Alles over het isoleren van de spouwmuren
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

HR ++ PS schuimparelsAls je geïnteresseerd bent om je woning (beter) te laten isoleren en je woning heeft spouwmuren, dan kun je overwegen spouwmuurisolatie uit te voeren. Een spouwmuur bestaat uit twee delen, de bladen genoemd, met daartussen een lege ruimte, de spouw. Door deze spouw op te vullen met een bepaald isolatiemateriaal, zal je bijna 25 procent van de warmte, die anders door de muren verloren zou zijn gegaan, kunnen bewaren. Tijdens de werkzaamheden worden kleine gaatjes in je gevel geboord en het materiaal wordt via een hogedruk injectiemachine naar binnen gespoten. Vergeleken met de andere gevelisolatiemethoden op de markt is dit aanzienlijk goedkoper en sneller. Er zijn hier meerdere materiaalsoorten voor op de markt, elk met verschillende kenmerken, en isolatieparels zijn hier één van.

*Tips:

  • Vergelijk is besparen. Vraag daarom vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale bedrijven aan, vergelijk en bespaar tot 30%.
  • Wist je al dat je gebruik kunt maken van subsidies?

Hoe herken je een spouwmuur?

Er zijn twee stappen waarmee je kunt identificeren of jij een spouwmuur hebt of niet. Eerst neem je het bouwjaar van je woning. Is deze na 1920 gebouwd en voor 1976, dan is er een grote kans dat deze een niet geïsoleerde spouwmuur bevat. Is je woning na 1976 gebouwd, dan is deze waarschijnlijk al gevuld met isolatiemateriaal. Het is mogelijk dat dit is gaan verzakken of gaan vergruizen en woningen na 1976 kunnen dus baat hebben bij een na-isolatie. De enige manier om de staat van jouw spouw te onderzoeken is door een specialist in te huren voor een endoscopisch onderzoek. Is jouw woning na 1920 gebouwd, dan kun je overgaan tot het opmeten van de breedte van de muur. Dit doe je bij een raamkozijn of in de deur. Is de muur breder dan 24 centimeter dan is de kans erg groot dat deze een spouw bevat. Is de breedte kleiner, dan is er of geen spouw of deze is erg smal. Heb je in dit geval uitsluitsel nodig, dan is het weer tijd om een specialist in de schakelen die de muur van binnen kan bekijken.

HR ++ PS schuimparels

HR ++ PS schuimparels is een soort isolatiemateriaal dat gebruikt wordt bij spouwisolatie. Deze parels zijn eigenlijk piepschuimen bolletjes die voor 2 procent uit EPS (polystyreen) bestaan en voor de rest uit lucht. De bolletjes zijn erg klein, de afmetingen zijn vergelijkbaar met linzen, en grijs, omdat er grafiet aan het EPS is toegevoegd. Dit grafiet reflecteert de warmte, waardoor de isolatiewaarde nog beter wordt. Door hun afmetingen zijn EPS parels ook in kleinere spouwen te injecteren of toe te voegen aan spouwen die moeten worden na-geïsoleerd.

Verschillende soorten isolatieparels

Net als bij hoogrendementsglas zijn er verschillende gradaties, namelijk HR, HR+ en HR++. HR en HR+ isolatieparels zijn wit en hebben een lagere isolatiewaarde dan HR++ schuimparels. Dit komt doordat er geen grafiet is toegevoegd tijdens de fabricage. Deze zijn vaak ook goedkoper, maar je zal er ook minder rendement uit halen. Wat betreft prijs/kwaliteit verhouding zijn HR++ schuimparels de beste optie.

De voor- en nadelen

Dit klinkt allemaal erg goed. En EPS isolatiekorrels hebben meerdere voordelen. Zo sluiten ze de buitenmuur niet af, maar kunnen deze laten ademen, omdat de korrels waterdamp doorlaten. Natte muren kunnen dus nog steeds natuurlijk drogen. Daarnaast zijn de korrels volledig waterbestendig, zodat een regenbui geen invloed heeft op de staat van de parels of de isolerende werking. Hierdoor zal er geen schimmel en rot vormen en kan dit materiaal erg lang meegaan. EPS-parels zijn dan ook een duurzaam materiaal en kunnen volledig worden gerecycled. Is jouw spouw smal, of is je isolatie aan vervanging toe, dan is dit een uitstekende optie. En het laten uitvoeren van de werkzaamheden kan al vanaf een bedrag van €12 per vierkante meter. Uiteraard zijn er ook nadelen. Zo heeft het materiaal geen geluidsisolerende functie, zoals glaswol wel heeft. Worden ze slecht aangebracht, dan is het mogelijk dat ze de muur uitrollen bij een open voeg bijvoorbeeld. Eigenlijk zijn alleen HR++ isolatieparels de moeite waard. Ga je voor een lagere isolatiewaarde (het verschil tussen HR+ en HR++ is bijvoorbeeld 20 procent), dan betaal je al gauw te veel voor het rendement dat je ervoor terugkrijgt.

De terugverdientijd

Omdat je door het aanbrengen van EPS parels in je spouw zal gaan besparen op de energiekosten, is er sprake van een terugverdientijd. Gebruik je dit materiaal tijdens je spouwmuurisolatie, dan heb je de investering binnen 3 tot 5 jaar terugverdiend met wat je minder betaalt voor je energierekening. Daarnaast zijn er ook subsidies beschikbaar, die dit nog meer kunnen reduceren. Via de subsidieregeling Energiebesparing Eigen Woning krijg je ongeveer €5 per vierkante meter terug.

Vergelijk offertes

HR ++ PS schuimparels zijn een interessant isolatiemateriaal. Wil jij weten hoeveel jij precies zou moeten betalen om je spouw te laten isoleren, dan kun je dat met onze vergelijkingstool snel en makkelijk opvragen. Deze tool is gratis, kijkt naar de isolatiebedrijven uit jouw omgeving en zal je binnen een korte tijd een aantal offertes sturen. Deze verplichten je niet tot aankoop, en kun je gebruiken tijdens je marktoriëntatie en om een beslissing te maken wat betreft het laten isoleren van je spouw met isolatiekorrels.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Stappenplan spouwmuurisolatie kopen

december 21, 2018

Spouwmuurisolatie is de meest kosteneffectieve isolatiemethode voor je woning. Je betaalt gemiddeld

7x Valkuilen + veelgemaakte fouten spouwmuurisolatie

december 21, 2018

Het aanbrengen van isolatiemateriaal in de spouw in je muur is een

spouwmuren isoleren

7x Valse vooroordelen spouwisolatie

december 21, 2018

Als jouw woning een niet geïsoleerde spouw heeft, dan heb je geluk.