Alles over het isoleren van de spouwmuren
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
spouwmuur

Binnenmuurisolatie alternatief spouw kostenSpouwmuurisolatie is verreweg de goedkoopste, snelste en gemakkelijkste manier om je gevel te laten isoleren. Bevat jouw gevel geen spouw, dan houden de mogelijkheden echter niet op. Je hebt dan de keuze om of de binnenkant van je muren te bekleden met een isolatiemateriaal, of de buitenkant. Deze opties zijn duurder, maar wel effectief. Binnenmuurisolatie wordt vaak als laatste optie gekozen, als de andere methodes niet geschikt blijken te zijn. Dit is omdat het een ingrijpende klus is die veel overlast bezorgd. Toch kun je de kosten binnen 10 jaar hebben terugverdiend door te besparen op de energierekening. Wat deze kosten precies zijn, lees je hier.

*Tips:

  • Vergelijk is besparen. Vraag daarom vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale bedrijven aan, vergelijk en bespaar tot 30%.
  • Wist je al dat je gebruik kunt maken van subsidies?

De kosten

De prijs die je betaalt voor het isoleren van je binnenmuren hangt voor een groot deel af van de omvang van het oppervlak. In de volgende tabel vind je een indicatie van de mogelijke uitgaven, inclusief btw, arbeidskosten en materialen.

Soort woning Te isoleren oppervlakte Totaalprijs Prijs per m2
Flat 25 m2 €2100 – €2600 €84 – €104
Tussenwoning 65 m2 €5900 – €6900 €90 – €106
Hoekwoning 65 m2 €6400 – €7400 €98 – €114
2-onder-1-kap 100 m2 €8900 – €10.900 €89 – €109
Vrijstaande woning 150 m2 €14.000 – €16.000 €93 – €106

 

  • Doe het zelf: de goedkoopste optie die je hebt is door de isolatiewerkzaamheden zelf te doen. Je hebt dan alleen de materiaal- en gereedschapskosten. Binnenmuurisolatie wordt gedaan door isolatieplaten tegen de wand te plaatsen en deze weer te bedekken met een afwerking. Een ervaren doe-het-zelver zou dit zelf kunnen doen en hier kun je wel 67 procent van de totaalkosten mee besparen.
  • Het isoleren van de binnenmuren van een tussenwoning: laat je een tussenwoning isoleren, dan heb je al gauw 65 vierkante meter te bekleden. Wil je dit zelf doen, dan zal je hier veel tijd en energie in moeten steken. Veel mensen kiezen er dan ook voor om dit te laten doen en voor dit oppervlak ben je een bedrag kwijt van rond de €6500.
  • Het isoleren van de binnenmuren van een vrijstaande woning: grotere woningen hebben ook meer muuroppervlak en wanneer je een vrijstaande woning bezit kun je rekenen op kosten van meerdere tienduizenden Euro’s. Aangezien je ook meer energiekosten hebt en de besparing dan groter wordt, blijft de terugverdientijd hetzelfde.

De prijsopbouw

Door te kijken hoe de totaalprijs tot stand is gekomen, kun je ook zien waar je de beste besparingen kunt maken. In het geval van het plaatsen van isolatie aan de binnenmuur bestaat 65 procent uit arbeidskosten, 33 procent uit materialen en 2 procent uit voorrijkosten. De grootste besparing maak je dus door de klus zelf uit te voeren. Dit is in principe niet moeilijk, maar vereist wel enige doe-het-zelf ervaring. De isolatieplaten koop je bij een goede doe-het-zelf zaak en er is geen ingewikkeld gereedschap nodig. Zorg er wel voor dat je vochtproblemen in de gevel eerst oplost. Een grafische weerspiegeling van de prijsopbouw voor het laten uitvoeren van de werkzaamheden vind je in het volgende diagram.

 

Keuzes die de prijs beïnvloeden

Je zal tijdens het plannen van je isolatieklus voor een aantal keuzes komen te staan die de prijs positief of negatief kunnen beïnvloeden. Daarnaast krijg je te maken met factoren waar je zelf geen invloed op hebt maar die de prijs wel kunnen doen stijgen. Hier vind je de grootste bijdragers.

  • Zelf doen of laten doen: uit de bovenstaande prijsopbouw is gebleken dat je meer dan 65 procent van de totaalprijs kunt uit besparen als je de klus zelf doet. Daarnaast heb je zo geen vreemden over de vloer. Wees echter goed voorbereid en houd er rekening mee dat je zelf aanzienlijk langer met de klus bezig bent dan een professioneel bedrijf.
  • Het oppervlak: natuurlijk speelt de grootte van het oppervlak een rol bij het bepalen van de prijs. Hoe groter de woning, hoe duurder je uiteindelijk uit bent.
  • De isolatiemethode: als je een spouwmuur hebt, is het isoleren van de gevel aanzienlijk goedkoper. Je kunt dan voor €8 per vierkante meter all-in al klaar zijn. Heb je deze niet, dan betaal je gemiddeld bijna €100 per vierkante meter voor een alternatieve methode, een aanzienlijk verschil.

Interessante bespaartips

Je zal dus een investering moeten maken voordat je kunt gaan beginnen met besparen. Hier vind je enkele tips waarmee je deze zo laag mogelijk houdt.

  • Subsidies: er zijn verscheidene regionale en landelijke subsidies beschikbaar voor het laten uitvoeren van energiebesparende maatregelen. Ook is er een lager btw-tarief van 6 procent van kracht op de arbeidskosten van alle isolatiewerken.
  • Een plaatselijke aannemer: het isoleren van de binnenkant van je muren neemt tijd in beslag en de specialist zal er meerdere dagen voor op en neer moeten rijden. Door een plaatselijk bedrijf in te huren kun je soms de voorrijkosten vermijden.

Vergelijk offertes

Onze vrijblijvende en gratis vergelijkingstool kan je helpen in contact te komen met isolatiebedrijven uit jouw omgeving. Ook kan je deze gebruiken om te achterhalen hoeveel je precies zal moeten betalen voor het isoleren van de binnenkant van je muren.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Stappenplan spouwmuurisolatie kopen

december 21, 2018

Spouwmuurisolatie is de meest kosteneffectieve isolatiemethode voor je woning. Je betaalt gemiddeld

7x Valkuilen + veelgemaakte fouten spouwmuurisolatie

december 21, 2018

Het aanbrengen van isolatiemateriaal in de spouw in je muur is een

spouwmuren isoleren

7x Valse vooroordelen spouwisolatie

december 21, 2018

Als jouw woning een niet geïsoleerde spouw heeft, dan heb je geluk.