Alles over het isoleren van de spouwmuren
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Kosten spouwmuurisolatie vrijstaande woningDe goedkoopste, de snelste en de minst storende methode om je muren te laten isoleren is door spouwmuurisolatie uit te voeren. Is jouw vrijstaande woning gebouwd tussen 1920 en 1967, dan is er een grote kans dat deze een lege spouw bevat. Bij de werkzaamheden wordt de spouw gevuld met een isolatiemateriaal waarna je direct van de voordelen kunt gaan genieten. Met geïsoleerde muren ben je beter voor het milieu, beter voor je portemonnee en voeg je waarde toe aan je woning. Hier zal je wel eerst een investering voor moeten doen en hoeveel dat is, lees je hier.

*Tips:

  • Vergelijk is besparen. Vraag daarom vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale bedrijven aan, vergelijk en bespaar tot 30%.
  • Wist je al dat je gebruik kunt maken van subsidies?

De kosten

Vrijstaande woningen zijn logischerwijs duurder om te isoleren dan appartementen. Dit komt doordat het geveloppervlak groter is en er dus meer materiaal en manuren nodig zijn om de spouw te vullen. De prijs hangt ook af van het materiaal dat je kiest en of je in aanmerking komt voor eventuele subsidies. In de onderstaande tabel wordt dan ook de gemiddelde prijs gegeven voor het aanbrengen van PUR-schuim in de spouw van een vrijstaande woning. Er wordt uitgegaan van een geveloppervlak van 150 vierkante meter en alle bedragen zijn inclusief btw, arbeidskosten en materialen.

 

Spouwmuurisolatie PUR-schuim Totaalprijs Prijs per m2
Vrijstaande woning 150 m2 €2250 – €2500 €15- €17

 

  • De goedkoopste optie: de prijzen in de bovenstaande tabel zijn voor isolatie met PUR-schuim, maar glaswol is een veel goedkopere optie. Dit materiaal heeft als voordeel dat het naast warmte ook geluid isoleert. Je betaalt dan voor het isoleren van de muren van een vrijstaande woning een bedrag van tussen de €1100 en €1250 (€7 – €9 per vierkante meter).
  • Gebruik van isolatiekorrels: isolatiekorrels zijn een iets duurder materiaal, maar de isolatiewaarde is ook beter en het staat bekend om zijn duurzaamheid. Laat jij de spouw van je vrijstaande woning hiermee isoleren, dan ben je voor de hele klus gemiddeld €1350 – €1550 kwijt. Per vierkante meter is dit €9 – €11.
  • De duurste optie: PUR-schuim is het duurste gangbare materiaal (er worden constant nieuwe en ook duurdere materialen op de markt gebracht), maar daar krijg je dan ook een uitstekende isolatiewaarde voor terug. Bovendien maakt het uitzettende PUR-schuim je gevel volledig waterdicht omdat het in alle kiertjes en scheurtjes trekt.

 

De prijsopbouw

Als je meer inzicht wilt hebben in hoe deze prijs tot stand is gekomen, dan kun je kijken naar de prijsopbouw voor de werkzaamheden. Over het algemeen is dit 60 procent voor de arbeidskosten, 33 procent voor de materialen, 5 procent voor de machinekosten en 2 procent voor de voorrijkosten. Kies je voor een duurder materiaal, zoals PUR, dan zullen de arbeidskosten minder plaats gaan innemen en de materiaalkosten meer. PUR is namelijk ook erg snel aan te brengen. Wil je geld besparen, dan kun je dit dus het beste doen door de werkzaamheden zelf uit te voeren. Het probleem is echter dat dit een specialistische klus is die, als het niet goed wordt uitgevoerd, grote problemen kan geven en niet de optimale isolatiewaarde kan bieden. Daarom wordt dit meestal afgeraden. Het volgende diagram geeft bovengenoemde prijsopbouw nogmaals weer.

 

 

Keuzes die de prijs beïnvloeden

De prijs die je uiteindelijk betaalt wordt beïnvloedt door een aantal keuzes die je moet maken tijdens de planfase. Daarnaast zijn er altijd factoren waar je zelf geen invloed over hebt. Hier vind je enkele bijdragers.

  • Is de spouw schoon: voordat de spouwmuurisolatie zal worden uitgevoerd, wordt de spouw eerst geïnspecteerd met een camera. Is deze niet goed schoon, dan kan het zijn dat de spouw eerst moet worden gereinigd, wat natuurlijk extra kosten met zich meebrengt.
  • De omvang van de klus: het is in totaal duurder om een vrijstaande woning te isoleren, maar per vierkante meter zijn grotere klussen goedkoper. Heb je meerdere werkzaamheden dan kun je deze tegelijkertijd aanbieden en een korting krijgen per eenheid.
  • Het materiaal: de keuze voor het materiaal kan te maken hebben met het budget, maar ook met wat je van je isolatie verwacht. Het is dus belangrijk dat je deze keuze goed maakt en je niet alleen blind staart op de prijs.

 

Interessante bespaartips

Je kunt de prijs voor de werkzaamheden laag houden met deze twee tips.

  • Subsidies: verdiep je goed in de financiële steun die je kunt krijgen van de regionale en landelijke overheden. Isolatiemaatregelen worden veel gesubsidieerd.
  • Een plaatselijk bedrijf: kies je een plaatselijk isolatiebedrijf, dan kun je de voorrijkosten vaak volledig vermijden of in ieder geval minimaal houden.

 

Vergelijk offertes

De beste manier om geld te besparen is door offertes te vergelijken. In plaats van zelf een aantal bedrijven af te gaan, kun je hier onze gratis en vrijblijvende vergelijkingstool voor gebruiken. Deze tool kan je in een korte tijd voorzien van een aantal offertes van verschillende bedrijven uit jouw omgeving. Door deze te vergelijken op punten als kwaliteit, prijs en service kun je het beste pakket kiezen voor jouw spouwmuurisolatie.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Stappenplan spouwmuurisolatie kopen

december 21, 2018

Spouwmuurisolatie is de meest kosteneffectieve isolatiemethode voor je woning. Je betaalt gemiddeld

7x Valkuilen + veelgemaakte fouten spouwmuurisolatie

december 21, 2018

Het aanbrengen van isolatiemateriaal in de spouw in je muur is een

spouwmuren isoleren

7x Valse vooroordelen spouwisolatie

december 21, 2018

Als jouw woning een niet geïsoleerde spouw heeft, dan heb je geluk.