Alles over het isoleren van de spouwmuren
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Buitenblad kostenEen spouwmuur bestaat uit een buiten- en een binnenblad. Het buitenblad heeft voornamelijk een decoratieve functie en is het zichtbare deel van je gevel. Daardoor bestaat het meestal uit mooie sierstenen en is de muur niet erg breed. Tussen het buitenspouwblad en het binnenspouwblad bevindt zich de spouw zelf. Tegenwoordig wordt deze in nieuwbouw altijd geïsoleerd. Het binnenspouwblad is breder, bestaat uit grotere blokken steen en heeft een dragende functie in de constructie van je woning. Het buitenblad is dus in principe vrij makkelijk te vervangen, omdat het verwijderen ervan geen risico’s geeft voor de structuur van je woning. Hier lees je over de kosten die gepaard gaan bij het plaatsen van een nieuw buitenblad.

*Tips:

  • Vergelijk is besparen. Vraag daarom vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale bedrijven aan, vergelijk en bespaar tot 30%.
  • Wist je al dat je gebruik kunt maken van subsidies?

De kosten

Het metselen van een buitenblad moet goed gebeuren, want het bepaalt uiteindelijk het uiterlijk van je woning. Ook is het steensoort belangrijk en de afwerking. De gemiddelde prijs die je hiervoor betaalt wordt aangegeven in de volgende tabel, maar hier moet wel bij gezegd worden dat vooral in dit soort gevallen elke situatie anders is. De exacte prijs kun je het beste opvragen door middel van offertes. Alle bedragen zijn inclusief btw, arbeidskosten en materiaalkosten.

De kostenpost Bijzonderheden Prijs per vierkante meter
Buitenmuur van bakstenen Inclusief platvolle voegen en ventilatieroosters €125
Uurloon metselaar Met gemiddelde ervaring €25 – €35 per uur
Voorrijkosten €0.30 per kilometer
  • De goedkoopste optie: de goedkoopste optie die je hebt is om de muur zelf te metselen. Of dit een goed idee is, is een tweede. Alleen als je genoeg metselervaring hebt, kun je deze klus oppakken. Naast de materialen betaal je dan ook voor andere benodigdheden, zoals een steenlift en een steiger.
  • Alleen het metselen van de muur: laat je alleen het buitenblad metselen en hoeven er verder geen werkzaamheden uitgevoerd te worden, dan ben je voor een bedrag van €125 per vierkante meter klaar plus eventuele voorrijkosten. De prijs is dan vaak ook van tevoren af te spreken met de metselaar, omdat de klus duidelijk is en recht door zee.
  • Een volledige spouwmuur laten plaatsen: ter vergelijking betaal je per vierkante meter voor het laten plaatsen van een volledige spouwmuur €210 per vierkante meter. Dit is inclusief isolatiemateriaal en afwerking.

De prijsopbouw

Het metselen van een muur is een tijdrovende en arbeidsintensieve klus, vooral als het een buitenblad betreft met kleine stenen. Je betaalt dus het grootste gedeelte van de totaalprijs voor de arbeidskosten en dit is 75 procent. De materialen nemen vervolgens 23 procent in beslag van de totaalkosten en de voorrijkosten (als die er zijn) gemiddeld 2 procent. Kies je voor een materiaal dat duurder is dan gemiddeld, zoals een natuursteen, dan zal deze verhouding enigszins verschuiven en zullen de materialen meer plaats in beslag gaan nemen. De beste manier om geld te besparen op deze klus is dus door het zelf uit te voeren en hiermee bespaar je maar liefst 77 procent. Of je dit aandurft, is volledig aan jou. Het volgende diagram geeft deze prijsopbouw nogmaals weer, maar dan in grafische vorm.

 

Keuzes die de prijs beïnvloeden

Tijdens je planfase kom je voor een aantal keuzes te staan. Deze keuzes bepalen de uiteindelijke prijs. Ook zijn er een aantal factoren waar je geen invloed op hebt die wel bepalen wat je betaalt. Hier vind je de grootste bijdragers.

  • Het materiaal: je kunt het buitenblad laten metselen in verschillende materialen. Betonnen bakstenen zijn aanzienlijk goedkoper dan natuursteen. Ook kun je overwegen een goedkope steen te kiezen en je gevel te laten bekleden met sierpleister. Al deze opties, en er zijn er nog tientallen meer, hebben invloed op de eindprijs.
  • Moet het huidige buitenblad worden verwijderd: de prijzen hier gegeven zijn alleen voor het bouwen van een nieuwe muur. Moet het oude buitenblad eerst nog worden verwijderd, dan betaal je voor het sloopwerk en het afvoeren van de materialen. Het slopen van een klinkermuur kost gemiddeld €80 per vierkante meter
  • De ervaring van de metselaar: wil je dat je buitenblad er foutloos uitziet, dan kun je het beste gebruik maken van een ervaren metselaar of een erkend bedrijf. Voor deze ervaring betaal je meer, maar dan heb je wel enige garantie dat het ook goed en netjes zal gebeuren. Er zijn genoeg zwartwerkende metselaars die hun diensten aanbieden, maar deze geven je geen enkele garantie over de kwaliteit van het afgeleverde werk.

Interessante bespaartips

Gebruik de volgende tips om de kosten voor het plaatsen van jouw buitenspouwblad laag te houden.

  • Doe het zelf: als je zelf de muur niet wilt bouwen kun je wel een aantal andere werkzaamheden zelf doen. Het slopen van de oude muur, bijvoorbeeld, het aanrijken van de stenen of het opruimen tijdens en na de klus.
  • Kies een regionale metselaar: daarmee bespaar je op de voorrijkosten en heb je de nodige kennis in huis wat betreft het afvoeren van het puin en eventuele containerhuur.

Vergelijk offertes

Bij klussen zoals deze met erg veel mogelijkheden kan je de precieze prijs beter opvragen door offertes aan te vragen. Dit doe je snel met onze gratis en vrijblijvende vergelijkingstool.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Stappenplan spouwmuurisolatie kopen

december 21, 2018

Spouwmuurisolatie is de meest kosteneffectieve isolatiemethode voor je woning. Je betaalt gemiddeld

7x Valkuilen + veelgemaakte fouten spouwmuurisolatie

december 21, 2018

Het aanbrengen van isolatiemateriaal in de spouw in je muur is een

spouwmuren isoleren

7x Valse vooroordelen spouwisolatie

december 21, 2018

Als jouw woning een niet geïsoleerde spouw heeft, dan heb je geluk.