Alles over het isoleren van de spouwmuren
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Spouwmuur dikteEen spouwmuur is een muur opgebouwd uit twee afzonderlijke delen met daartussen een lege ruimte. Deze delen worden ook wel de binnenmuur, de buitenmuur en de spouw genoemd. Huizen worden al vanaf 1920 met een spouw gebouwd en in eerste instantie was dit om de woning te beschermen van doorslaand water van buitenaf. Vandaag de dag heeft de spouw echter ook een isolerende functie en wordt deze standaard gevuld met een isolatiemateriaal. Als je zelf wilt weten of je een spouwmuur hebt, kun je kijken naar de dikte van je muur. Wat deze bij spouwmuren is lees je hier, zowel als over de andere kenmerken van spouwmuren en het isoleren ervan.

*Tips:

  • Vergelijk is besparen. Vraag daarom vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale bedrijven aan, vergelijk en bespaar tot 30%.
  • Wist je al dat je gebruik kunt maken van subsidies?

De dikte van een spouwmuur

Er zijn verschillende manieren waarop je kunt bepalen of jij over een spouwmuur beschikt of niet. Eén hiervan is de dikte. Is je muur dunner dan 24 centimeter, dan is er waarschijnlijk geen sprake van een spouwmuur. De dikte wordt gemeten tussen de buitenmuur en de binnenmuur en een specialist kan je dit precies vertellen. Ook kun je zelf een inschatting maken door deze op te meten bij een deur of raamkozijn. Is deze dunner dan 24 centimeter, dan heb je of geen spouwmuur of een muur met een erg smalle spouw en is deze dikker dan heb je zeker een spouwmuur.

Het bouwjaar

Een andere manier om vast te stellen of je woning over een spouwmuur beschikt is door te kijken naar het bouwjaar. Woningen gebouwd voor 1920 hebben zeer hoogstwaarschijnlijk geen spouw. Is je woning na 1920 gebouwd en voor 1976, dan is de kans groot dat je wel een spouw hebt, maar dat deze nog leeg is en dus niet is geïsoleerd. Woningen die nu worden gebouwd hebben standaard spouwmuren met isolatie.

Wat is spouwmuurisolatie?

Als jouw woning een spouw bevat en je bent geïnteresseerd in het isoleren van je muren, dan heb je geluk. Van de verschillende muur isolatiemethodes is spouwmuurisolatie namelijk verreweg het makkelijkst, het snelst en het goedkoopst. Via een aantal gaten in de buitenmuur wordt het isolatiemateriaal onder hogedruk naar binnen gespoten. Als deze voldoende is gevuld worden de gaten gedicht en kun je per direct gebruik gaan maken van de voordelen van goed geïsoleerde muren.

De isolatiematerialen

Er zijn verschillende soorten isolatiematerialen beschikbaar. Zo is er glas- en steenwol, isolatieparels en PUR-schuim. Glas- en steenwol zijn het goedkoopste en hebben een aantal interessante kenmerken, zoals geluidsisolatie en brandwerendheid. De isolatiewaarde van deze materialen is echter niet het beste. Isolatieparels worden vaak gebruikt als de spouw smal is. Dit zijn korrels van piepschuim die dus zelfs in de kleinste ruimtes kunnen worden geblazen. Dit materiaal is duurzaam, vergaat niet en isoleert beter dan steen- en glaswol. De duurste optie die je hebt is PUR-schuim, maar hier zitten dan ook een aantal voordelen aan verbonden. Zo kan het erg snel worden ingespoten en zet het ter plekke uit waardoor het in de gaatjes en barstjes dringt en de muur dus meteen ook waterdicht maakt. De isolatiewaarde van PUR is uitmuntend.

De kosten

Het laten uitvoeren van spouwmuurisolatie is vergeleken met de andere methoden dus erg goedkoop. Glaswol kun je al laten injecteren voor €8 per vierkante meter en voor PUR-schuim betaal je €20 per vierkante meter. Isolatieparels liggen daar tussenin. Heb je geen spouw, en is je muur dus smaller dan 24 centimeter, dan zijn je opties om deze aan de binnenkant of aan de buitenkant te laten isoleren. Beide methodes zijn aanzienlijk arbeidsintensiever en kosten makkelijk €100 per vierkante meter.

De voor- en nadelen van goede isolatie

Een goed geïsoleerde woning brengt vele voordelen met zich mee. Via de muren gaat gemiddeld 25 procent van de warmte verloren en dit kun je grotendeels behouden door deze te isoleren. Dat betekent dat je ook 25 procent van je stookkosten kunt besparen als je deze isoleert. Minder stoken betekent dat je minder fossiele brandstoffen gebruikt en dat je CO2-uitstoot ook naar beneden gaat. Hierdoor word je dus milieuvriendelijker. Daarnaast zal het binnenshuis aangenamer voelen, zal er minder tocht en trek voorkomen en is de warmte beter over de ruimtes verdeeld. Een nadeel van goed geïsoleerde woningen is echter dat deze ook slechter ventileren en frisse lucht is goed voor de gezondheid. Ook kan dit betekenen dat je problemen krijgt met condensatievocht binnenshuis. Dit kun je voorkomen door een mechanisch ventilatiesysteem te laten aanleggen dat constant zorgt voor een goede luchtcirculatie.

Vergelijk offertes

Is jouw muur dik genoeg en heb je een spouw, dan kun je hier informatie inwinnen over de kosten voor de isolatie ervan. Door onze vrijblijvende vergelijkingstool te gebruiken, kun je binnen een korte tijd een aantal offertes ontvangen van isolatiebedrijven uit jouw omgeving. Deze service is gratis en verplicht je dus niet tot aankoop. De offertes vergelijk je vervolgens met elkaar zodat je de beste beslissing kunt maken wat betreft jouw spouwmuurisolatie.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Stappenplan spouwmuurisolatie kopen

december 21, 2018

Spouwmuurisolatie is de meest kosteneffectieve isolatiemethode voor je woning. Je betaalt gemiddeld

7x Valkuilen + veelgemaakte fouten spouwmuurisolatie

december 21, 2018

Het aanbrengen van isolatiemateriaal in de spouw in je muur is een

spouwmuren isoleren

7x Valse vooroordelen spouwisolatie

december 21, 2018

Als jouw woning een niet geïsoleerde spouw heeft, dan heb je geluk.