Alles over het isoleren van de spouwmuren
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
spouwmuur-problemen

spouwmuur-problemenAls je spouwmuurisolatie wilt laten uitvoeren is het belangrijk dat je een schone spouw bezit. Spouwmuren bestaan simpel gezegd uit drie delen, namelijk twee muren met daartussen een lege ruimte. Deze lege ruimte wordt de spouw genoemd en de twee muren de binnen- en de buitenspouwbladen. Tijdens de spouwmuurisolatiewerkzaamheden wordt in de spouw een isolatiemateriaal gespoten. Dit gebeurt onder hogedruk en door middel van kleine gaatjes aan de buitenkant van de gevel. Naderhand worden deze gaatjes weer gedicht en zie je hier verder niets meer van. Als jij een spouw hebt, is dit de snelste, de goedkoopste en de makkelijkste manier van gevelisolatie.

*Tips:

  • Vergelijk is besparen. Vraag daarom vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale bedrijven aan, vergelijk en bespaar tot 30%.
  • Wist je al dat je gebruik kunt maken van subsidies?

Een spouwmuur herkennen

Een spouwmuur herken je op twee manieren. Ten eerste kijk je naar het bouwjaar van je woning. Is deze na 1920 gebouwd, dan is er een grote kans dat je muren een spouw bevatten. In eerste instantie had de spouw als functie om doorslaand water tegen te houden. Het verdampt namelijk in de spouw waar het door middel van ventilatie wordt afgevoerd en niet verder de muren intrekt. Bij huizen gebouwd voor 1920 is doorslaand vocht nog steeds een groot probleem. Nadat je hebt geconstateerd dat je woning na 1920 is gebouwd, kun je de breedte van de muren meten. Dit doe je bij de deurpost of het raamkozijn. Is je muur breder dan 24 centimeter, dan heb je bijna zeker te maken met een spouwmuur en kom je in aanmerking voor spouwmuurisolatie.

Een endoscopisch onderzoek

Nadat je een isolatiespecialist hebt ingeschakeld, zal deze een endoscopisch onderzoek doen van je spouw. Dit wordt gedaan met een camera die de muur in wordt gebracht. Voordat de werkzaamheden kunnen beginnen moet de spouw namelijk schoon zijn, vrij van rotzooi en cementbaarden. Deze cementbaarden vormen een connectie tussen de binnen- en de buitenmuur en kunnen anders de isolatiewaarde van de muren verminderen en koudebruggen veroorzaken. Bouwvuil en zand worden ook vaak in de spouw aangetroffen. Een andere manier om spouwvervuiling te herkennen is door te kijken naar de kleur van de muur. Als er sprake is van schimmel of andere aanslag is de kans groot dat zich hier een probleem bevindt. Het is belangrijk dat deze vervuiling eerst wordt verwijderd alvorens de werkzaamheden kunnen worden opgevat.

De methode en de kosten

De spouwvervuiling wordt verwijderd door een aantal stenen weg te snijden en de vervuiling handmatig te weg te halen. Hier zit uiteraard ook een kostenplaatje aan verbonden. Per vierkante meter betaal je hier €20 tot €30 voor, afhankelijk van de mate van vervuiling, het soort materiaal dat zich in de spouw bevindt en de bereikbaarheid van de gevel.

De spouw na-isoleren

Naast vervuiling kan de spouw ook gevuld zijn met een vorig isolatiemateriaal. Sinds 1976 worden alle nieuwbouwwoningen standaard uitgerust met een geïsoleerde spouw, maar deze materialen waren toen nog van aanzienlijk mindere kwaliteit. Vaak werd hier isolatieschuim voor gebruikt. Dit schuim zakt dit naar verloop van tijd naar beneden of verpulverd waardoor er geen isolatiewaarde meer is en schimmel- en vochtproblemen ontstaan. Tijdens het endoscopisch onderzoek zal dan blijken of de spouwmuurisolatie volledig moet worden vervangen of dat dit kan worden aangevuld. Er zijn materialen, zoals EPS-parels en amniotherm schuim, die bij de bestaande isolatiematerialen kunnen worden toegevoegd. Zo bespaar je de kosten voor het verwijderen van het oude materiaal.

Een financieel plaatje

Als je je afvraagt of het het geld waard is om de vervuiling te verwijderen, kun je dit afwegen tegen de financiële voordelen. Je zal nadat de werkzaamheden zijn voltooid namelijk aanzienlijk gaan besparen op je stookkosten. Via de muur gaat gemiddeld 25 procent van de warmte in huis verloren en dit behoud je voor een groot gedeelte door de muren te isoleren. De thermostaat kan dus lager omdat de warmte langer behouden blijft. Ook zijn er subsidies beschikbaar van de Rijksoverheid van Ondernemend Nederland en de regionale overheden waarmee je de kosten voor de isolatiewerkzaamheden gedeeltelijk terug kan vragen. Spouwmuurisolatie betaalt zich gemiddeld binnen 3 tot 5 jaar terug. Moet je spouw van binnen ook worden gereinigd, dan zal dit 5 tot 7 jaar zijn. Daarna is al het geld dat je bespaart voor je eigen portemonnee.

Andere problemen

Er zijn ook ander situaties waarbij de spouw niet kan worden geïsoleerd. Is deze te vervuild, dan kan een bedrijf ervoor kiezen niet tot de werkzaamheden over te gaan. Wanneer de gevel bestaat uit geglazuurde bakstenen kan de spouw niet worden geïsoleerd, omdat deze stenen niet ademen. Dampdichte muurverven zijn om deze reden ook niet geschikt in combinatie met gevelisolatie. Strengpers stenen of verblendstenen zijn niet bestand tegen vocht en door isolatiemateriaal in de spouw aan te brengen kunnen deze niet voldoende meer ademen. In sommige gevallen is het dan nodig om eerst de gevel te impregneren en de stenen te beschermen tegen neerslag.

Vergelijk offertes

Wil jij een isolatiebedrijf inschakelen om onderzoek te doen aan je spouw? Gebruik dan hier onze gratis en vrijblijvende vergelijkingstool en ontvang in een korte tijd een aantal offertes van bedrijven uit jouw regio.

 

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Stappenplan spouwmuurisolatie kopen

december 21, 2018

Spouwmuurisolatie is de meest kosteneffectieve isolatiemethode voor je woning. Je betaalt gemiddeld

7x Valkuilen + veelgemaakte fouten spouwmuurisolatie

december 21, 2018

Het aanbrengen van isolatiemateriaal in de spouw in je muur is een

spouwmuren isoleren

7x Valse vooroordelen spouwisolatie

december 21, 2018

Als jouw woning een niet geïsoleerde spouw heeft, dan heb je geluk.