Alles over het isoleren van de spouwmuren
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Kosten spouwmuurisolatie flatSpouwmuurisolatie is een relatief goedkope en snelle manier om je muren te laten isoleren. Als jouw woning een spouw bevat (dit is meestal het geval als deze tussen 1920 en 1976 is gebouwd) en deze is na een endoscopisch onderzoek geschikt verklaard voor isolatie, dan is dit een zeer goede optie om de isolatiewaarde van je woning te verbeteren. Hierdoor ben je milieuvriendelijker, kun je geld besparen en zal je binnen een beter comfort ervaren. De kosten voor spouwmuurisolatie liggen lager dan voor andere soorten isolatie aan je muren en ook flats zijn hierbij gebaat. Wat deze kosten zijn, lees je hier. 

*Tips:

  • Vergelijk is besparen. Vraag daarom vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale bedrijven aan, vergelijk en bespaar tot 30%.
  • Wist je al dat je gebruik kunt maken van subsidies?

De kosten

De prijs die je uiteindelijk betaalt voor je spouwmuurisolatie is afhankelijk van een aantal factoren. Zo is er het totale oppervlak, het materiaal waar je voor kiest, kan het zijn dat je geld terugkrijgt van de RVO via een subsidie en kun je te maken krijgen met extra kosten. Bij flats zijn soms hoogwerkers noodzakelijk of andere veiligheidsmaatregelen als de spouw moeilijk te bereiken is. De gemiddelde kosten voor het laten isoleren van de spouw van een flat (ervan uitgaande dat de muren 25 vierkante meter innemen) met PUR-schuim vind je in de volgende tabel. Alle bedragen zijn inclusief btw, arbeidskosten en materialen.

 

Spouwmuurisolatie PUR-schuim Totaalprijs Prijs per m2
Flat 25 m2 €500 – €600 €20 – €24

 

  • De goedkoopste optie: wil je de kosten voor jouw isolatie zo laag mogelijk maken, dan kun je kiezen voor een ander materiaal. Neem je bijvoorbeeld glaswol, dan is de totaalprijs maar €200 – €300, plus eventuele extra kosten. Dit is per vierkante meter €8 tot €12. Glaswol heeft echter wel een lagere isolatiewaarde.
  • Isolatiekorrels: isolatiekorrels zijn iets duurder, maar nog steeds goedkoper dan PUR-schuim. Dit is een duurzaam materiaal dat niet vergaat en volledig recyclebaar is. Voor een bedrag tussen de €300 en €400 (€12 – €16 per vierkante meter) kun je de spouw van je appartement met dit materiaal laten isoleren.
  • De duurste optie: de duurste optie die je hebt is in de tabel aangegeven en dat is isolatie met PUR-schuim. Het voordeel van dit materiaal is de uitstekende isolatiewaarde zowel als de waterafstotende kenmerken. Je kunt je gevel dus volledig waterdicht maken met dit materiaal en vochtproblemen tegengaan. Hiervoor betaal je ook de hoofdprijs.

De prijsopbouw

De totaalprijs die je moet betalen voor deze werkzaamheden is uit verschillende onderdelen opgebouwd. Zo zijn er de arbeidskosten die ongeveer 60 procent innemen, de materiaalkosten die goed zijn voor 33 procent, de kosten om de machine te huren nemen 5 procent in beslag en de overige 2 procent is voor eventuele arbeidskosten. Wil je geld besparen, dan kun je dit dus het beste doen door de werkzaamheden zelf uit te voeren. Dit is mogelijk, maar wordt afgeraden. Ten eerste bevinden flats zich vaak op hoogte wat dus gevaarlijk kan zijn en ten tweede moeten de werkzaamheden uitgevoerd worden met gespecialiseerde machines. Wordt dit niet goed gedaan, dan zal de isolatiewaarde ook niet optimaal zijn. De prijsverhouding vind je nogmaals terug in het volgende diagram.

Keuzes die de prijs beïnvloeden

Tijdens het plannen van je spouwmuurisolatie kom je voor een aantal keuzes te staan waarmee je de prijs positief of negatief kunt beïnvloeden. Hier vind je de grootste bijdragers op een rijtje.

  • Heb je een spouw: de aanwezigheid van een spouw is natuurlijk bepalend voor het type isolatie voor je gevel. Lang niet alle woningen hebben deze en dan worden de kosten al gauw aanzienlijk hoger. Alternatieven die je hebt zijn het aanbrengen van isolatiemateriaal aan de buitenkant van je gevelmuren of aan de binnenkant in je woongedeelte.
  • Het materiaal: zoals boven al aangegeven betaal je voor glaswol aanzienlijk minder per vierkante meter dan voor PUR-schuim. Elk materiaal heeft echter wel zijn voor- en nadelen dus je doet goed dit te onderzoeken voordat je klakkeloos voor de goedkoopste optie kiest.
  • De omvang van de werkzaamheden: hoe groter het oppervlak, hoe meer je betaalt, maar als je meerdere isolatiewerkzaamheden hebt liggen kun je deze toch het beste tegelijk aanbieden. De specialist kan dan vaak een betere prijs aanbieden omdat deze efficiënter kan werken.

Interessante bespaartips

Geld besparen op de isolatiewerkzaamheden doe je met de volgende tips.

  • Kies een specialist uit de omgeving: vaak worden er geen voorrijkosten in rekening gebracht als de specialist minder dan 30 kilometer moet rijden om bij je te komen.
  • Subsidies: voor het uitvoeren van energiebesparende werkzaamheden zijn een aantal subsidies beschikbaar zowel bij de RVO als op regionaal niveau. Je kunt dit het beste van tevoren goed uitzoeken en aanvragen waar je recht op hebt.

Vergelijk offertes

Als je geïnteresseerd bent in spouwmuurisolatie voor jouw flat, dan kun je beginnen met het plannen voor de klus. Dit doe je snel en makkelijk met onze vergelijkingstool. Binnen een korte tijd ontvang je een aantal offertes van isolatiebedrijven uit jouw regio, zonder dat je tot aankoop verplicht bent. Zo kun je door meerdere opties te bekijken de beste planning maken voor jouw spouwmuurisolatie.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Stappenplan spouwmuurisolatie kopen

december 21, 2018

Spouwmuurisolatie is de meest kosteneffectieve isolatiemethode voor je woning. Je betaalt gemiddeld

7x Valkuilen + veelgemaakte fouten spouwmuurisolatie

december 21, 2018

Het aanbrengen van isolatiemateriaal in de spouw in je muur is een

spouwmuren isoleren

7x Valse vooroordelen spouwisolatie

december 21, 2018

Als jouw woning een niet geïsoleerde spouw heeft, dan heb je geluk.