten. Je kunt dit oplossen door van tevoren je gevel te laten impregneren en vervolgens de isolatie uit te laten voeren.

Vergelijk offertes

Wil je graag weten of jouw woning geschikt is voor spouwmuurisolatie en ben je benieuwd hoeveel dit zou kosten? Gebruik dan onze gratis en vrijblijvende vergelijkingstool en ontvang in een korte tijd een aantal offertes van isolatiebedrijven uit jouw omgeving.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Stappenplan spouwmuurisolatie kopen

december 21, 2018

Spouwmuurisolatie is de meest kosteneffectieve isolatiemethode voor je woning. Je betaalt gemiddeld

7x Valkuilen + veelgemaakte fouten spouwmuurisolatie

december 21, 2018

Het aanbrengen van isolatiemateriaal in de spouw in je muur is een

spouwmuren isoleren

7x Valse vooroordelen spouwisolatie

december 21, 2018

Als jouw woning een niet geïsoleerde spouw heeft, dan heb je geluk.