Alles over het isoleren van de spouwmuren
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
isolatie test

Spouwmuur extra isolerenSpouwmuurisolatie is de snelste, goedkoopste en gemakkelijkste manier om je gevel te laten isoleren. Via een aantal gaten in de buitenmuur wordt een bepaald isolatiemateriaal onder hogedruk de gevel ingebracht zodat het de spouw vult. Daarna worden de gaten gedicht en zie je verder niets van de uitgevoerde werkzaamheden. Je hebt dus minimale overlast in huis, het werk is binnen een dag gedaan en de methode is relatief goedkoop. Naast het isoleren van een lege spouw, kun je ook een al geïsoleerde spouw nog eens extra isoleren.

*Tips:

  • Vergelijk is besparen. Vraag daarom vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale bedrijven aan, vergelijk en bespaar tot 30%.
  • Wist je al dat je gebruik kunt maken van subsidies?

Wat is een spouwmuur precies?

Een spouwmuur is een gevelmuur die uit twee onderdelen bestaat, ook wel spouwbladen genoemd. Deze bladen zijn je binnen- en je buitenmuren. Het binnenspouwblad is dikker en dragend, terwijl het buitenspouwblad een decoratieve functie heeft. Tussen deze twee bladen bevindt zich een lege ruimte, de luchtspouw, waar het doorslaande vocht van de buitenmuren wordt afgevoerd. Is je spouw geïsoleerd, dan bevat te spouw een isolatiemateriaal die of tegen de buitenkant van het binnenspouwblad is bevestigd of die de hele spouw vult.

Heb ik een geïsoleerde spouw?

Als je wilt weten of jouw woning een geïsoleerde spouw heeft, dan kun je dit makkelijk vaststellen door te kijken naar het bouwjaar. Ten eerste hebben de meeste huizen gebouwd na 1920 een spouwmuur, maar deze werd toen nog niet gevuld met een isolatiemateriaal. De spouwmuur functioneerde als barrière tussen vocht van buitenaf en de binnenmuur. In de spouw kan dit vocht verdampen en vervolgens worden afgevoerd. Vanaf 1967 begonnen ze deze spouw in nieuwbouwwoningen te vullen met een isolatiemateriaal. Tegenwoordig is dit minerale wol of kunststofschuim. Huizen gebouwd na 1967 hebben dus bijna altijd een geïsoleerde spouw.

Problemen met geïsoleerde spouwen

Als jij een geïsoleerde spouw hebt, maar je ondervindt problemen met vocht op de binnenmuren, of koude bruggen en tocht in huis, dan kan het zijn dat het isolatiemateriaal verzakt is of verouderd. Tegenwoordig bestaan er materialen van erg goede kwaliteit die niet vergaan, maar in de jaren ’80 en ’90 was dit nog anders. Er werd toen vaak isolatieschuim gebruikt dat na verloop van tijd gaat zakken of verpulveren. Hierdoor krijg je problemen met je muren en gaat de isolatiewaarde aanzienlijk achteruit. Gelukkig kun je in de meeste gevallen je muur na laten isoleren.

Wat is na-isoleren?

Na-isoleren wordt gedaan bij muren die al isolatiemateriaal bevatten, maar wat niet meer functioneel is. Een gespecialiseerd isolatiebedrijf zal eerst middels een endoscopisch onderzoek kijken wat de staat is van je spouw en het isolatiemateriaal. Daarna wordt een plan opgemaakt. Er zijn bepaalde isolatiematerialen beschikbaar die de spouw kunnen worden ingebracht om de huidige isolatie te herstellen. Amniotherm spouwmuurisolatie is hier een voorbeeld van, zowel als EPS-parels en PUR-schuim. Deze materialen zijn uitermate geschikt om de hele spouw te vullen en in elk hoekje, gaatje en scheurtje te kruipen. In ernstige gevallen zal de spouw moeten worden leeg geveegd en het oude isolatiemateriaal worden verwijderd.

De voordelen van extra spouwmuurisolatie

Het na-isoleren van je muren heeft zeker voordelen en wordt ook aangeraden voor de gezondheid van je muren. Je kunt per vierkante meter geïsoleerde spouw per jaar gemiddeld 10 kubieke meter gas besparen, wat natuurlijk een lagere energierekening betekent. Verschillende isolatiematerialen hebben verschillende isolatiewaardes dus dit getal kan fluctueren. De terugverdientijd voor spouwmuurisolatie is maar 3 tot 5 jaar. Dit is erg kort vergeleken met andere isolatiemethodes en komt ook door de relatief lage prijs voor de procedure. De werkzaamheden kunnen snel worden gedaan, er hoeft niet te worden gebroken of gesloopt en uiteindelijk zie je er niets meer van. Daarnaast zal je binnen een aangenamer klimaat ervaren met een betere warmteverdeling en zonder tocht. Koudebruggen zullen ook niet meer voorkomen en in de zomer houdt isolatiemateriaal je woning koeler.

Eventuele nadelen van extra spouwmuurisolatie

Er zijn ook nadelen verbonden aan het na-isoleren van je woning. Zo kan het zijn dat je spouw eerst moet worden gereinigd en dit is niet goedkoop (€25 per vierkante meter). Ook is het mogelijk dat spouwisolatie de ventilatie van je kruipruimte blokkeert en dat je dit naderhand ook opnieuw moet laten aanleggen. Slecht geplaatste isolatie kan erg problematisch zijn voor je muren en problemen met vocht en kou zijn dan niet ongewoon. Kies dus altijd een betrouwbaar bedrijf, eventueel erkend, met veel ervaring. Nadat je gevel opnieuw geïsoleerd is, zal je binnenshuis ook moeten zorgen dat er goede luchtcirculatie kan plaatsvinden. Anders kun je problemen krijgen met condensatie en is de lucht die je inademt niet gezond.

Vergelijk offertes

Wil jij graag een endoscopisch onderzoek inplannen of je spouwmuur extra laten isoleren, dan kunnen wij je in contact brengen met een aantal plaatselijke specialisten. Gebruik onze vergelijkingstool en ontvang in een korte tijd een aantal offertes specifiek voor jouw situatie. Deze service is gratis en vrijblijvend. Deze offertes kun je gebruiken om tot een weloverwogen beslissing te komen wat betreft jouw extra spouwmuurisolatie.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Stappenplan spouwmuurisolatie kopen

december 21, 2018

Spouwmuurisolatie is de meest kosteneffectieve isolatiemethode voor je woning. Je betaalt gemiddeld

7x Valkuilen + veelgemaakte fouten spouwmuurisolatie

december 21, 2018

Het aanbrengen van isolatiemateriaal in de spouw in je muur is een

spouwmuren isoleren

7x Valse vooroordelen spouwisolatie

december 21, 2018

Als jouw woning een niet geïsoleerde spouw heeft, dan heb je geluk.