Alles over het isoleren van de spouwmuren
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Spouwmuurisolatie subsidie

Het isoleren van onderdelen van je woning zorgt ervoor dat je minder energie gebruikt en dus milieuvriendelijker wordt. Omdat je je afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verlaagt en je kwaliteit van de lucht in België helpt verbeteren, zijn hier een aantal premies en bonussen voor in het leven geroepen. Hier lees je over welke dit zijn voor de meest gangbare isolatiewerkzaamheden.

*Tip:
→ Benieuwd naar de exacte prijzen? Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale specialisten.

Het isoleren van je gevel/spouw

Via de gevel verliest een woning gemiddeld 35 procent van alle warmte. Dit is een aanzienlijk percentage en de besparingen die je krijgt bij gevelisolatie zijn dan ook enorm. Gevels worden doorgaans op drie manieren geïsoleerd, namelijk via de spouw, via de binnenkant van de muur of via de buitenkant van de muur.

  • Spouwmuurisolatie: spouwmuurisolatie is een erg effectieve en voordelige isolatiemethode, maar hiervoor heb je wel een spouw nodig. Dit is een ruimte tussen de buiten- en de binnenmuur die wordt volgespoten met een isolatiemiddel. Deze methode is snel en heeft weinig impact op het dagelijks leven. De premie voor het isoleren van je spouwmuur is €6 per vierkante meter.
  • Het isoleren van de binnen- of buitenkant van je gevel: als je geen spouw hebt, moet je je muren isoleren via de binnen- of buitenkant. Hiervoor krijg je €15 per vierkante meter vergoed, maar deze methodes zijn dan ook aanzienlijk duurder. Ook zijn er een aantal voorwaardes waaraan je moet voldoen, zoals dat de werkzaamheden door een aannemer moet worden uitgevoerd en dat het isolatiemateriaal een minimale Rd-waarde moet hebben van 3 m2K/W.

Hoeveel kost spouwmuurisolatie?

Vooraleer we verder ingaan op de subsidies die voor spouwmuurisolatie toegekend kunnen worden vandaag de dag is het natuurlijk belangrijk om een goed beeld te hebben van de gemiddelde kostprijs die voor spouwmuurisolatie in rekening wordt gebracht. We onderscheiden op dit vlak uiteraard niet alleen de verschillende woningen, maar sta ook even stil bij de verschillen in het isolatiemateriaal. Voor het isoleren van een spouwmuur kan je namelijk niet alleen gebruikmaken van glaswol en steenwol, ook isolatiekorrels en PUR schuim behoren tot de mogelijkheden. Hoe dan ook, onderstaande tabel geeft je reeds een goed beeld van de gemiddelde kostprijs waar je afhankelijk van je woning rekening mee moet houden.

Type woning

Glaswol

Steenwol

Isolatiekorrels

PURschuim

Appartement 210 – 310 euro 260 – 360 euro 310 – 410 euro 510 – 610 euro
Tussenwoning 510 – 660 euro 560 – 710 euro 610 – 760 euro 910 – 1.210 euro
Hoekwoning 660 – 810 euro 710 – 860 euro 760 – 910 euro 1.110 – 1.410 euro
2 onder 1 kap 760 – 1.010 euro 810 – 1.100 euro 910 – 1.210 euro 1.610 – 1.910 euro
Vrijstaande woning 1.160 – 1.310 euro 1.210 – 1.410 euro 1.410 – 1.610 euro 2.310 – 2.610 euro

Premie vloerisolatie en kelderisolatie

Via de vloer gaat gemiddeld 15 procent van alle warmte verloren die je genereert in je woning. Het kan zijn dat dit komt door kou en vocht dat optrekt vanuit de grond, maar een slecht geïsoleerde vloer laat ook gewoon veel warmte door. Er zijn twee manieren waarop je je vloer kunt isoleren, namelijk via de onderkant of de bovenkant. Let op, bodemisolatie valt niet onder deze premie. Je kunt in aanmerking komen voor een vergoeding van €6 per vierkante meter.

  • Bovenvloerse isolatie: deze methode wordt gebruikt als er geen toegankelijke kruipruimte aanwezig is. Het isolatiemateriaal wordt onder de vloerbekleding gelegd. Vaak wordt dit gedaan als deze toch al aan vervanging toe is of als deel van een complete vloerrenovatie. Dit zijn ingrijpende werkzaamheden, met een uitstekend resultaat.
  • Isolatie van de onderkant van de vloer: is de kruipruimte wel toegankelijk en is er voldoende ruimte om te werken, dan is dit verreweg de beste methode. Het materiaal wordt aan de onderkant van de vloer bevestigd, via de kruipruimte, zodat de overlast in het woongedeelte minimaal is.

Premie zoldervloerisolatie en dakisolatie

Je woning verliest 25 procent van haar warmte via het dak en door deze of de keldervloer te isoleren draag je er zorg voor dat deze warmte binnenblijft. Na het isoleren van de gevel zal het isoleren van je dak dus ook een grote besparing opleveren. Er zijn twee premies beschikbaar. De ene is voor mensen die zelf het dak isoleren en hier geen aannemer voor inhuren. Mits je aan de voorwaarden voldoet krijg je dan €3 per vierkante meter terug. Neem je een aannemer aan om de werkzaamheden uit te voeren, dan krijg je een bedrag van tussen de €6 en €8 per vierkante meter terug, afhankelijk van de Rd-waarde van het isolatiemateriaal.

Premie hoogrendementsglas laten plaatsen

Voor het plaatsen van hoogrendementsglas alleen is een premie beschikbaar, maar ook als je dit combineert met het isoleren van je gevel kun je een aanvraag indienen voor een combinatiepremie. Via het glas, de deuren en de kozijnen gaat gemiddeld 25 procent van de warmte van een woning verloren. Combineer je dit met gevelisolatie, dan kun je dus 60 procent van de warmte behouden. Laat je alleen het glas vervangen, dan krijg je met een premie €10 per vierkante meter terug. Kies je voor de combinatiepremie dan ligt dit tussen de €48 en €60 per vierkante meter, afhankelijk van de isolatiewaarde van het glas.

Andere regelingen

Er zijn ook ander manieren waarop de overheid wil helpen bij het uitvoeren van soortgelijke energiebesparende maatregelen. Zo is er een belastingvermindering van 30 procent op uitgaven omtrent dakisolatie. Ook is er een lager btw-tarief van kracht op alle isolatiewerkzaamheden en betaal je maar 6 procent in plaats van 21 procent. En ben je van plan binnen 5 jaar een groot aantal energiebesparende maatregelen uit te laten voeren, dan kan het zijn dat je voor een totaalrenovatiebonus in aanmerking komt. Hieronder valt isolatie, maar ook het aanschaffen van een zonneboiler of warmtepomp. Hoe meer maatregelen je treft, hoe hoger de bonus die je krijgt. Als laatste kun je ook nog navraag doen bij je gemeente of provincie, omdat hier ook vaak subsidies beschikbaar zijn.

Interessante bespaartips buiten de subsidie

De bestaande subsidies voor spouwmuurisolatie moeten er in het bijzonder voor zorgen dat dergelijke isolatie voor het merendeel van de mensen betaalbaar blijft. Op het eerste zicht mag spouwmuurisolatie dan wel vrij voordelig zijn, dit wil niet zeggen dat iedereen zomaar over de mogelijkheid beschikt om ze aan te kopen, in tegendeel. Wanneer je ook met bovenstaande subsidies nog niet echt financieel in staat bent om te investeren in spouwmuurisolatie kunnen onderstaande besparingstips je daar wellicht bij helpen.

  • Investeer samen met je buren.

    Het is altijd interessant om niet alleen, maar bijvoorbeeld samen met je buren te investeren in het aankopen en laten plaatsen van spouwmuurisolatie. Op deze manier kan je immers rekenen op een zogenaamde kwantumkorting. Deze korting zorgt er voor dat het totale kostenplaatje voor beide partijen aanzienlijk wordt gedrukt terwijl er niet op vlak van kwaliteit of isolatiewaarde moet worden ingeboet.

  • Kies de meest geschikte isolatievorm.

    Zoals op deze pagina reeds aangegeven is het mogelijk om bij het isoleren van de spouwmuur gebruik te maken van verschillende soorten isolatiematerialen. Om er zeker van te zijn dat je altijd kan genieten van de best mogelijke prijs is het aan te raden om contact op te nemen met een specialist. Hij zal je meteen vertellen wat in jouw geval de best mogelijke prijs-kwaliteitverhouding oplevert. Zo betaal je nooit teveel voor jouw spouwmuurisolatie.

Vergelijk offertes

Dit zijn allen aantrekkelijke premies, maar het is wel handig om eerst te weten wat je precies moet betalen. Dit kun je snel en makkelijk achterhalen met onze vergelijkingstool. Deze service is gratis en vrijblijvend en brengt je een stukje op weg richting een beter geïsoleerde woning.

Lees ook: subsidie alarmsysteem

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Stappenplan spouwmuurisolatie kopen

december 21, 2018

Spouwmuurisolatie is de meest kosteneffectieve isolatiemethode voor je woning. Je betaalt gemiddeld

7x Valkuilen + veelgemaakte fouten spouwmuurisolatie

december 21, 2018

Het aanbrengen van isolatiemateriaal in de spouw in je muur is een

spouwmuren isoleren

7x Valse vooroordelen spouwisolatie

december 21, 2018

Als jouw woning een niet geïsoleerde spouw heeft, dan heb je geluk.