Alles over het isoleren van de spouwmuren
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
luchtspouw

Heb ik een spouwmuurWist je dat niet geïsoleerde muren ongeveer 25 procent van de gestookte warmte doorlaten? Deze warmte zou je kunnen bewaren als je de muren isoleert. Er zijn drie technieken om dit te doen, namelijk via de gevel, via de binnenkant van de muren of via de spouw. Deze laatste methode is verreweg het goedkoopste, het snelste en het makkelijkst. Je hebt hier echter wel een spouw voor nodig. Hoe je kunt controleren of jij dit hebt, lees je hier.

*Tips:

  • Vergelijk is besparen. Vraag daarom vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale bedrijven aan, vergelijk en bespaar tot 30%.
  • Wist je al dat je gebruik kunt maken van subsidies?

De kenmerken van een spouwmuur

Een spouwmuur is opgebouwd uit twee gemetselde delen met daartussen een lege ruimte. Deze worden ook de binnen- en de buitenmuur genoemd en de ruimte ertussen is de spouw. In eerste instantie had dit als functie om doorslaand vocht van buiten tegen te houden, maar tegenwoordig hebben spouwmuren ook een isolerende functie. Omdat je je muren niet in kunt kijken, is het niet mogelijk om met het blote oog te zien of deze een spouw bevat. Je kunt dan een professioneel bedrijf inhuren die dit voor je onderzoeken, maar er zijn twee methodes waarmee je dit ook zelf kunt bepalen.

  • Het bouwjaar: woningen gebouwd voor 1920 hebben hoogstwaarschijnlijk geen spouw. Is je woning tussen 1920 en 1976 gebouwd, dan kan het zijn dat deze een spouw heeft die niet gevuld is met isolatiemateriaal. Woningen die na 1976 zijn gebouwd hebben standaard een spouw met isolatie. Als je woning dus binnen deze periode is gebouwd, kan het zijn dat je in aanmerking komt voor spouwmuurisolatie.
  • De dikte: daarna kun je kijken naar de dikte van de muur. Dit doe je bij de deuren of raamkozijnen. Is de afstand tussen de binnen en de buitenmuur groter dan 24 centimeter, dan heb je zeker een spouwmuur. Is deze smaller, dan heb je misschien een smalle spouw of helemaal geen spouw.

Spouwmuurisolatie

Dateert je woning van na 1920 en voor 1976 en zijn de muren dikker dan 24 centimeter, dan ben je een goede kandidaat voor spouwmuurisolatie. Dit wordt gedaan door een isolatiemateriaal onder hogedruk de spouw in te spuiten via een aantal gaten in de buitenmuur. Wanneer de spouw voldoende is gevuld, worden de gaten weer gedicht en zijn de werkzaamheden voltooid. Dit kan binnen een dag worden gedaan en heeft uiteindelijk geen uitwerking op het uiterlijk van je gevel.

De materialen

Er worden constant nieuwe isolatiematerialen ontwikkeld, elk met andere kenmerken en prijzen. De meest gangbare zijn glas- of steenwol, isolatieparels en PUR-schuim. Glas- en steenwol zijn het goedkoopste, maar hebben ook de laagste isolatiewaarde. Er zijn wel een aantal voordelen aan verbonden, zoals een brandwerende functie en geluidsisolerende kenmerken. Isolatieparels worden gebruikt als de spouw smal is. Dit zijn kleine korrels van piepschuim die dus in de kleinste ruimte kunnen worden ingebracht. Deze parels zijn iets duurder, maar hebben een erg goede isolatiewaarde en zijn ook duurzaam. PUR-schuim is van deze opties het duurste, maar hier krijg je dan ook veel voor terug. Het materiaal is erg makkelijk en snel in te spuiten waarna het uitzet en alle scheuren en gaatjes dicht. Hierdoor wordt je muur niet alleen geïsoleerd, maar ook waterdicht. De isolatiewaarde van PUR-schuim is daarnaast uitmuntend.

De kosten

Spouwmuurisolatie is erg goedkoop en zeer effectief. Kies je voor glaswol, dan kan dit voor een prijs van €8 per vierkante meter al worden aangebracht en dit is inclusief btw, arbeidskosten en materialen. PUR-schuim is duurder en dit kost gemiddeld €20 per vierkante meter. De prijs voor isolatieparels bevindt zich hier tussenin. Vergelijk dit met de andere methodes, waar je makkelijk €100 per vierkante meter voor betaalt, en het grootste voordeel van spouwmuurisolatie wordt bekend.

De voor- en nadelen van een goed geïsoleerde woning

Op dit moment ligt er veel nadruk op het belang van het isoleren van je woning en dit is niet voor niks. Je zal namelijk minder gebruik maken van fossiele brandstoffen en hier is heel de wereld bij gebaat. Doordat je minder hoeft te stoken gaat ook je CO2-uitstoot naar beneden en wordt je huishouden dus milieuvriendelijker. Voor jou betekent dit een lagere energierekening en een beter binnenklimaat. Je kunt de thermostaat lager zetten en dezelfde temperatuur behouden en trek en tocht behoren tot het verleden. Een nadeel van goede isolatie is dat naast de warmte ook de lucht niet meer goed weg kan, wat kan resulteren in slechte ventilatie en condensatieproblemen. Dit kun je makkelijk oplossen door regelmatig de lucht te verversen door ramen open te zetten of door een mechanisch ventilatiesysteem te laten installeren.

Vergelijk offertes

Heb je een spouwmuur en wil je deze isoleren, dan kun je overgaan tot het opvragen van offertes. Dit doe je snel en makkelijk met onze vergelijkingstool. Deze service is gratis en vrijblijvend en voorziet je in een korte tijd van een aantal offertes van bedrijven uit jouw regio. Deze vergelijk je vervolgens met elkaar op punten zoals prijs, kwaliteit en service om tot de beste deal te komen voor jouw spouwmuurisolatie.

 

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Stappenplan spouwmuurisolatie kopen

december 21, 2018

Spouwmuurisolatie is de meest kosteneffectieve isolatiemethode voor je woning. Je betaalt gemiddeld

7x Valkuilen + veelgemaakte fouten spouwmuurisolatie

december 21, 2018

Het aanbrengen van isolatiemateriaal in de spouw in je muur is een

spouwmuren isoleren

7x Valse vooroordelen spouwisolatie

december 21, 2018

Als jouw woning een niet geïsoleerde spouw heeft, dan heb je geluk.