Alles over het isoleren van de spouwmuren
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

De voorbije jaren kon worden vastgesteld dat bijzonder veel mensen er voor kiezen om hun niet geïsoleerde spouwmuur van het nodige isolatiemateriaal te voorzien. Op het eerste zicht lijkt hier weinig aan de hand te zijn, maar dat is niet altijd het geval. Het is namelijk zo dat er rekening dient te worden gehouden met verschillende bepalingen die door de Belgische overheid zijn opgesteld. Deze bepalen gelden in het bijzonder voor spouwen die over een breedte van minimaal 50mm beschikken. In bepaalde gevallen is het mogelijk om spouwmuurisolatie aan te brengen in een dunnere opening en spouw vanaf 30mm. Wij zetten de belangrijkste bepalen van de STS 71-1 spouwmuurisolatie op deze pagina even uitgebreid voor jou op een rijtje.

Wat is STS 71-1 spouwmuurisolatie precies?

Wanneer je een kijkje neemt in het aanbod met spouwmuurisolatie dat op de markt is terug te vinden zal het je meteen duidelijk worden dat er verschillende mogelijkheden bestaan. In principe beschik je als eigenaar van de woning over de vrijheid om een keuze te maken uit al deze verschillende opties. Wil je jouw spouwmuur echter isoleren volgens de STS 71-1 bepalingen? Dan zijn er een aantal specifieke aandachtspunten waar je rekening mee dient te houden.

 

Zo worden er verschillende eisen gesteld aan het type van isolatiemateriaal waar gebruik van kan worden gemaakt, maar zijn er ook concrete eisen voor de isolatiebedrijven opgesteld. De voorschriften die in het STS 71-1 document zijn opgenomen gelden zoals in de inleiding van deze pagina aangegeven wel uitsluitend voor spouwmuren met een minimale breedte van 50mm.

 

In de praktijk is STS 71-1 dan ook een typevoorschrift. Deze bevat kenmerken van niet alleen specifieke isolatie- of bouwproducten, maar ook van bouwsystemen, bouwdelen en ga zo maar door. Ze kunnen tijdens de realisatie van een bepaalde woning en / of bij een grondige renovatie perfect dienst doen als leidraad evenals als model voor concrete voorschriften. Alle bepalingen die in de STS 71-1 zijn opgenomen zijn waardevol omdat de conclusies zijn getrokken nadat de nodige studies zijn uitgevoerd.

Welk toepassingsgebied heeft STS 71-1 spouwmuurisolatie?

We trappen een open deur in wanneer we zeggen dat het vandaag de dag op meerdere manieren mogelijk is om een spouwmuur van (na)isolatie te voorzien. De onderstaande opties behoren op moment van schrijven tot de mogelijkheden:

 

  • Na-isolatie van een nooit eerder geïsoleerde spouwmuur kan gebeuren door een navulling van de spouw;
  • Het aanbrengen van de isolatie aan de buitenzijde van de bestaande constructie met aansluitend een nieuw aangebrachte afwerking;
  • Isolatie die wordt geplaatst tegen het zogenaamde binnenspouwblad nadat het buitenspouwblad is afgebroken met aansluitend een nieuwe afwerking;
  • Het aanbrengen van isolatie aan de binnenzijde van de spouwmuur met aansluitend eveneens een nieuwe binnenafwerking;

 

Het STS 71-1 heeft in het bijzonder betrekking tot de na-isolatie van niet eerder geïsoleerde spouwmuren die zijn opgebouwd uit metselwerk of andere, vergelijkbare spouwbladen van steen door het in-situ navullen van de spouw. Om de spouwmuurisolatie volgens de opgestelde bepalingen toe te kunnen passen dient ze aan bepaalde voorwaarden te voldoen. Er dient bovendien een geschikte isolatietechniek te worden toegepast en daarnaast moeten de werken ten allen tijde worden uitgevoerd door mensen met voldoende kennis van zaken.

Spouwmuurisolatiematerialen die worden behandeld door het STS 71-1

Wanneer de spouwmuurisolatie moet worden uitgevoerd volgens de bepalingen opgenomen in de STS 71-1 is het van belang dat er met diverse aspecten rekening wordt gehouden. In eerste instantie is het bijvoorbeeld zo dat er slechts enkele productfamilies in de STS worden behandeld, namelijk:

 

  • Het gebruik van granulaten welke al dan niet gebonden zijn. Het kan hierbij gaan om bijvoorbeeld geëxpandeerde polystyreenparels, silicaat-schuimkorrels evenals aerogelgranulaat en perliet.
  • Kunststofschuimen zoals met name het bijzonder populaire polyurethaanschuim.
  • Vezels. Wat dit betreft zijn de vaakst toegepaste isolatiematerialen voor de spouwmuur glas- of steenwolvezels.

 

Niet alleen het type isolatiemateriaal waar gebruik van wordt gemaakt is bepaald in de STS. Dit geld namelijk eveneens voor de manier waarop de spouwmuurisolatie wordt toegepast. Op dit vlak onderscheiden we ook diverse mogelijkheden, namelijk:

 

  • Het inblazen van met name vezels of bepaalde granulaten;
  • Het injecteren van kunststofschuimen;
  • Het ingieten van het isolatiemateriaal zoals met name perliet;

Voorwaarden voor toepassen van spouwmuurisolatie volgens STS 71-1

Heb je rekening gehouden met de hierboven aangegeven punten? In dat geval zijn er nog de specifiek opgestelde voorwaarden voor het laten uitvoeren van spouwmuurisolatie gerelateerde werkzaamheden volgens STS 71-1. Het spreekt voor zich dat we ook deze voorwaarden even uitgebreid voor jou hebben uitgezocht en op een rijtje hebben gezet:

 

  • De spouw dient altijd over een minimale breedte te beschikken van 50 mm. Wanneer er sprake is plaatselijke, bijkomende vernauwingen is het van belang om bijkomende vulopeningen te voorzien.

 

  • Het bestaande metselwerk welke deel uitmaakt van de gevel dient in goede staat te verkeren. Dit geldt niet alleen voor de stenen, maar ook voor het voegwerk. Daarnaast moet er sprake zijn van een grote dampdoorlatendheid en kan er geen scheurvorming waargenomen worden. Ook tekenen van regendoorslag en / of vorstschade zijn uitgesloten.

 

  • Wanneer er sprake is van een bepleisterde gevel dient het pleisterwerk in goede staat te verkeren. Ook hierbij mag er dus geen sprake zijn van scheurvorming en / of regendoorslag of andere vormen van degradatie.

 

  • Een sterke belasting van de gevel dient te worden voorkomen. Dergelijke belastingen kunnen ontstaan ten gevolge van thermische lengteveranderingen. Ze worden beoordeeld op basis van de gevelhoogte van de muur die van na-isolatie moet worden voorzien.

 

  • Er mag geen sprake zijn van een buitengewoon vochtig binnenklimaat in de woning. Het na-isoleren van een spouwmuur is dan ook voor diverse panden zoals met name overdekte zwembaden en textielfabrieken af te raden. Dit zou eventueel wel kunnen worden uitgevoerd, maar dan uitsluitend indien er aangepaste vochtbeheersingsmaatregelen worden toegepast.

 

Zou je met andere woorden de plaatsing van jouw spouwmuurisolatie willen uitvoeren volgens de vastgestelde bepalingen in de STS 71-1? In dat geval is het inmiddels wel duidelijk met welke aspecten je allemaal rekening dient te houden. Wees er je hoe dan ook ten allen tijde van bewust dat deze bepalingen stuk voor stuk aan te raden richtlijnen zijn die zijn opgesteld nadat er heel wat studies naar zijn uitgevoerd. Het toepassen van de bepalingen volgens de STS 71-1 zorgt er dan ook altijd voor dat je bent verzekerd van een betrouwbaar eindresultaat voor wat spouwmuurisolatie betreft.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Stappenplan spouwmuurisolatie kopen

december 21, 2018

Spouwmuurisolatie is de meest kosteneffectieve isolatiemethode voor je woning. Je betaalt gemiddeld

7x Valkuilen + veelgemaakte fouten spouwmuurisolatie

december 21, 2018

Het aanbrengen van isolatiemateriaal in de spouw in je muur is een

spouwmuren isoleren

7x Valse vooroordelen spouwisolatie

december 21, 2018

Als jouw woning een niet geïsoleerde spouw heeft, dan heb je geluk.