Alles over het isoleren van de spouwmuren
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Dikte spouwmuur nieuwbouwEen spouwmuur is een buitenmuur die uit twee delen bestaat. Tussen deze twee spouwbladen (de technische naam voor de twee muren) bevindt zich een lege ruimte en dit wordt de spouw genoemd. Deze lege ruimte dient ervoor om doorslagwater van buiten niet tot de woonruimte binnen te laten dringen. Het water verdampt in de spouw en wordt naar buiten gevoerd via ventilatiestromen. Al sinds 1920 worden woningen gebouwd met een spouw en deze had in het verleden een dikte van 50 tot 60 centimeter. In nieuwbouwwoningen tegenwoordig worden spouwmuren vaak dikker gebouwd.

*Tips:

  • Vergelijk is besparen. Vraag daarom vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale bedrijven aan, vergelijk en bespaar tot 30%.
  • Wist je al dat je gebruik kunt maken van subsidies?

Isolerende functie

Sinds 1967 wordt de spouw van alle nieuwbouw gedeeltelijk of volledig gevuld met een isolatiemateriaal. Dit zorgt ervoor dat de warmte binnen beter bewaard blijft. Niet alleen heb je dan dus een waterdichte muur, maar deze zal ook voor een betere isolatiewaarde zorgen van je woning. In het Bouwbesluit van 2012 zijn duidelijke regels opgesteld wat betreft de isolatie van nieuwbouw en deze worden gerealiseerd door de spouw te vullen met een isolatiemateriaal. Meestal is dit minerale wol of kunststofschuim.

De opbouw van een spouwmuur

Een spouwmuur is een technisch hoogstandje, opgebouwd uit verscheidene onderdelen elk met hun eigen functie. Hier vind je deze onderdelen van de buitenkant van de muur naar de binnenkant.

  • Het buitenspouwblad: oftewel de buitenmuur. Deze heeft een decoratieve functie, vangt het regenwater op en is niet dragend. De materialen die vaak voor het buitenspouwblad gebruikt worden zijn gevelbakstenen of beton. Elke twee tot drie meter wordt een open voeg geplaatst, zodat de spouw geventileerd kan worden. Deze worden afgesloten van de muur door een waterkering. Het buitenspouwblad is meestal 9 tot 10 centimeter dik en wordt bevestigd aan de binnenmuur met spouwhaken.
  • Waterkeringen: aan de basis van de muur wordt een waterkering aangebracht. Dit is een waterafstotend membraan dat optrekkend water uit de grond stopt en ook het water dat via neerslag de buitenmuur is ingetrokken afvoert. Soms worden er twee waterkeringen geplaatst, één aan de basis en de andere ter hoogte van de ramen.
  • Afstandhouders: achter het buitenspouwblad bevindt zich een lege ruimte, de spouw. Deze is gevuld met een isolatiemateriaal, maar dit materiaal dient goed tegen de binnenmuur te worden aangedrukt zodat er nog steeds ventilatie mogelijk is. De afstandhouders hebben als functie het isolatiemateriaal op de plaats te houden.
  • De spouw zelf: de ruimte die overblijft tussen het isolatiemateriaal en de buitenmuur is de spouw. Deze heeft als functie een barrière te vormen tegen doorslaand water en de buitenmuur te ventileren als deze nat geworden is. De breedte van een geïsoleerde spouw in een nieuwbouwwoning is tussen de 3 en de 5 centimeter.
  • De isolatielaag: het isolatiemateriaal wordt dus tegen het binnenspouwblad geplaatst met afstandhouders op de plaats gehouden. De minerale wol of het kunststofschuim kan hierdoor een optimale isolatiewaarde afgeven, zonder koudebruggen of lekkages.
  • Het binnenspouwblad: deze binnenmuur wordt vaag gebouwd met een dikte van 14 of 19 centimeter. Breder kan ook. Deze muur heeft wel een dragende functie en hiervoor worden metselblokken (kalkzandsteen, beton, baksteen) gebruikt. Dit zijn grotere blokken met verder geen specifieke technische eisen, behalve de kracht om de constructie van je woning te kunnen dragen.
  • De afwerking: spouwmuren worden aan de binnenkant vaak afgewerkt met gipspleister en hierover kun je de muur dan schilderen of behangen.

Het belang van goede isolatie

Nieuwbouwwoningen zijn dus automatisch al goed geïsoleerd en dit is ook wettelijk verplicht. Goede isolatie zorgt ervoor dat er zo weinig mogelijk warmte uit de woning verdwijnt, waardoor jij de thermostaat zo laag mogelijk kunt zetten. Dit minimaliseert je CO2-uitstoot, je gebruik van fossiele brandstoffen en je energierekening. Binnen voelt het daardoor aangenamer en zal de warmte beter verspreid worden over de ruimtes. Er is geen sprake meer van tocht of trek. In de zomer blijven goed geïsoleerde woningen ook langer koel.

Ventilatie

Doordat de warmte niet kan verdwijnen is een goede ventilatie in goed geïsoleerde woningen vaak een probleem. Hierdoor kun je last krijgen van condensatie; de waterdamp in de lucht heeft namelijk geen alternatieve uitweg. Als mens heb je ook toegang nodig tot frisse en gezonde lucht. Deze problemen kun je oplossen door goede ventilatie binnenshuis te realiseren en in nieuwbouwwoningen wordt dit vaak al standaard gedaan met een mechanisch ventilatiesysteem. Dit systeem zorgt ervoor dat er altijd een goede toevoer en afvoer is van de lucht in de woning, zodat jij hier genoeg zuurstof uit kunt halen en condensatie niet plaats hoeft te vinden.

Vergelijk offertes

Als je meer wilt weten over nieuwbouw spouwmuren, je wilt in contact komen met een aannemer of je wilt weten hoeveel de bouw van zo’n muur gaat kosten, dan kun je hier onze vergelijkingstool gebruiken. Dit is gratis en vrijblijvend. Je zal binnen een korte tijd een aantal offertes ontvangen van bedrijven uit jouw regio die je met elkaar kunt vergelijken. Door meerdere opties te zien kun je tot de juiste conclusie komen wat betreft jouw nieuwe spouwmuren.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Stappenplan spouwmuurisolatie kopen

december 21, 2018

Spouwmuurisolatie is de meest kosteneffectieve isolatiemethode voor je woning. Je betaalt gemiddeld

7x Valkuilen + veelgemaakte fouten spouwmuurisolatie

december 21, 2018

Het aanbrengen van isolatiemateriaal in de spouw in je muur is een

spouwmuren isoleren

7x Valse vooroordelen spouwisolatie

december 21, 2018

Als jouw woning een niet geïsoleerde spouw heeft, dan heb je geluk.