Alles over het isoleren van de spouwmuren
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Dikte spouwmuur BouwbesluitIn het Bouwbesluit staat niets vastgelegd over de wettelijke dikte van spouwmuren. Er staat echter wel beschreven dat de spouw zelf minimaal 2 centimeter breed moet zijn. Spouwmuren bestaan uit twee muren met daartussen een lege ruimte, de spouw. In deze spouw wordt bij het plaatsen van de muur isolatiemateriaal aangebracht. Dit moet dik genoeg zijn om aan de voorwaarden wat betreft isolatiewaarde van nieuwe gebouwen (ook in het Bouwbesluit) te voldoen. Naast dit isolatiemateriaal moet er dus ook minimaal 2 centimeter lege ruimte zijn. Spouwmuren hebben daarom vaak een dikte van rond de 50 tot 60 centimeter.

*Tips:

  • Vergelijk is besparen. Vraag daarom vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale bedrijven aan, vergelijk en bespaar tot 30%.
  • Wist je al dat je gebruik kunt maken van subsidies?

Wat is de functie van een spouw?

Woningen met een spouwmuur vind je vanaf de jaren ’20. Toen had de spouwmuur vooral als functie doorslaand vocht tegen te gaan. Solide muren kunnen dit vocht doorlaten naar binnen, maar in spouwmuren wordt het afgevoerd doordat de spouw wordt geventileerd. In plaats van door te trekken, verdampt het en wordt het naar buiten geleid. Tevens zorgt de ventilatie ervoor dat de buitenmuur snel uitdroogt en dat er zich geen schimmel of mos kan vormen. In de jaren ‘70 kreeg de spouw hier een isolerende functie bij. Vanaf 1976 worden de spouwen van nieuwgebouwde woningen voorzien van een isolatiemateriaal. Dit is meestal minerale wol of kunststofschuim. Dateert je woning van na dit jaartal, dan heb je dus hoogstwaarschijnlijk al een geïsoleerde spouw. Veel mensen kiezen ervoor om deze dan nog verder na te isoleren, omdat het huidige materiaal verzakt is, zijn werking heeft verloren of niet tot optimale hoogte is aangebracht.

De opbouw van een spouwmuur

Moderne spouwmuren zijn opgebouwd uit verscheidene onderdelen, elk met een eigen functie en toegevoegde waarde. Deze zorgen ervoor dat de spouwmuur optimaal isoleert, dat er geen water van buiten naar binnen kan komen en natuurlijk dat hij de constructie ook goed kan dragen.

  • De binnen- en buitenspouwbladen: de twee muren waaruit de spouwmuur is opgebouwd worden ook wel spouwbladen genoemd. Deze hebben beide een andere functie. Het buitenspouwblad heeft geen draagfunctie, maar een esthetische waarde. Deze is opgebouwd uit het materiaal dat uiteindelijk het uiterlijk van de buitenkant van je gevel zal bepalen. Deze muur is meestal minimaal 9 centimeter breed, bevestigd aan het binnenspouwblad met spouwhaken en opgemaakt uit bijvoorbeeld bakstenen, betonstenen of zandsteen. Het binnenspouwblad is de dragende muur en deze is dus aanzienlijk dikker en wordt opgebouwd uit grote en sterke snelbouwblokken van beton of baksteen. De muur wordt aan de binnenkant bekleed met een gipspleister, zodat je hem kunt behangen of schilderen.
  • Het isolatiemateriaal: de meest gangbare isolatiematerialen zijn minerale wol en kunststofschuim. Dit wordt tegen de binnenkant van het binnenspouwblad geplaatst en vastgezet met afstandshouders. Hierdoor kunnen er geen koudebruggen ontstaan en wordt de maximale isolatiewaarde gerealiseerd.
  • De spouw: tussen het isolatiemateriaal en het buitenspouwblad bevindt zich de spouw. Dit is een lege kier die volgens het Bouwbesluit minimaal 2 centimeter breed moet zijn.
  • Waterkering en open voegen: de ventilatie in de spouw komt onder andere tot stand door de plaatsing van een aantal open voegen. De waterkering zorgt ervoor dat optrekkend vocht niet kan worden doorgelaten. Dit is een vochtwerend membraan dat op de basis van de muur wordt aangebracht. Sommige spouwmuren hebben twee waterkeringen, één aan de basis en de andere op hoogte van de kozijnen.

Het belang van een goede spouwmuur

De opbouw van een spouwmuur is niet alleen wettelijk vastgelegd, het heeft ook belang voor jou. Voldoet je nieuwbouw niet aan de eisen van het Bouwbesluit, dan zal deze moeilijk te verkopen zijn in de toekomst en kan je gevraagd worden de muur te slopen. Goede isolatie is beter voor het milieu en voor je portemonnee. Je gebruikt minder fossiele brandstoffen, je CO2-uitstoot zal minimaal zijn en je zal ook minimaal betalen voor de stookkosten. Bovendien verbetert goede isolatie het comfort binnenshuis, omdat de warmte beter wordt verdeeld en tocht en trek niet meer kunnen plaatsvinden.

Ventilatie

Een gebouw met goede spouwmuren heeft wel baat bij een mechanisch ventilatiesysteem. Door de muren te isoleren is er geen uitweg meer voor oude lucht, waardoor ventilatie in goed geïsoleerde woningen vaak slecht is. Hierdoor kan er condensatie ontstaan en adem je zelf lucht in die niet voldoende zuurstof bevat. Je kunt dit oplossen door de ramen regelmatig open te zetten, maar hierdoor kan er warmte verloren gaan, zijn er problemen met inbraakveiligheid en kan regen en andere neerslag naar binnen komen. Een mechanisch ventilatiesysteem zorgt altijd voor frisse lucht in huis, waardoor jij je ook beter zal voelen.

Vergelijk offertes

Wil je in contact komen met een expert die je precies kan vertellen wat er in het Bouwbesluit staat wat betreft spouwmuren? Onze vergelijkingstool kan je hierbij helpen, zowel als laten zien hoeveel het bouwen van een spouwmuur precies kost. Je zal in een korte tijd een aantal offertes ontvangen van aannemers uit jouw omgeving. Deze vergelijk je vervolgens met elkaar om precies te zien wat de markt jou te bieden heeft.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Stappenplan spouwmuurisolatie kopen

december 21, 2018

Spouwmuurisolatie is de meest kosteneffectieve isolatiemethode voor je woning. Je betaalt gemiddeld

7x Valkuilen + veelgemaakte fouten spouwmuurisolatie

december 21, 2018

Het aanbrengen van isolatiemateriaal in de spouw in je muur is een

spouwmuren isoleren

7x Valse vooroordelen spouwisolatie

december 21, 2018

Als jouw woning een niet geïsoleerde spouw heeft, dan heb je geluk.