Alles over het isoleren van de spouwmuren
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Het voordeel van een spouwmuur isoleren

Spouwmuur isolatiekorrelsVeel huizen hebben een spouwmuur. Dit wil zeggen dat je muur eigenlijk is opgebouwd uit twee lagen, waar een ruimte tussenin zit. De afgelopen jaren worden huizen geïsoleerd opgeleverd, dus er zit al een isolatie laag tussen de muren in, maar in huizen die wat langer geleden zijn gebouwd is dit nog niet altijd het geval. De spouwmuur heeft dan dus een holle ruimte. Doel was aanvankelijk dat dit zou zorgen voor een isolatie, maar dat is niet het geval. Gevolg is dat je – wanneer je een niet goed geïsoleerde spouwmuur hebt – behoorlijk moet stoken, wil je geen last hebben van dit warmteverlies door je muren. We hebben immers graag allemaal een behaaglijk warm huis. Zo’n isolatie is eenmalig een behoorlijke uitgavenpost, maar doordat je cv minder hard hoeft te werken daarna verdient deze investering zichzelf binnen een paar jaar volledig terug. Wat jij daarna hebt is een lagere energierekening, en dat willen we toch allemaal.

Een spouwmuur isoleren met parels

Dat piepschuim een isolerende werking heeft wisten we allang. Ga maar eens na; vocht heeft geen invloed op piepschuim, en kou komt er nauwelijks doorheen. Piepschuim heeft heel veel gebruiksmogelijkheden. Wanneer je piepschuim verkruimelt verandert het in allemaal losse bolletjes. Deze losse bolletjes, ook wel isolatie korrels of isolatie parels genoemd, zijn door de vochtwerende en isolerende werking het perfecte middel om op een betaalbare manier een spouwmuur te voorzien van een isolerende binnenlaag. Het probleem is natuurlijk met dit isolatiemateriaal dat de korrels heel licht van gewicht zijn, en dus gemakkelijk uit je muur zouden kunnen zakken wanneer er een isolatiegat in zit, of wanneer er een gat in wordt gemaakt. Het is dan ook om die reden dat isolatieparels altijd in combinatie met lijm in je muur worden gespoten. Op die manier ben jij ervan verzekerd dat je muur blijvend goed geïsoleerd is, dat vocht geen invloed zal krijgen op je huis van buitenaf, en dat je isolatiemateriaal ten allen tijden daar blijft waar het hoort; in je spouwmuur.

Voor wat voor muren zijn isolatie korrels geschikt

Uiteraard heb je veel verschillende soorten spouwmuren. De ene muur heeft een bredere ruimte tussen de twee lagen in zitten dan de andere muur. Het is dan ook zo dat niet alle isolatie methodes die beschikbaar zijn geschikt zijn voor alle soorten spouwmuren. Isolatie korrels, ook wel polystyreen of EPS genoemd, zijn vooral geschikt door hun kleine formaat en soepele manier van inbrengen voor de isolatie van een smalle spouw in je muur. Voordeel is dat je geen grootscheepse renovatie van je woning nodig hebt wanneer je op deze manier je huis wil isoleren.

Hoeveel soorten isolatie korrels zijn er

Wanneer je een muur laat isoleren met isolatie korrels ontdek je al snel dat er meerdere varianten isolatie parels te krijgen zijn. De ene variant is duurder dan de andere variant, maar waar zit dat verschil nou in. We zullen je uitleggen welke verschillende soorten isolatie parels er zijn.

  • Isolatie parels HR. Deze soort isolatie korrels is de standaard variant. Het isolatie vermogen is redelijk. Wanneer je gaat kijken naar de prijs/prestatie verhouding van isolatie korrels heeft deze soort de laagste verhouding.
  • Isolatie korrels HR +. Dit is een tweede kwaliteit isolatie parels. Het isolatievermogen is redelijk, de prijs/prestatie verhouding is beter dan die van isolatie parels HR, maar vooralsnog niet optimaal te noemen. Isolatie korrels HR + herken je aan de bekende witte kleur, zoals piepschuim het meest bekend is.
  • Isolatie korrels HR ++. Dit is de beste kwaliteit isolatie parels die er in de handel te koop is. Deze HR++ korrels hebben een zwarte kleur, en de isolerende waarde is het hoogste van de drie soorten EPS korrels. Deze korrels zijn ook onder andere namen verkrijgbaar.

Waaruit bestaat een isolatielaag van EPS bolletjes

Wanneer je een muur isoleert met isolatie parels, ook wel isolatie korrels of EPS bolletjes genoemd, isoleer je die muur voornamelijk met lucht. Isolatie korrels bestaan immers maar voor twee procent uit polystyreen. De rest van het materiaal is lucht. Wanneer je de korrels samen met lijm (en lucht) in je spouw van je spouwmuur laat aanbrengen zal de isolerende laag van je muur dus vooral lucht bevatten. Doordat je muur een isolerende laag van stilstaande lucht bevat zal het isolatie vermogen hoog zijn. Immers; stilstaande lucht heeft een goed isolerende werking. Dat was ook de oorspronkelijke gedachte achter de spouwmuur.

Spouwmuur met isolatie korrels zelf doen of uitbesteden

Wanneer je een spouwmuur gaat isoleren kijk je al snel naar het totale kostenplaatje. Wanneer je extra kosten gaat wegstrepen kom je al snel aan bij de kosten van de vakman die de isolatie in je muur moet gaan aanbrengen. Het lijkt immers een redelijk gemakkelijk klusje om zelf te doen. Toch is het verstandig om het isoleren van een spouwmuur met isolatie korrels uit te besteden aan het isolatie bedrijf. Zij kunnen jou een goed advies geven van het materiaal wat voor jouw muur het meest geschikt is, en voor jou een totaal kostenplaatje van tevoren berekenen zodat je niet achteraf met een onaangename verrassing komt te zitten. Daarnaast beschikt een isolatie bedrijf over de juiste materialen om het isolatie materiaal in je muur aan te brengen. Dat gaat verder dan gaten boren in je buitenmuur en de isolatie korrels erin spuiten, er komt behoorlijk wat vakmanschap bij kijken.

Voordeel van de vakman

Een isolatielaag moet gelijkmatig in je spouwmuur worden gespoten. Een vakman heeft hiervoor de juiste materialen en gereedschap voor handen. Hij zal dit klusje snel en grondig voor jou doen. Een vakkundig geïsoleerde muur heeft een betere isolerende werking, en daardoor zal de totale uitgave zich ook sneller terugverdienen wanneer het isolatiewerk door een isolatiebedrijf is gedaan. Een bijkomend voordeel van je woning laten isoleren door een vakman is het verlaagde BTW tarief. Dit is een vorm van overheidssubsidie op woning isolatie. Wanneer je je huis door een isolatiebedrijf laat isoleren met isolatie korrels zal het isolatiebedrijf deze overheidssubsidie gelijk verrekenen op je factuur.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Stappenplan spouwmuurisolatie kopen

december 21, 2018

Spouwmuurisolatie is de meest kosteneffectieve isolatiemethode voor je woning. Je betaalt gemiddeld

7x Valkuilen + veelgemaakte fouten spouwmuurisolatie

december 21, 2018

Het aanbrengen van isolatiemateriaal in de spouw in je muur is een

spouwmuren isoleren

7x Valse vooroordelen spouwisolatie

december 21, 2018

Als jouw woning een niet geïsoleerde spouw heeft, dan heb je geluk.