Alles over het isoleren van de spouwmuren
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Kosten spouwmuur metselenAls je een aanbouw laat bouwen, dan wil je dat deze vanaf het begin goed is geïsoleerd. Hiervoor zijn ook regels vastgelegd in het Bouwbesluit. Elke nieuwbouwwoning, of andere aanbouw of bijgebouw moet aan strenge eisen voldoen wat betreft isolatie. Daarom worden deze standaard uitgerust met spouwmuren gevuld met isolatie. Hier komen natuurlijk bepaalde kosten bij kijken en hier kun je lezen wat deze zijn.

*Tips:

  • Vergelijk is besparen. Vraag daarom vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale bedrijven aan, vergelijk en bespaar tot 30%.
  • Wist je al dat je gebruik kunt maken van subsidies?

De kosten

De prijs die je betaalt voor het plaatsen van een spouwmuur hangt af van het materiaal dat gebruikt wordt en de afmetingen van de muur. De binnenmuur wordt doorgaans opgebouwd uit snelbouwstenen terwijl de buitenmuur om esthetische redenen uit bakstenen bestaat met afgewerkte voegen en ventilatieroosters. De volgende tabel geeft de kosten weer, inclusief btw, arbeidskosten en materialen voor de twee afzonderlijke muren. Aangezien elke situatie anders is, kun je de exacte prijs het beste opvragen door middel van offertes.

Het materiaal Bijzonderheden Prijs per vierkante meter
Binnenmuur van snelbouwstenen Inclusief isolatiemateriaal van minerale wol €85
Buitenmuur van bakstenen Inclusief platvolle voegen en ventilatieroosters €125
Uurtarief metselaar Voor alle soorten metselwerk €25 – €35 per uur

In totaal kun je dus rekenen op een gemiddelde prijs van €220 per vierkante meter voor een volledig geïsoleerde en afgewerkte spouwmuur.

Factoren die de prijs bepalen

De kosten worden bepaald door een aantal factoren. Wat betreft spouwmuren hebben deze te maken met de locatie van de werkzaamheden (is deze moeilijk te bereiken dan kunnen er extra kosten in rekening gebracht worden), de materialen (cementstenen zijn goedkoper dan bakstenen of natuurstenen) en de afmetingen. Vaak kun je per vierkante meter een lagere prijs onderhandelen als je een grote opdracht aan kunt bieden.

De voordelen van goede isolatie

Er zijn natuurlijk redenen waarom de strenge eisen wat betreft isolatie in het Bouwbesluit zijn vastgesteld. Goed geïsoleerde gebouwen laten minder warmte door, waardoor de stookkosten lager zijn. Hierdoor ben je minder afhankelijk van fossiele brandstoffen, verlaagt je CO2-uitstoot en ben je dus vriendelijker voor het milieu. Voor jou betekent dit dat je niet meer betaalt voor je stookkosten dan nodig en dat je woning makkelijker te verkopen zal zijn. Waar je wel rekening mee moet houden als je een gebouw goed isoleert is dat de ventilatie moeilijk zal gaan. Een mechanisch ventilatiesysteem kan dit oplossen en constant frisse lucht aanleveren.

Een gecertificeerde vakman

Natuurlijk wil je naast een goed geprijsde muur, ook dat deze kwalitatief goed is. Er zijn veel zwartwerkende metselaars die hun diensten erg goedkoop aanbieden, maar waarbij je geen enkele garantie hebt dat het werk ook goed zullen worden uitgevoerd. Zwartwerkers worden dan ook ten zeerste afgeraden, je bent dan zelf vaak ook schuldig aan een misdrijf en er is geen garantieregeling voor wanneer het werk slecht is gedaan. Wil je zeker weten dat je kwaliteit in huis haalt, dan kun je het beste kiezen voor een gecertificeerd bedrijf. Deze zijn verbonden aan een vakorganisatie die ze regelmatig test op punten zoals veiligheid, milieuvriendelijkheid, kwaliteit en vakmanschap. Ook worden deze bedrijven constant op de hoogte gehouden van nieuwe ontwikkelingen in hun vakgebied en kunnen ze vaak goede garantieregelingen aanbieden. Je kunt ook kijken naar de certificeringen en heeft een bedrijf die, dan zullen deze duidelijk aangegeven staan. Bij metselaars is een VGM-certificering belangrijk, dit staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu. Er zijn echter vele certificaten meer, vooral in de bouw. Het kan interessant zijn om de andere certificaten te bekijken en een beetje onderzoek te doen naar waar deze precies voor staan.

Interessante bespaartips

Het laten metselen van een spouwmuur is dus niet goedkoop. Hier vind je enkele tips waarmee je de kosten laag en onder controle kunt houden.

  • Maak duidelijke afspraken: spreek voordat de metselaar met de werkzaamheden begint duidelijk af hoe deze worden betaald. Is dit per uur, zorg er dan voor dat je alleen de effectieve uren betaalt en vraag om een schatting van tevoren. Bespreek ook duidelijk je wensen wat betreft hoekjes, openingen en eventuele bijzonderheden die je wilt laten toevoegen.
  • Help mee: door bijvoorbeeld de stenen aan te geven of tijdens de werkzaamheden op te ruimen kun je de arbeidstijd verkorten en zo de prijs verlagen.
  • Kies een plaatselijke vakman: veel bedrijven brengen tegenwoordig voorrijkosten in berekening en dit kan oplopen tot €0,50 per kilometer. Door de metselaar zo dicht mogelijk in je buurt te zoeken, kun je deze kosten besparen of minimaal houden.

Vergelijk offertes

De beste manier om erachter te komen hoeveel jij precies zal betalen voor het plaatsen van jouw spouwmuur, is door offertes op te vragen. Dit doe je snel en gemakkelijk met onze vergelijkingstool. Deze tool is gratis en verplicht je niet tot aankoop. Binnen een korte tijd zal je dan een aantal offertes ontvangen van bedrijven uit jouw regio. Deze vergelijk je vervolgens met elkaar op punten zoals prijs, kwaliteit en service om tot de beste deal te komen wat betreft jouw nieuwe spouwmuur.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Stappenplan spouwmuurisolatie kopen

december 21, 2018

Spouwmuurisolatie is de meest kosteneffectieve isolatiemethode voor je woning. Je betaalt gemiddeld

7x Valkuilen + veelgemaakte fouten spouwmuurisolatie

december 21, 2018

Het aanbrengen van isolatiemateriaal in de spouw in je muur is een

spouwmuren isoleren

7x Valse vooroordelen spouwisolatie

december 21, 2018

Als jouw woning een niet geïsoleerde spouw heeft, dan heb je geluk.