Alles over het isoleren van de spouwmuren
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Het isoleren van de spouw is goedkoop, snel en effectief. Als jij dit van plan bent, dan zal je dus een grote besparing kunnen maken zonder dat je veel geld hoeft uit te geven. Spouwmuurisolatie is dan ook één van de isolatiemethoden die zich het snelste terugbetaalt. Per vierkante meter betaal je dan gemiddeld €15 – €20. Heb je een gevel van 75 vierkante meter, dan kost dit je €1125 – €1500. Hiermee kun je jaarlijks een besparing maken van €400. Spouwmuurisolatie heeft zich dus meestal binnen 3 tot 4 jaar al terugverdiend, wat betekent dat je daarna echt kunt beginnen met sparen. Heb jij een spouw, dan heb je geluk. Gebruik de volgende tips om de werkzaamheden zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen.

Tip 1: voorbereidend werk

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je woning op de spouwmuurisolatie voor te bereiden. Op die manier zal je de beste resultaten bereiken.

  • Dakgoot: controleer de dakgoot op lekkages en eventuele verstoppingen. Repareer deze voordat je overgaat op de werkzaamheden, anders kan er water de spouw in lekken.
  • Dak: ook het dak mag niet lekken om dezelfde reden. Controleer of deze goed is en repareer eventuele lekkages.
  • Ventilatie in de kruipruimte: als je een kruipruimte hebt dan is er een kans dat deze via de spouw geventileerd wordt. Nadat het isolatiemateriaal is geplaatst zal dit niet meer kunnen. Regel in dat geval alternatieve ventilatie, anders kunnen er zich in je kruipruimte vochtproblemen ontwikkelen.
  • Gevel: loop ook even om je woning heen en controleer de staat van de gevel. Als deze gerepareerd moet worden, dan kun je dat beter nu doen. Voor vrij weinig geld laat je de gevel ook reinigen en impregneren. Het is dan wel belangrijk dat de gevel nog kan ademen. Als je muren in perfecte staat zijn zal je isolatie ook beter resultaat afleveren.

Tip 2: doe altijd een endoscopisch onderzoek

Goede isolatiebedrijven zullen voorafgaand aan de werkzaamheden altijd een endoscopisch onderzoek doen om te zien of je spouw van binnen schoon is. Ze kijken dan naar cementbaarden en spouwankers. Ook wordt gekeken of er vuil in de spouw aanwezig is. Het is mogelijk dat hierdoor de isolatiewerken niet kunnen plaatsvinden. Deze ankers en baarden kunnen namelijk koudebruggen veroorzaken en vochtproblemen geven. Je zit binnen natuurlijk niet op natte muren te wachten. Vaak heeft het isolatiebedrijf hier een gepaste oplossing voor en hoef je je daar geen zorgen meer over te maken. Het is wel belangrijk dat deze zaken eerst worden aangepakt voordat het isolatiemateriaal wordt ingebracht.

Tip 3: kijk naar welk isolatiemateriaal je wilt gebruiken

Het kan zijn dat je bepaalde wensen hebt wat betreft het isolatiemateriaal. Sommige materialen, zoals glaswol, hebben namelijk uitstekende akoestische kenmerken en kunnen het geluid van buiten helpen tegen te houden. Er zijn ook brandvertragende materialen, waardoor je woning veiliger wordt. Misschien zoek je wel naar een materiaal dat natuurlijk is en duurzaam en deze zijn ook te vinden. Uiteraard verschillen de isolatiewaarden ook per materiaal. Als je van tevoren weet wat je wilt, dan kun je het isolatiebedrijf hierop uitzoeken en ook enkele andere voordelen meenemen waardoor je woning comfortabeler en veiliger wordt.

Tip 4: maak een goede vergelijking van isolatiebedrijven

Er zijn verschillende isolatiebedrijven die je verschillende dingen kunnen aanbieden. Deze moeten natuurlijk wel aansluiten bij wat jij zoekt. Kijk daarom goed welke bedrijven in jouw regio aanwezig zijn en maak een vergelijking. Dit doe je het beste door ze te benaderen voor offertes en deze naast elkaar te leggen. Kwaliteit en vakmanschap kun je aflezen aan de garantieregeling, de keurmerken en de certificeringen. Er moet een goede omschrijving staan van de diensten die ze kunnen leveren en de totale prijs, inclusief btw en extra uitgaven zoals voorrijkosten moet duidelijk vermeld staan. Het bedrijf met de juiste prijs en het beste pakket zou dan de winnaar moeten zijn.

Tip 5: vraag je gemeente en provincie om financiële hulp

Het kan zijn dat er in jouw gemeente of in je provincie subsidiegelden beschikbaar zijn gesteld voor inwoners die isolatiemaatregelen nemen. Landelijk is deze subsidie helaas al uitgeput. Ga daarom naar je gemeente- en/of provinciehuis en zie of zij subsidies hebben die je kunnen steunen. Ze mogen zelf bepalen waar het budget aan wordt uitgegeven, dus dit kan per regio sterk verschillen.

Tip 6: leen geld via een groene lening

Als je van plan was geld te lenen voor de werkzaamheden, dan is het altijd verstandig om dit via een groene lening te doen. Deze worden ook wel energieleningen genoemd. Je moet dan bewijzen dat je het geld gaat gebruiken voor een energiebesparende maatregel, maar je kunt het dan terugbetalen tegen een lager rentepercentage. Ook zijn de voorwaarden van deze leningen vaak beter dan die van reguliere leningen.

Lees ook: spouwmuurisolatie kosten

Vergelijk offertes

Met al deze tips in je broekzak kun je beginnen met het inplannen van de klus. Gebruik je hier onze vergelijkingstool voor dan zal je snel offertes ontvangen specifiek voor jouw benodigdheden. Deze offertes zijn vrijblijvend en gratis en kunnen je helpen bij het vinden van de beste deal.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Stappenplan spouwmuurisolatie kopen

december 21, 2018

Spouwmuurisolatie is de meest kosteneffectieve isolatiemethode voor je woning. Je betaalt gemiddeld

7x Valkuilen + veelgemaakte fouten spouwmuurisolatie

december 21, 2018

Het aanbrengen van isolatiemateriaal in de spouw in je muur is een

spouwmuren isoleren

7x Valse vooroordelen spouwisolatie

december 21, 2018

Als jouw woning een niet geïsoleerde spouw heeft, dan heb je geluk.