Alles over het isoleren van de spouwmuren
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
luchtspouw

Spouwmuur muizenWanneer je woning gebouwd is tussen 1920 en 1967 is er een grote kans dat deze een niet geïsoleerde spouwmuur bevat. Dit is een tweedelige muur met daartussen een lege ruimte, de spouw. Deze heeft als functie het doorslaande water van buiten tegen te houden door middel van een lucht barrière. De spouw is jammer genoeg ook een ideale plek voor muizen en ander ongedierte. Het is er veilig, warm en droog en met een beetje geluk krijgen ze toegang tot je woning waar ze eten kunnen vinden. De beste manier om muizen in de spouwmuur tegen te gaan is niet door ze te verdelgen, maar door de toegang tot de spouwmuur en je woning weg te nemen.

*Tips:

  • Vergelijk is besparen. Vraag daarom vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale bedrijven aan, vergelijk en bespaar tot 30%.
  • Wist je al dat je gebruik kunt maken van subsidies?

De oorzaak

Muizen in de spouwmuur herken je doordat je ze rond kunt horen lopen. Vaak kunnen ze je woongedeelte niet in, maar hoor je ze nog wel. Dit is natuurlijk vervelend en de uitwerpselen die muizen achterlaten zijn niet hygiënisch. Daarnaast zijn veel mensen ook bang voor muizen en worden deze angsten aangewakkerd door de geluiden die je hoort. De oorzaak van muizen in de spouwmuur heeft vaak te maken met eten en beschutting. Is er een vuilnisbak in de buurt, fruitbomen of vogelvoer, dan komen ze hierop af en vinden ze beschutting tussen je muren. Staat er iets tegen de muur of is er bijvoorbeeld begroeiing, dan hebben ze een nog meer beschermde plek om naar binnen en naar buiten te kunnen en om te nestelen. En dit wordt makkelijker gemaakt als je buitenmuur van slechte kwaliteit is. 

De oplossing

Simpelweg gif neerstrooien zal de muizen tijdelijk verdelgen, maar dit lost het onderliggende probleem niet op en kan tot stankoverlast zorgen. Muizen zullen dan altijd terugkomen, zo lang er toegang is, eten en beschutting. Je kunt de muizen dus beter geen reden meer geven om naar binnen te komen. Haal alle bronnen van voedsel weg, maak alle gaten dicht (vergeet daarbij niet de meterkast en de keukenkastjes en de plaats waar leidingen je woning binnenkomen). Na twee weken ga je de buitenkant van het huis langs en dicht je daar alle gaten met bijvoorbeeld muizengaas. Zo moedig je de muizen aan ergens anders naartoe te gaan. Je kunt dit alles doen in combinatie met muizenklemmen of muizengif, als je dit wilt. Er is echter ook een andere oplossing die je kunt overwegen waarmee je niet alleen de muizen buiten houdt, maar ook je woning beter isoleert. Lees ook: ongediertebestrijding.

Spouwmuurisolatie

Aangezien je spouw open is, hebben muizen hier een perfecte plek om te nestelen. Zorg je ervoor dat deze gesloten wordt, dan neem je deze mogelijkheid weg. Door je spouw te isoleren met PUR-schuim wordt deze volledig afgesloten, maak je je muren waterdicht en wordt je woning uitstekend geïsoleerd. Tijdens de werkzaamheden wordt het schuim via een aantal gaten in de gevel naar binnen gespoten, waar het vervolgens uitzet en in alle scheurtjes en gaatjes kruipt. Dit duurt niet langer dan een dag. Zo wordt de gevel waterdicht maar kan ongedierte ook niet meer naar binnen. Het isoleren van je spouwmuur met PUR-schuim kost gemiddeld €20 per vierkante meter. Er zijn echter verscheidene financiële hulpmiddelen van zowel de landelijke als de regionale overheden die je kunnen bijstaan bij het financieren van zo’n energiebesparend project. Je kunt hier informatie over inwinnen bij je gemeentehuis of bij de Rijksdienst van Ondernemend Nederland. Op de arbeidskosten voor isolatiewerken is een lager btw-tarief van kracht. Je betaalt daarover maar 6 procent en dit wordt op de eindfactuur al berekend.

Spouwmuurisolatie in combinatie met een gevelrenovatie

Er zijn ook andere materialen op de markt waarmee je je spouw kunt isoleren. Deze zijn vaak goedkoper, maar hebben niet het voordeel dat de gaten in je gevel worden gedicht. Isoleren met glaswol, bijvoorbeeld, kost €8 per vierkante meter en als je spouw smal is dan zijn isolatiekorrels voor €11 per vierkante meter erg geschikt. Gebruik je één van deze middelen, dan is het wel verstandig om ook de staat van je gevel eens onder de loep te nemen. Als er muizen binnen kunnen komen, dan betekent dit dat er toegang is voor ze. Een oudere gevel kan naar verloop van tijd scheuren en barsten laten zien van ouderdom. Komt hier tijdens de winter water in, dan zet dit uit als het bevriest waardoor de problemen worden verergerd. Een gevelrenovatie kan dit oplossen. Je gevel wordt dan volledig gereinigd, de defecte stenen worden vervangen, de gevel wordt opnieuw gevoegd en eventueel geïmpregneerd. Deze werkzaamheden zijn prijzig, maar je gevel is hierna weer als nieuw en kan er vele tientallen jaren tegenaan. En natuurlijk kunnen de muizen daarna niet meer naar binnen.

Offertes vergelijken

Heb jij problemen met muizen in je spouwmuur en wil je deze oplossen? Dan kun je hier onze vrijblijvende vergelijkingstool gebruiken om je in contact te brengen met verscheidene specialisten. De informatie is snel ingevuld en in een korte tijd krijg je een aantal offertes van ons van bedrijven uit jouw regio. Deze service is gratis en vrijblijvend en de offertes kun je gebruiken bij het plannen van je klus.

 

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Stappenplan spouwmuurisolatie kopen

december 21, 2018

Spouwmuurisolatie is de meest kosteneffectieve isolatiemethode voor je woning. Je betaalt gemiddeld

7x Valkuilen + veelgemaakte fouten spouwmuurisolatie

december 21, 2018

Het aanbrengen van isolatiemateriaal in de spouw in je muur is een

spouwmuren isoleren

7x Valse vooroordelen spouwisolatie

december 21, 2018

Als jouw woning een niet geïsoleerde spouw heeft, dan heb je geluk.