Alles over het isoleren van de spouwmuren
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Kosten muurisolatie bestaande woningDagelijks gaat er 25 procent van de gestookte warmte via de muren verloren. Dit is een groot percentage en dit kun je voorkomen door de muren te isoleren. Hier zijn verschillende methodes voor, elk met een andere uitwerking en een andere prijs. Door je woning beter te isoleren voeg je echter waarde toe, kun je direct beginnen met besparen op de stookkosten, word je beter voor het milieu en zal het klimaat binnen aangenamer worden. De kosten waar je rekening mee kunt houden als je muurisolatie wilt laten plaatsen worden hier gegeven.

*Tips:

  • Vergelijk is besparen. Vraag daarom vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale bedrijven aan, vergelijk en bespaar tot 30%.
  • Wist je al dat je gebruik kunt maken van subsidies?

De kosten

Er zijn drie gangbare methodes voor het isoleren van je muren. Dit zijn spouwmuurisolatie, isolatie van de buitenkant van de muur en isolatie van de binnenkant van de muur. Allen zijn effectief, maar er zijn grote prijsverschillen. Indien jouw woning een spouw bevat heb je geluk, want spouwmuurisolatie is de goedkoopste, snelste en makkelijkste manier van isoleren. De volgende tabel geeft de gemiddelde kosten weer per vierkante meter geïsoleerde gevel, per methode en inclusief btw, arbeidskosten en materiaal.

Soort muurisolatie Prijs per m2
Spouwmuurisolatie €8 – €25
Isolatie binnenmuren €80 – €95
Isolatie buitenkant gevel €100 – €130

 

  • Spouwmuurisolatie: spouwmuurisolatie is verreweg de goedkoopste optie die je hebt. Heb je een geschikte spouw, dan is het dus de meest voor de hand liggende isolatiemethode. Een isolatiemateriaal wordt dan onder hogedruk de spouw ingespoten, waar het vervolgens begint met isoleren. Het laten isoleren van de spouwmuur in een appartement kost dan maar €200 – €300.
  • Isolatie van de binnenmuren: deze methode houdt in dat het isolatiemateriaal aan de binnenkant van de muren wordt aangebracht en dus in je woongedeelte. Dit is een ingrijpende klus en wordt dan ook alleen toegepast als de twee andere opties niet mogelijk zijn.
  • Isolatie van de buitenkant van de gevel: bij deze methode wordt je buitengevel volledig opnieuw bekleed inclusief een isolatiemateriaal. Dit kan zijn met houten planken, met een sierpleister, met steenstrips of kunststof platen. Er zijn veel mogelijkheden en je gevel zal een complete facelift ontvangen. De kosten hiervoor zijn dan ook aanzienlijk, maar je gevel is naderhand volledig gerenoveerd en weer klaar voor vele tientallen jaren dienst.

De prijsopbouw

Als je de totaalprijs die je moet betalen voor het isoleren van je gevel onder de loep neemt, dan zie je dat deze vaak tot stand is gekomen door vier verschillende onderdelen. Ten eerste zijn er de arbeidskosten en deze nemen 60 procent in beslag van de eindprijs. De materiaalkosten liggen vaak rond de 33 procent, maar dit kan afwijken als je een duurder materiaal kiest. De machinekosten nemen 5 procent in en de voorrijkosten 2 procent. Kies jij muurisolatie die arbeidsintensief is om aan te brengen, dan zullen de arbeidskosten zwaarder wegen. De beste manier om geld te besparen op deze klus is dus door het zelf te doen. Echter, dit wordt vaak afgeraden omdat het aanbrengen van isolatie een specialistische klus is die niet fout mag gaan. Alleen door het materiaal perfect aan te brengen kun je de optimale isolatiewaarde behalen. Het volgende diagram geeft de bovenstaande prijsverhoudingen nogmaals weer.

Keuzes die de prijs beïnvloeden

De uiteindelijke prijs wordt beïnvloed door een aantal keuzes en factoren.

  • Wel of geen spouw: het prijsverschil tussen spouwmuurisolatie en de andere twee soorten isolatie is enorm. Heb je een spouw, dan zijn er weinig mensen die hier niet gebruik van maken. Bevat je woning geen spouw, dan zijn de kosten al gauw rond de €100 per vierkante meter.
  • Het materiaal: het isolatiemateriaal dat je kiest heeft ook invloed op de prijs. Zo is een sierpleister aanzienlijk goedkoper dan een bekleding met steenstrips en is PUR-schuim duurder dan glaswol.
  • De omvang: grotere klussen zijn uiteindelijk duurder, maar per eenheid komen deze vaak goedkoper uit.

Interessante bespaartips

Muurisolatie brengt vele voordelen met zich mee, maar vergt dus soms een aanzienlijke investering. Gebruik de volgende twee tips om de kosten voor jouw muurisolatie laag te houden.

  • Subsidies: verdiep je goed in de beschikbare subsidies, want via regionale en landelijke overheden is aardig wat financiële hulp te vinden voor het laten uitvoeren van energiebesparende maatregelen.
  • Biedt een grote klus aan: als je meerdere werkzaamheden aan te bieden hebt, dan kun je dit het beste in één keer laten doen, omdat je dan gemiddeld minder geld kwijt bent. Je kunt dit zelf doen, maar ook vragen aan de buren of die interesse hebben in muurisolatie. Bied je klus samen aan en maak gebruik van kwantumkorting.

Vergelijk offertes

De laatste en beste manier om geld te besparen is door het gebruikmaken van onze vergelijkingstool. Hiermee kun je wel tot 40 procent besparen op de totaalprijs. Vul je gegevens in en ontvang in een korte tijd een aantal offertes van verschillende isolatiebedrijven uit jouw omgeving. Door deze te vergelijken en te gebruiken bij het plannen van je klus, kun je tot de beste beslissing komen wat betreft jouw nieuwe muurisolatie.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Stappenplan spouwmuurisolatie kopen

december 21, 2018

Spouwmuurisolatie is de meest kosteneffectieve isolatiemethode voor je woning. Je betaalt gemiddeld

7x Valkuilen + veelgemaakte fouten spouwmuurisolatie

december 21, 2018

Het aanbrengen van isolatiemateriaal in de spouw in je muur is een

spouwmuren isoleren

7x Valse vooroordelen spouwisolatie

december 21, 2018

Als jouw woning een niet geïsoleerde spouw heeft, dan heb je geluk.