Alles over het isoleren van de spouwmuren
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
isolatie specialist

Geen spouwmuurNa het dak is de muur het oppervlak waar een woning de meeste warmte verliest. Dit kan oplopen tot wel 25 procent. Nieuwbouwwoningen hebben vaak muurisolatie als standaard, maar bij oudere huizen is dit niet het geval. Als jij in het bezit bent van een woning zonder muurisolatie, dan kun je overwegen dit te laten aanbrengen. De meest gangbare manier om dit te doen is door isolatiemateriaal aan te brengen in de spouw. Maar als je geen spouw hebt, zijn er ook andere mogelijkheden.

*Tips:

  • Vergelijk is besparen. Vraag daarom vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale bedrijven aan, vergelijk en bespaar tot 30%.
  • Wist je al dat je gebruik kunt maken van subsidies?

Wel of geen spouw?

De spouw is de lege ruimte tussen de buiten en de binnenmuur. Deze had van oorsprong de functie om doorslaand water van buiten tegen te houden. Tegenwoordig wordt de spouw ook gebruikt om woningen mee te isoleren. Je kunt makkelijk achterhalen of jouw woning een spouw heeft. Kijk allereerst naar het bouwjaar. Spouwmuren worden gebouwd vanaf 1920 en tot 1967 werden deze leeg gehouden. Is je woning na deze periode gebouwd, dan heb je hoogstwaarschijnlijk al een geïsoleerde spouw. Daarna kun je naar de breedte van de muren kijken en dat doe je bij de deuren en de raamkozijnen. Zijn deze breder dan 24 centimeter, dan is er zeker een spouw aanwezig. Zijn ze smaller, dan is de kans op een spouw klein.

Isolatiemogelijkheden zonder spouw

Als je een oudere woning bezit en deze heeft geen spouw, dan kun je de muren ook op andere manieren isoleren. Helaas zijn deze methodes aanzienlijk ingrijpender en ook veel duurder. Door je muren te isoleren kun je echter snel gaan besparen op de stookkosten en verdien je deze uitgaven binnen 10 jaar zeker terug. De twee mogelijkheden die je hebt zijn het isoleren van de buitenkant van de gevel en de binnenkant.

  • Isolatie van de buitenkant van de gevel: als je gevel aan vernieuwing toe is, dan kun je overwegen het isolatiemateriaal aan de buitenkant te laten aanbrengen. Deze wordt dan op de muren aangebracht waarna er een nieuwe gevelbekleding overheen komt. Dit kunnen houten planken zijn, kunststof, streenstrips, sierpleister of zelfs metalen platen. Je gevel krijgt zo ook een complete facelift, ziet er weer nieuw en mooi uit en kan er weer tientallen jaren tegen. Enkele aandachtspunten zijn wel dat je hier waarschijnlijk een vergunning voor nodig hebt, dat je er rekening mee moet houden dat je muren dikker worden en dat soms ook de raamdorpels moeten worden afgewerkt en dat deze optie zeer prijzig is.
  • Isolatie van de binnenkant van de muur: deze optie wordt eigenlijk alleen gekozen als de andere twee methodes niet mogelijk zijn. Er wordt dan namelijk in je woongedeelte gewerkt en het isolatiemateriaal wordt daar tegen de muren bevestigd. Dit veroorzaakt niet alleen veel overlast, maar je zal je muren er niet volledig mee kunnen bekleden en je zal binnen ruimte verliezen. Doordat het materiaal zich aan de binnenkant bevindt, zal de muur ook geen warmte van binnen meer opslaan of doorgeven. Koudebruggen zijn bij deze methode dan ook een veel voorkomend probleem. En aangezien de kosten bijna net zo hoog zijn als het isoleren van de buitenkant van de gevel, wordt deze optie bijna nooit gekozen.

Financiële hulp

Voor het isoleren van de binnen- of de buitenkant van de gevel, betaal je gemiddeld €100 per vierkante meter. Vergelijk dit met spouwmuurisolatie, wat gemiddeld €15 per vierkante meter kost en dus echt aanzienlijk goedkoper is. Het isoleren van je muren is echter een goed idee en dit wordt aangemoedigd door de regionale en landelijke overheden. Als je geen spouw hebt, dat zal je dus een flinke investering moeten maken. De subsidieregeling Energiebesparing Eigen Woning is ontwikkeld voor particulieren die energiebesparende werkzaamheden laten uitvoeren. Hieronder vallen het isoleren van je muren, maar ook van je dak en vloeren en het plaatsen van hoogrendementsglas. Je moet wel twee van deze maatregelen toepassen wil je hiervoor in aanmerking komen. Ben je toch al met je gevel bezig, dan kun je dus ook overwegen je dubbele glas te vervangen voor een optimale isolatiewaarde. Je kunt dan tot 20 procent van de totaalkosten terugkrijgen van de overheid. Ook op regionaal niveau zijn er vaak potjes beschikbaar voor dit soort initiatieven. Je kunt dit het beste nagaan bij je gemeente of provincie. Als laatste worden de arbeidskosten van alle isolatiewerkzaamheden belast met een lager btw-tarief van 6 procent. De materialen worden wel normaal belast en dit wordt op de eindfactuur al berekend.

Vergelijk offertes

Heb je interesse om je binnen- of buitenmuren te laten isoleren? Dan kun je beginnen met plannen en de eerste stap zet je snel en makkelijk met onze vergelijkingstool. Deze tool kan je in een korte tijd voorzien van een aantal offertes van isolatiebedrijven uit jouw omgeving. Hier betaal je niets voor en je wordt ook niet verplicht tot aankoop. Deze offertes kun je vervolgens gebruiken om je te oriënteren op de markt, om een goed idee te krijgen van de financiële gevolgen en om de juiste beslissing te maken wat betreft jouw muurisolatie.

 

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Stappenplan spouwmuurisolatie kopen

december 21, 2018

Spouwmuurisolatie is de meest kosteneffectieve isolatiemethode voor je woning. Je betaalt gemiddeld

7x Valkuilen + veelgemaakte fouten spouwmuurisolatie

december 21, 2018

Het aanbrengen van isolatiemateriaal in de spouw in je muur is een

spouwmuren isoleren

7x Valse vooroordelen spouwisolatie

december 21, 2018

Als jouw woning een niet geïsoleerde spouw heeft, dan heb je geluk.