Alles over het isoleren van de spouwmuren
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Tegenwoordig doen we er graag alles aan om onze woning zo optimaal mogelijk te isoleren. Dit geldt niet alleen voor cruciale onderdelen zoals het dak, maar ook voor met name de (spouw)muur. Het plaatsen van meer doorgedreven isolatie in onze woning is interessant omdat het helpt om de energiefactuur te verlagen, maar anderzijds werkt het ook bepaalde vochtproblemen in de hand. Veel mensen krijgen na het isoleren van hun spouwmuur bijvoorbeeld te maken met vochtige muren. Hoe komt dat precies en welke acties kunnen er tegen worden ondernomen? Wij vertellen er je graag alles over op deze pagina!

Wanneer zijn de vochtige muren precies ontstaan?

In eerste instantie is het van belang om te kijken naar het ogenblik waarop de vochtige muren in je huis zijn ontstaan. Is dat voor of achter dat de spouwmuurisolatie werd geplaatst? Vochtige muren kunnen namelijk op verschillende manieren ontstaan. We onderscheiden op dit vlak de volgende mogelijke vochtproblemen:

 

  • Opstijgend vocht
  • Doorslaand vocht
  • Condensatievocht

 

Wanneer er geen sprake was van vochtige muren voor het aanbrengen van de spouwmuurisolatie gaat het altijd om condensatievocht dat zich manifesteert op de muren van de woning. Dit komt omdat het vocht dat wordt opgewekt door bijvoorbeeld het koken van maaltijden en / of het nemen van een bad of douche geen weg naar buiten meer kan vinden. Dat was wel het geval toen de spouwmuur nog niet was geïsoleerd. Nu wordt er echter een soort van barricade opgetrokken waardoor het vocht niets anders kan dan zich te manifesteren op de binnenmuren. Gelukkig is het mogelijk om dit probleem op efficiënte wijze op te lossen.

Het verhelpen van vochtige muren door condensatievocht

Wanneer de vochtige muren opduiken nadat de spouwmuur is geïsoleerd heb je doorgaans altijd te maken met condensatievocht dat zich op de muren manifesteert. Dat lijkt op het eerste zicht zeer vervelend te zijn, maar in de praktijk is dit eigenlijk niet zo’n groot probleem. Condensatievocht is namelijk vocht dat het eenvoudigst kan worden aangepakt. Bovendien zijn ook de kosten hiervoor het laagst. Zo kan de realisatie van een enkel ventilatierooster in bepaalde situaties reeds voldoende zijn om het probleem het hoofd te bieden. Is dat niet het geval? Dan zal er grootschaliger moeten worden ingegrepen en dient er een compleet ventilatiesysteem te worden voorzien. De kosten gaan in dit geval van 30 euro voor een enkel ventilatierooster tot wel 3.000 euro of meer voor een compleet ventilatiesysteem.

Vochtige muren door opstijgend vocht

De plaatsing van spouwmuurisolatie zorgt er niet voor dat opstijgend vocht een halt wordt toegeroepen. Dit is een vaak gehoord misverstand. Ook wanneer de spouwmuur is geïsoleerd heeft optrekkend vocht vanuit de bodem dan ook nog steeds de mogelijkheid om zich tot in huis door te zetten. Dit is doorgaans altijd het gevolg van het ontbreken van een waterkering. De realiseren van een dergelijke waterkering is een behoorlijke opdracht waar zelfs de nodige sloopwerken bij kunnen komen kijken. Ze wordt in de praktijk dan ook altijd uitsluitend toegepast bij een echt grootschalige renovatie van de woning. Is er daarvan bij jou geen sprake? Dan kan het interessanter zijn om er voor te kiezen om de muur in kwestie te laten injecteren. In tegenstelling tot de realisatie van een waterkering moet er wel gezegd worden dat het laten injecteren van de muur geen permanente, maar slechts een tijdelijke oplossing is.

Kan er ook nog sprake zijn van doorslaand vocht na isoleren van spouwmuur?

Veel mensen zijn van mening dat er geen sprake meer kan zijn van doorslaand vocht op het ogenblik dat de spouwmuur is geïsoleerd, maar is dat wel correct? Eigenlijk niet. De oorzaak van doorslaand vocht is namelijk niet eenzijdig te wijten aan een niet geïsoleerde spouwmuur. Ze wordt namelijk in het merendeel van de gevallen veroorzaakt door eventuele schade die valt op te merken aan de buitengevel. Een kapotte gevel moet dus met andere woorden eerst worden hersteld vooraleer doorslaand vocht het hoofd kan worden geboden. Let op, bij het herstellen van de gevel is het van belang om rekening te houden met een aantal belangrijke factoren. Niet in het minst moet je aandachtig zijn voor het gebruik van eventuele dampdichte materialen. Deze kunnen de plaatsing van spouwmuurisolatie namelijk onmogelijk maken.

 

Door gebruik te maken van dampdichte materialen wordt er namelijk voor gezorgd dat het vocht dat zich in de spouwmuur bevindt geen uitweg kan vinden naar buiten toe. Dit zorgt er voor dat ze zich in de spouwmuur zelf zal manifesteren met alle gevolgen van dien. Er dient rekening mee te worden gehouden dat op deze manier het aanwezige isolatiemateriaal kan worden aangetast waardoor de isolatiewaarde aanzienlijk negatief kan worden beïnvloed. Om dit probleem te voorkomen het dus altijd van belang om geen gebruik te maken van dampdichte materialen bij het afwerken van de gevel van je woning.

Laat vochtige muren altijd zo snel mogelijk verhelpen

Op het eerste zicht lijken vochtige muren misschien onschuldig, maar dat zijn ze in de praktijk absoluut niet. Het is namelijk zo dat vochtige muren op termijn kunnen zorgen voor schade aan de constructie van je woning. Deze schade kan zich op verschillende manieren uiten en kan bovendien lang onder de radar blijven. Je moet er namelijk bij stil blijven staan dat vochtschade niet zelden jaren aan het zicht wordt onttrokken doordat ze achter een verflaag of achter het behang verscholen blijft. Dit betekent echter niet dat ze er niet is met alle gevolgen van dien. Hoe meer tijd vocht in de muren krijgt om zich te manifesteren, des te erger de situatie wordt en des te hoger de kosten voor het herstellen zullen uitvallen.

 

Naast bovenstaande is het ook zo dat vochtige muren een nefaste invloed kunnen hebben op de gezondheid van de inwoners van het huis. Er kunnen na enige tijd schimmels ontstaan die het klimaat in huis aanzienlijk slechter kunnen maken. Het gevolg is dat er sprake kan zijn van problemen met de luchtwegen en andere vervelende aandoeningen. Om er voor te zorgen dat je ten allen tijde kan genieten van een comfortabel en bovendien ook gezond klimaat in huis is het dus een absolute must om vochtige muren op zo kort mogelijke termijn aan te pakken.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Stappenplan spouwmuurisolatie kopen

december 21, 2018

Spouwmuurisolatie is de meest kosteneffectieve isolatiemethode voor je woning. Je betaalt gemiddeld

7x Valkuilen + veelgemaakte fouten spouwmuurisolatie

december 21, 2018

Het aanbrengen van isolatiemateriaal in de spouw in je muur is een

spouwmuren isoleren

7x Valse vooroordelen spouwisolatie

december 21, 2018

Als jouw woning een niet geïsoleerde spouw heeft, dan heb je geluk.